Beschermelinge

De roman beschrijft op indringende wijze de vergaande psychologische gevolgen van verkrachting en hoe moeilijk het is om na zo'n ervaring weer een normaal leven op te bouwen. Zonder tendentieus te worden, weet Frans Esselink ook de goede en de slechte mannen neer te zetten. Bij het regelmatig optreden van de politie, komt die er in deze roman nou eens goed vanaf.

Jeroen stuit op een mooie zomerse dag op een vrouw die het bos uit komt rennen. Hij weet nog net op tijd zijn auto te stoppen. De vrouw - Sabrina - blijkt bruut verkracht te zijn en Jeroen neemt haar in bescherming. Als Sabrina enkele dagen later hetzelfde nog eens te verduren krijgt van haar vriend, onder het motto 'wat een ander mag, mag ik ook' is haar ontreddering totaal. Jeroen blijft haar steunen. Intussen vindt Jeroen zijn oude jeugdliefde Marloes terug. Ze houden nog steeds van elkaar, worden (opnieuw) verliefd, trouwen en krijgen twee kinderen. Dan krijgt ook hij een brute wending in zijn leven te verduren. Sabrina voor wie Jeroen al die tijd steun en toeverlaat was, is dan degene die Jeroen moet steunen. De beschermelinge wordt nu beschermster. Samen met het kindermeisje Viola werken de drie uiteindelijk aan een gelukkiger toekomst.

 Een stukje uit het boek: 

Op dat moment werd ik op mijn schouder getikt. Toen ik mij omdraaide keek ik recht in het opgeblazen gezicht van Albert. Hij kwam dicht voor mij staan en met een walm van alcohol beet hij mij toe: ’Zo, jij moest zo nodig mijn vriendin afpakken! Heb je haar al geneukt?’Ik was geschokt van zijn woordkeus. Ik voelde het bloed uit mijn gezicht wegtrekken. Hij kwam zo bedreigend op mij over dat ik mijn stoel wegschoof en ging staan. Van woede stond ik te trillen op mijn benen. Door diep adem te halen, wist ik mij enigszins onder controle te houden. Het leek mij beter om te vertrekken. Zonder verder een woord te zeggen wendde ik mij van Albert af. Ik liep terug in de richting van de bar, zette mijn halflege bierglas weg en vervolgde mijn weg in de richting van de deur. Plotseling voelde ik een ruk aan mijn schouder. Albert stond weer naast mij. Hij schreeuwde: ’Klootzak! Antwoord mij als ik tegen je praat.’‘Wij hebben elkaar niets te zeggen,’ antwoordde ik, terwijl ik mij losrukte. Toen ik mijn gang naar de deur vervolgde kwam hij voor mij staan.‘Je komt niet zomaar van mij af!’ schreeuwde hij.

Daarbij zag ik dat hij zijn rechtervuist uithaalde om mij te slaan. In een reflex weerde ik die vuist met mijn linkerarm af, terwijl ik hem met de rechterhand van mij weg duwde. De klap op mijn arm kwam zo hard aan dat ik even duizelig werd van de pijn. Door mijn onverwachte duw werd Albert gedwongen om achteruit te stappen. Daarbij struikelde hij over een stoelpoot. Met een duizelingwekkende snelheid sloeg hij achterover. In zijn val raakte zijn achterhoofd een tafelrand. Ik hoorde een doffe klap en er leek iets te kraken in zijn hoofd.

Aantal pagina’s: 260 - ISBN: 9789089730176 - Prijs: € 18,95

Bestellen f.esselink@ziggo.nl