Columns

Reacties op deze columns kunt u geven op: f.esselink@ziggo.nl

Indien gewenst wordt uw reactie op de site zichtbaar gemaakt zonder vermelding van uw e-mail adres

 

Op slot    17 oktober 2020

- Tot tien uur in de avond kon men zich woensdag nog uitleven in de horeca. Het was overal gezellig druk. De meeste horecaondernemers hadden voldoende maatregelen genomen en de bezoekers hielden zich over het algemeen aan de regels. Dat gold niet voor veel mensen op he Plein in Den Haag. In een feesttent werd daar gedanst en gezongen onder het genot van de nodige alcohol. Moet toch kunnen? De komende vier weken mag het niet meer. Wat nou, maling hebben aan de zorg? Wie zegt dat je op zo'n feest besmet wordt? Oké, er wordt ook gefeest door jongeren buiten de horeca en dat zal de komende weken wel meer gebeuren. Dat kun je nog toerekenen aan het puberbrein, maar het ging in de feesttent niet om pubers. Gelukkig werd om tien uur in de avond door de politie een eind gemaakt aan de party. Om tien uur? Is dat niet de tijd dat de horeca moet sluiten? Burgemeester Jan van Zanen vindt  het gebeurde volstrekt onverantwoord. Bedoelt hij nu dat er pas om tien uur werd ingegrepen?

- Dat de sportcompetities  in de amateursport de komende weken wordt stilgelegd is begrijpelijk. Het gaat om de verplaatsing van mensen volgens het kabinet. Nu ben ik niet zo op de hoogte van wat er in de sport omgaat, dus verwacht ik dat de profsport, zoals betaald voetbal, zich niet verplaatst. Het kan toch niet zo zijn dat daar het geld boven gezondheid gaat?

- Nu de corona toeslaat in de Giro d'Italia zou je toch verwachten dat de organisatie de handdoek in de ring gooit. Maar nee, men wil met alle geweld dat de finishplaats Milaan wordt gehaald. Ook hier gaat het om grote geldbedragen. Maar oké, men verwacht daar de komende dagen barre weersomstandigheden, dus als corona de ronde niet stopt doen de weersomstandigheden dat misschien.

- Om het hoofd leeg te maken leek mij een wandeling door het Kroondomein een geslaagde middagbesteding. Helaas bleek het bosgebied afgesloten van vijftien september tot vijfentwintig december. Het is het bos dat koning Willem heeft afgesloten om in alle rust te kunnen jagen. Achteraf weet ik het wel. Er is meermalen tegen de afsluiting geprotesteerd, maar als koning kun je dat gewoon naast je neerleggen. Dat zijn 'onderdanen'geen gebruik kunnen maken van het door belastinggeld zwaar gesubsidieerd bosgebied zal hem een zorg zijn. 

 

Verkiezingsbeloften    10 oktober 2020

- Het was de overheid bijna gelukt om de omstreden Stint, het vervoermiddel voor de kinderopvang, voorgoed van de weg te krijgen. Na een dodelijk ongeval in Os in tweeduizendachttien werden drieduizend van de toen populaire bolderkarren van de weg gehaald. Het bedrijf heeft de Stint verbeterd en ter keuring aangeboden bij de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) en de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO). Beide instanties hebben het voertuig goedgekeurd, dus geen probleem. Nou ja, nog even een second opinion door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) vond minister Cora van Nieuwenhuizen in juli. Je zou haast denken dat de minister geen vertrouwen heeft in de RDW en TNO. Wat die SWOV allemaal moest onderzoeken weet ik niet, maar in het begin van deze week wist men nog steeds niet of de BSO-bus de weg op mocht. Het bedrijf in Nijkerk heeft ondertussen vijftienhonderd bestellingen staan, maar zit financieel aan de rand van de afgrond. Eind vorige week moest het bedrijf alle negentien werknemers ontslaan. En zie... plotseling geeft de minister groen licht. Voortschrijdend inzicht? Of heeft het misschien te maken met de aanstaande verkiezingen? Nu maar hopen dat directeur Edwin Renzen het bedrijf alsnog overeind kan houden.

- Kijk, die Jesse Klaver van Groen Links begrijpt het helemaal. Tienduizend euro voor als je achttien jaar wordt. Dat tikt nog eens aan. Wie gaat dat betalen? Och, er zijn genoeg miljonairs in Nederland. Die dragen natuurlijk graag een steentje bij. Wat kan de jongere met het geld? Dat mag je zelf weten. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om je verder te ontwikkelen of een bedrijfje te starten. Een scooter of autootje kan natuurlijk ook. Ja, laat die Jesse maar schuiven. Tenslotte moet hij het bij de verkiezingen hebben van jongeren. Alleen vrees ik dat deze verkiezingsbelofte dezelfde weg gaat als de duizend euro van Rutte die hij voor de verkiezingen in tweeduizendtwaalf beloofde aan iedere werkende Nederlander.

 

Voortschrijdend inzicht    3 oktober 2020

- Hoewel het Outbreak Management team (OMT) het gebruik van mondkapjes nog steeds niet noodzakelijk vindt zolang de anderhalve meter maatregel wordt gerespecteerd, stelt men nu toch voorzichtig dat de kapjes helpen als afstand niet lukt, mits ze goed gebruikt worden. Uit een Noorse studie is gebleken dat vele duizenden mensen een mondkapje moeten dragen om één besmetting per week te voorkomen. Toch is een Kamermeerderheid nu voor het beperkt dragen van gezichtsbedekking. Rutte adviseerde woensdag om dan toch maar in besloten ruimten een mondkapje te dragen. Hoewel het OMT nog steeds niet overtuigd is van het nut, gaat men op verzoek toch de zaak nog eens bekijken. Misschien moet men onderzoek doen in Spanje waar ook op straat een mondkapje verplicht is, of in Frankrijk. In die landen heeft het in ieder geval niet voorkomen dat er opnieuw een flinke uitbraak is. Zou het toch met gedrag te maken hebben? Ook in Amsterdam en Rotterdam werden eerder mondkapjes verplicht op plaatsen waar anderhalve meter niet kon worden gehandhaafd. Het psychologische effect waar men op gehoopt had, meer afstand en minder drukte, bleef uit. Het medisch nut was niet duidelijk, met andere woorden, men gelooft daar niet in. Maar goed, in paniek heeft men toch besloten om Nederland aan de mondkapjes te helpen. Baat het niet dan schaadt het niet, moeten de wijze mensen in de kamer gedacht hebben. Ik ben niet zo'n wijze man, maar als ik zie hoe mondkapjes worden gebruikt heb ik zo mijn twijfels. Bij de supermarkt of andere winkels zet men het mondkapje op. In de winkel wordt van alles aangepakt en bekeken. Buiten de winkel wordt het kapje afgenomen en mogelijk door de handen besmet. Het zelfde kapje gaat bij een volgende winkel weer op. Dit herhaalt zich voor zover er meerdere winkels worden bezocht. Eén kapje wordt de hele dag gebruikt en misschien wel langer.

- Wel fijn dat voor de ouderen en zwakkeren in de supermarkten weer een speciale openingstijd wordt ingesteld. Aleen jammer dat het weer van zeven tot acht uur is. Slaap tekort? Nee hoor. Na de lunch gewoon een dutje in de stoel breekt de dag.

 

Vakantie  25 september 2020

-  Na wikken en wegen besloten wij eind augustus met de caravan op pad te gaan. Spanje zat er niet in.  Op dat moment was daar code geel nog van toepassing, maar zowel binnen als buiten moest daar een mondkapje worden gedragen. Op de camping mocht de gezichtsbedekking bij de caravan af en op het bijbehorende strand hoefde het ook niet gebruikt te worden tijdens zwemmen in zee of liggend op een handdoek. Wij besloten naar Frankrijk te rijden en kwamen via een prachtige route terecht op een camping in Naussanne. De camping wordt beheerd door Nederlanders. Bij aankomst meldden wij ons bij de receptie, waar een jongeman ons te woord stond. Hij had voor de zekerheid een mondkapje onder zijn kin hangen. Omdat wij buiten zaten konden wij gewoon ons gezicht tonen. De camping had een groot terras en de tafels stonden ver genoeg uit elkaar om zonder risico de consumptie te gebruiken die ons als welkomstdrankje werd aangeboden. Alleen bij binnenkomst in het restaurant, de bar of de mini-winkel moest een mondkapje worden gebruikt. Er heerste op de camping een ontspannen sfeer en het weer gaf ons een echt vakantiegevoel. Na een dag moesten wij even in het winkeltje zijn. Dat was het moment dat ik voor het eerst een mondkapje droeg. Het was rond de dertig graden en bij het uitademen besloeg mijn bril onmiddellijk. Ik kreeg het benauwd en was blij dat ik het winkeltje weer snel kon verlaten. Na een week moesten de week-boodschappen worden gedaan. Daarvoor reden wij naar de dichtsbijzijnde supermarkt in Baumonde. Voor de ingang van de winkel moest het mondkapje op. Weer besloeg mijn bril en kreeg ik het benauwd. Het was een winkel met nauwe gangen en het bleek niet mogelijk om de in Frankrijk verplichte één meter afstand te houden. Men nam het daar ook niet zo nauw. Iedereen had toch een mondkapje op? Nu heeft in het begin van de crisis een deskundige aangegeven dat een verkeerd gebruikt mondkapje meer gevaar oplevert dan het ontbreken daarvan. Een schoon kapje mocht je zo min mogelijk aanraken en na gebruik bij de elastieken of linten vastpakken om het af te doen en weg te gooien.

-  In Frankrijk stak het virus in grote gebieden weer de kop op. Kan het verkeerd gebruik van een mondkapje daar een bijdrage aan hebben geleverd? Ik heb mensen zien lopen met een mondkapje hangend aan een oor, op het voorhoofd, onder de kin of bungelend aan een pols. Geparkeerde fietsen met mondkapje aan het stuur of onder de snelbinder. Een mevrouw die moest niezen (gelukkig ver bij ons vandaan) trok het mondkapje tot onder haar kin, nieste twee keer en plaatste het kapje weer keurig over haar mond en neus. Logisch natuurlijk want je wilt toch in een schoon mondkapje ademen? Terug op de camping zag het leven er weer normaler uit. Er waren maar enkele mondkapjesdragers en die hadden al snel door dat het niet nodig was. Wel is het nagenoeg bij iedereen doordrongen dat afstand houden en het vermijden van grote menigten in besloten ruimten een bijdrage levert aan een veilige omgeving. O, ja, in Spanje is het nog steeds verplicht om binnen en buiten een mondkapje te dragen. Het is een raadsel hoe het mogelijk is dat daar op dit moment opnieuw een grote uitbraak is.

-  We hebben geen spijt van ons uitstapje naar Frankrijk, maar het is een verademing om weer in ons eigen vertrouwde Nederland te zijn. Gelukkig begrijpt men hier dat mondkapjes eerder bijdragen aan onveiligheid. Of...? Nee, niet aan denken.

 

Zorg  22 augustus 2020

-  Weglopen om een stemming over salarisverhoging voor zorgpersoneel te voorkomen was op zijn zachts gezegd niet netjes, maar de coalitie ziet het als een slimme zet. Men had op dat moment onvoldoende Kamerleden om tegen een salarisverhoging te stemmen. Nu, woensdag is er gestemd en was de uitkomst te voorspellen. Vooraf stuurde zorgminister Hugo de Jonge een brief aan de Tweede Kamer waarin stond dat vanwege de economische krimp geen ruimte is voor structurele loonsverhoging. De minister-President waste bij voorbaat zijn handen in onschuld door te vertellen dat als de Kamer toch een verhoging wil het kabinet zich daartoe heeft te verhouden. Ook melde hij nog even dat de zorgsalarissen de afgelopen jaren net zo hard zijn gestegen als in het bedrijfsleven en daardoor stegen sommige salarissen meer dan vijf procent. Ja, rekenen kan die Mark. Hij vergeet te vertellen dat die verhoging geldt voor 200 duizend werknemers in ziekenhuizen, maar weet kennelijk niet dat er 1,2 miljoen in de zorg werken? De coalitie zal vast niet begrijpen waarom vakbond FNV nu boos is. Natuurlijk weet men dat de sector zich maandenlang uit de naad heeft gewerkt, maar daarvoor hebben we toch geklapt? Er zijn zelfs bloemen uitgedeeld. Nou, waar hebben we het dan over? Misschien wordt er voorbijgegaan aan de tekorten in de zorg. Waarom is het zo moeilijk om nieuwe zorgmedewerkers te krijgen? Dat kan toch niet liggen aan het riante beginsalaris van dertienhonderd euro netto? O, de meeste mensen begrijpen het wel. Nu moet het nog even tot de coalitie doordringen. Gelukkig is een groot deel van de zorgverleners toegewijd en blijven ze hun werk doen. Ik las een interview met spoedeisende hulparts Gor Khatchikyan. Hij zegt gewend te zijn te werken in een chaotische omgeving, maar met name voor jonge verpleegkundigen, die te maken kregen met ernstig zieke mensen en veel mensen die stierven in eenzaamheid, was het zwaar. Zij verdienen meer dan een applaus. Gor heeft in een boek 'Gastarbeider' een inkijkje gegeven in het werk op een IC-afdeling.

-  Er wordt veel gesproken over een deel van de jeugd die zich bezighoudt met rellen en vernielingen. Heel voorzichtig durft men te melden dat het grotendeels om Marokkanen en andere Nederlanders met een etnische achtergrond gaat. Figuren die zeggen geen perspectief te hebben in deze maatschappij. Misschien moet de 'reljeugd' toch eens goed in de spiegel kijken en niet steeds de schuld bij de maatschappij leggen. Heb je geen kansen? Duik eens in de geschiedenis van de inmiddels bekende spoedeisende hulparts Gor Khatchikyan. Als twaalfjarige vluchtte hij met zijn ouders van Armenië naar Nederland. Zij hadden niets, geen geld, geen bezittingen en geen status. De eerste nacht in Nederland sliepen zij onder een boom achter het Centraal station van Den Bosch. Alle reden om het bijltje erbij neer te gooien. Acht jaar leefde de familie in onzekerheid om uiteindelijk uitgeprcedeerd het land te moeten verlaten. Van je twaalfde tot je twintigste geen vooruitzicht. Dankzij een generaal pardon kreeg de familie een verblijfsvergunning. Gor haalde zijn VWO-diploma en deed de studie geneeskunde. Kan het toch aan jezelf liggen of je iets van je leven maakt? 

 

Verhit   15 augustus 2020

-  Een warme dag. Heerlijk met vrienden naar het zwembad. Niets mis mee. In het buitenbad in Almen was het best druk. Niets zo mooi als van de duikplank een bommetje maken. Komt de badjuffrouw vertellen dat het niet meer mag. Dat is nog nooit gebeurd. Wat maakt dat beetje water dat over de zwembadrand klotst nou helemaal uit. De badjuffrouw zegt dat ze het water niet mag bijvullen in verband met de droogte. Wie denkt ze wel te zijn dat zij de regels opstelt? Nou waren er enkele lafbekken die naar dat mens luisterden. Ja, dan blijf je met een klein groepje over. Hebben ze de politie gebeld. Wijst die badjuffrouw jouw groepje aan. Wat er precies is gebeurd weet je dan niet, maar een van je maten wordt door de politie gesommeerd mee te lopen. Er wordt wat gescholden, maar als dat ook al niet meer mag? Uiteindelijk zegt een politieman dat een achttienjarige jongen uit Eefde hem heeft geslagen. Natuurlijk heeft hij niets gedaan, maar hij wordt zomaar door de politie in een nek klem genomen. Uiteindelijk belandt hij, met enkele  anderen op het politiebureau in Zutphen. Dat kun je als ouder toch niet pikken? Jouw lieverd vastgezet? Een keurige jongen met de juiste opvoeding. De schat is bezig met een opleiding om bij het leger te gaan. Je begrijpt de politie niet. Sta je met een groep mensen bij het politiebureau in Zutphen de toegang te belemmeren en verhaal te halen om je zoon vrij te krijgen, spuiten ze met traangas en komen ze met gummiknuppels. Och beste ouders. Wat een narigheid. Misschien kunnen we het de lieverds niet eens kwalijk nemen. Probeer eens bij uzelf na te gaan waar het fout is gegaan.

-  Veel waardering voor werknemers in de gezondheidszorg tijdens de coronacrisis. Keihard hebben ze zich ingezet. Mark Rutte, Hugo de Jonge en een groot aantal Kamerleden waren vol lof over de prestaties. Nu moest de kamer stemmen over een redelijke salarisverhoging. De stemmen staakten bij gelijke stemmen. Woensdagavond moest er hoofdelijk worden gestemd. Helaas, vierenvijftig Kamerleden konden zich niet vrij maken. Daarnaast hadden veertien VVD'ers, tien D66 leden, zeven CDA'ers twee CU'ers en één SGP'er plotseling belangrijker zaken en verlieten zij voor de hoofdelijke stemming de kamer. Het is duidelijk. De waardering voor zorgpersoneel is al snel als een kaartenhuis ingestort. Het duurt niet zo lang meer voor er verkiezingen zijn. O, ja, de minister hoopt voor de volgende crisis veel nieuw zorgpersoneel te kunnen verwelkomen.

-  Schaars geklede mensen op de Nederlandse stranden. Zelfs naaktstranden. Ongehoord volgens Raadslid Arnoud van Doorn van de Partij va de Eenheid. Op de meeste stranden voelen moslims zich niet thuis bij schaars geklede, lelijke, mensen, volgens Arnoud.Vooral moslimvrouwen voelen zich onprettig, maar Arnoud beweert dat ook andere mensen zich er niet thuis voelen. Hij pleit voor een Halal strand. Als voorbeeld noemt hij Turkije en Indonesië, waar dergelijke stranden bestaan en moslims, man en vrouw gescheiden, volgens hun religieuze voorschriften van het zonnetje kunnen genieten. Wat is er mis gegaan met die man, denk je dan. Hij kwam in tweeduizendtien voor de PVV in de Haagse gemeenteraad. Hij bekeerde zich tot de Islam en stapte in tweeduizenddertien over naar de Partij voor de Eenheid. Werd veroordeeld voor het lekken van geheime documenten, illegaal vuurwapenbezit en verkoop van softdrugs aan minderjarigen. Gaan we de man missen als hij naar een land vertrekt met halal stranden?

-  Alle begrip voor de jeugd die na maanden van beperking zo nodig moet feesten? Misschien hebben wij iets verkeerd gedaan. Na de oorlog van negentienvijfenveertig was de doorsnee Nederlander arm. Door hard werken werd het land weer opgebouwd en wilden ouders dat hun kinderen het beter kregen. Dat is gelukt en veel kinderen van die kinderen zijn opgegroeid in luxe. Heel voorzichtig denk ik dan, misschien iets te veel verwend? Hoe moet het zijn voor mensen als Jan Hoek uit Rotterdam. Hij riep de jeugd op om even pas op de plaats te maken. Op vijftienjarige leeftijd beleefde hij de tweede wereldoorlog. Geen feestjes, maar een avondklok. Hij werd tewerkgesteld in Duitsland en na de bevrijding werd hij opgeroepen om in Nederlands-Indië de militaire dienstplicht te vervullen.  Hij was vijfentwintig jaar toen hij eindelijk aan zijn privéleven kon beginnen. Nu is hij vijfennegentig jaar en vraagt hij de jeugd het feesten een jaartje uit te stellen. De vraag zet een aantal jongeren niet aan het denken. Moe gedemonstreerd over van alles en nog wat zetten zij nu uit verveling in badplaatsen de boel op stelten, plegen ze vernielingen en vallen ze de politie aan. In hun onvolwassen brein dringt het niet tot hen door dat ze hun eigen glazen ingooien.

-  Om de week positief af te sluiten: Gelukkig is het overgrote deel van de jeugd van goede wil en dat zijn de mensen die in de toekomst ons mooie land draaiend gaat houden.

Fijn weekeind.

 

Slordig

-Je bent maar een gelukkig mens als je mag werken bij een concern als AholdDelhaize. Het winkelpersoneel, van schoonmaker tot filiaalchef, heeft onder extreme omstandigheden gewerkt om de enorme drukte als gevolg van de coronacrisus op te vangen. Het concern heeft enorme winsten geboekt en geeft als blijk van waardering haar personeel een flinke bonus van vijfentwintig euro, Nee, ik vergis mij niet, vijfentwintig euro. Dat zal het bedrijf een klap geld kosten, maar ze hebben het slim aangepakt. Ze geven een cadeaubon, te besteden bij... jawel dochter Blol.com. Je moet wel het hele bedrag in een keer besteden, anders betaal je bezorgkosten. Wat gebeurt er met de rest van de enorme winst? Dat gaat natuurlijk naar de aandeelhouders. Hebben zij er iets extra voor gedaan? Nee, natuurlijk niet, of toch? Misschien een feestje of een extra glaasje wijn? Tenslotte konden ze ook niet naar de golfbaan. Na veel kritiek op de bonus bon heeft AH zich eens achter de oren gekrabd. Topman Mulder kondigde aan dat alle medewerkers eind dit jaar een bonus zullen krijgen die tussen de vijfenveertig en honderddertig procent van het maandsalaris zal liggen. Ik ben benieuwd wie die honderddertig procent krijgt.

-Het blijft ons bezighouden. Wel of geen mondkapje. De discussie is weer opgelaaid door onder andere het feestgedrag van onze jeugd, die tenslotte de toekomst heeft. Mede door de anderhalvemeterregel heeft Nederland de ziekenhuisopnamen drastisch weten te verminderen. Daarvoor hadden we geen mondkapjes nodig. Sterker nog, in de landen waar mondkapjes verplicht waren heeft het virus verhoudingsgewijs meer huisgehouden dan in Nederland. Nu denkt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb dat hij met een mondkapjesplicht in zijn stad het oplaaiende virus kan terugdringen. Het schokeffect van die mondkapjes zal de mensen herinneren aan de anderhalvemeterregel, denkt Ahmed. Ik denk dat hij op die manier probeert zijn falende beleid te verbloemen. Los van het feit dat besmetting in de buitenlucht nagenoeg niet voorkomt, doet hij er beter aan te zorgen dat het niet te druk wordt in bepaalde winkelstraten of plaatsen. Hoe? Er worden stranden afgesloten als er te veel mensen komen. Dat moet in een stad toch ook te doen zijn. Een paar hekken en enkele handhavers volstaat in de meeste gevallen. Feestende jongeren die zich niet aan de regels houden bekeuren en een vervroegde sluitingstijd van de kroegen gaat ook helpen. Ik weet het, het is niet gezellig en de kroegbazen zullen er niet blij mee zijn, maar als het virus weer oplaait moet straks alles weer dicht. Voor Albert Heijn zal dat gunstig zijn, maar voor de economie in Nederland en voor eventuele ziekenhuisopnamen van coronapatiënten wordt dat een ramp. Alle hoop was gevestigd op de persconferentie van Mark Rutte, maar of die de muitende jeugd en de mensen die het niet zo nauw nemen met de regels in het gareel krijgt betwijfel ik. We moeten er maar het beste van hopen.

-Dat roem betrekkelijk is bewijst het Spaanse koningshuis. De Spaanse oud-koning Juan Carlos werd bij zijn terugtreden in tweeduizendveertien geroemd als redder van de Spaanse democratie. Dan kun je wel een potje breken, moet de man gedacht hebben. Wat is er nou op tegen om in Botswana een olifantje om te leggen. Dat is toch iets om trots op te zijn? En als je op je echtgenote bent uitgekeken zijn er genoeg minnaressen die voor een slordig miljoentje alle moraal opzij schuiven. Enkele buitenechtelijke kinderen meer of minder? Het maakt niet uit. Met de vele miljoenen smeergeld uit Saoedi-Arabië is het leven zorgeloos. Had hij dat geld nodig? Nee, natuurlijk niet, maar het is altijd fijn als je wat achter de hand hebt. Gek dat de Spaanse bevolking dat niet begrijpt, waardoor de huidige koning genoodzaakt is zijn vader te verbannen. Dat is zelfs onze Nederlandse Prins Berrnhard niet overkomen.

-Een heldendaad door drie kinderen te redden uit de zee bij Julianadorp moest de zevenendertigjarige Pool Marcin Koczynski met de dood bekopen. De man bleek enkele maanden in Nederland een extraatje te verdienen om met zijn vrouw en drie kinderen op vakantie te kunnen gaan. Een triest verhaal. Een kennis van het gezin organiseerde een crowdfundingsactie. En zie, de in het buitenland bekend staande gierige Nederlander bracht in één dag honderdtwintigduizend euro op en het einde is nog niet in zicht. Hartverwarmend in deze zonnige dagen.

Fijn weekeind en houd het hoofd koel.  

. .

Sportief

-Stel je voor, sta je met een groepje vrienden rustig te kijken naar een boerenprotest en dan wordt er zomaar een vriend door de ME opgepakt. Waarom? Jij en je vrienden hebben niets met boeren, maar met je groepje vind je het nou eenmaal leuk om naar demonstraties te gaan en wat te filmen. Zou de politie de vriend van eerdere demonstraties herkennen? In ieder geval pik je het niet en scheld je eens flink tegen de politie. Afijn, je loopt na enige tijd rustig scheldend naar je auto. Je groepje wordt gevolgd door een busje van de ME. Dat is toch vreemd? Uit het niets kwamen agenten in burger op jouw groep afrennen. Waarom? Rennen denk je dan want je wilt niet gearresteerd worden. Blijkt de politie toch sneller te zijn en word je tegen de grond gewerkt. Daarbij komt je knie in aanraking met de stoeprand waardoor je knie op drie plaatsen is gebroken. Dat hebben de agenten op hun geweten, dus doe je aangifte. Beste Thomas, hen je er wel eens bij stilgestaan dat je bij de politie bekend bent geworden als oproerkraaier? Als je bij demonstraties komt waar je eigenlijk niets te zoeken hebt vraag je om moeilijkheden. Als je dan ook nog de politie uitscheldt kun je verwachten dat je in de problemen komt. Hard weglopen als de politie je gaat aanhouden is nu niet de juiste handeling om veilig in het politiebusje te belanden. Dien gerust een klacht in, maar ga daarna niet meer onnodig naar demonstraties en ren niet weg als je door de politie wordt aangesproken. Dan blijven jouw knieën vast heel.

-Ziekte en zeker het coronavirus wens je niemand toe. Toch zie ik op facebook opmerkingen voorbijkomen waaruit blijkt dat men de daden van Joran van der Sloot niet is vergeten. Joran is in tweeduizendtwaalf veroordeeld voor de moord op de Peruaanse studente Stephany Flores en wordt verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway. De man schijnt in de gevangenis in Peru besmet te zijn geraakt. Hij laat weten dat hij er slecht aan toe is. Nu schijnt het gevangenisregiem in Peru iets minder mild te zijn dan in Nederland. Joran krijgt geen medische hulp. Zijn moeder heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd te bemiddelen, maar men zegt niets voor hem te kunnen doen. In de gevangenis kon men niet bevestigen dat Joran besmet is met het coronavirus. Nu zullen niet veel mensen echt medelijden hebben met het lot van Joran en of hij echt besmet is geraakt? Het kan ook zijn dat hij op deze manier vrij hoopt te komen of om zijn straf uit te mogen zitten in Nederland, maar hij zal toch een jaar of tien in Peru moeten blijven.

-De analisten van Veronica Inside waren klaar met presentator Wilfred Genee. Johan Derksen verklaarde nooit meer aan tafel te gaan zitten met Genee. De man had hem zwaar gekrenkt tijdens de 'racistische' uitzending op tweeëntwintig juni. Ook René van der Gijp gaf aan dat hij het voor gezien hield. nu, ruim een maand later zijn de Talpa directeur en Genee bij Johan op bezoek geweest. Nu moest alleen René van der Gijp nog over de streep en ziedaar, het programma komt terug. Even dacht ik dat Johan het geld nodig had en dat principes dan niet meer meespelen, maar Johan zegt dat hij niet anders kan. Hij wordt door John de Mol gehouden aan zijn contract van twee jaar. Om te laten zien dat hij het niet om het geld doet schenkt hij de helft van zijn salaris aan twee goede doelen. Ik ben geen kijker van Veronica Inside, maar gezien de commotie om het gewraakte programma vind ik dat dan wel weer goed van Johan. Toch heeft het wel aan geloofwaardigheid ingeboet.

-Er is in jaren niet veel veranderd in de turn wereld van de topsport. O, er zijn vast kinderen die met veel plezier sport beoefenen, maar als ouderen zich gaan bemoeien met prestaties gaat het nogal eens mis. Kinderen, voornamelijk meisjes, die worden uitgescholden en tot huilen toe geprest worden om tot het uiterste te gaan. Ouders die trots zijn op de prestaties en wat minder letten op de pijn die dat bij een kind doet. Of wisten ze het niet? Maar hoera! De sportbond heeft zich er eindelijk tegenaan bemoeid. Trainers worden onmiddellijk op non-actief gezet. Dat zal ze leren. Een onderzoek naar misstanden gaat zeker tot eind dit jaar duren. Natuurlijk kunnen de sporters rustig doortrainen, maar zonder trainer. Volgend jaar willen ze naar de Olympische spelen in Tokio. De arme sporters zullen daar vast hoge prestaties leveren, of kunnen ze beter als toeschouwer gaan? Hoe dan ook, de meiden zijn opnieuw slachtoffer. De directeur van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie, Marieke van der Plas, was bij Op1 om een en ander toe te lichten. Op zeer concrete vragen wist ze het antwoord zo te formuleren dat het eigenlijk gaat om een storm in een glas water. Tegenwoordig gaat het er in de turnsport heel anders aan toe volgens haar. Het zal mij niet verbazen als we deze dame op een later tijdstip terug zien in de politiek. Trouwens, het schelden en schreeuwen gebeurt niet alleen bij het turnen. Het schijnt dat trainers niets bereiken met zoete woordjes.   

 

Bekendheid   25 juli 2020

-Op woensdag zou het hele land op slot gaan. Dat had de boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) gezegd. Hat advies aan de niet boeren was om zoveel mogelijk thuis te blijven.Ik heb al mijn afspraken afgezegd, want als heel agrarisch Nederland met trekkers de weg opgaat levert dat een verkeersinfarct op. De veiligheidsregio Utrecht had een vooruitziende blik en stelde dinsdag per direct een verbod in om landbouwvoertuigen te gebruiken tijdens de demonstratie in de regio. Men was namelijk van plan actie te voeren bij het RIVM-gebouw in De Bilt. De actie mocht doorgaan met niet meer dan tweeduizend mensen die anderhalve meter afstand moeten houden. Andere veiligheidsregio's sloten zich aan bij het trekker verbod. Dinsdagmiddag reden alvast vijftien legervrachtauto's de straten van De Bilt in. Amerikaanse toestanden? De voertuigen moesten de straten rond het RIVM afzetten om boze boeren tegen te houden. Waarom de boeren hierom nog bozer zijn geworden begrijp je toch niet? De oproep van FDF om dan maar massaal met de auto naar De Bilt te komen heeft in de ochtend enkele files op de snelwegen veroorzaakt, maar de boeren hebben zich verder netjes gedragen. Wel legde de organisatie het programma even stil omdat de anderhalve meter afstand niet voldoende werd gehouden. De boeren vonden dat de actie zonder trekkers niet de aandacht kreeg die het verdiende. Daarom verwachten ze nieuwe acties... met trekkes. In de namiddag was het vreedzaam verlopen protest afgelopen. Of het allemaal helpt? De toekomst zal het leren.

-Positief nieuws is dat Madame Tussauds New York al is begonnen met de voorbereiding van de buste van de drieënveertigjarige rapper Kanyne West. Niet omdat hij zo'n goede rapper is, maar omdat men er rekening mee houdt dat de man misschien de volgende opperbevelhebber van de Verenigde Staten wordt. Tenslotte was hij goed bevriend met Donald Trump. In ieder geval heeft hij zondag tijdens zijn eerste presidentiële bijeenkomst laten zien dat hij zich zorgen maakt om de wereld. Hij blijkt ook een fel tegenstander van abortus. Dat bleek toen hij in tranen uitbarstte omdat hij ruim zes jaar geleden had aangedrongen op abortus toen zijn vrouw Kim Kardashian zwanger was van hun dochter North. Nu heeft hij zich teruggetrokken op zijn ranch in Wyoming en beschuldigt hij Kim dat zij via een dokter heeft geprobeerd hem op te sluiten. Eerst wilde hij van haar scheiden, maar daarvan is hij teruggekomen. Hij zal de bekendheid van Kim wel kunnen gebruiken voor zijn campagne. Ik denk dat de man een goede kans maakt om president van Amerika te worden. De Amerikanen hebben tenslotte ook Donald Trump gekozen.

-Een goed voorbeeld voor de jeugd gaven André en Monique toen ze hun volgers lieten meegenieten van een etentje bij Mr. Porter in Amsterdam. Met een groep mensen gezellig bij elkaar op de foto moet toch kunnen? Natuurlijk zijn er altijd mensen die spoken zien, maar André en Monique gaan ervan uit dat ze het coronavirus al hebben gehad. Waar zul je je dan verder druk om maken? Ik haal alles uit het leven, is het motto van André. Tsja, dat is natuurlijk niet mogelijk in de anderhalve meter samenleving.

-Er wordt druk overlegd over het dragen van mondkapjes buiten het openbaar vervoer. Inzichten kunnen veranderen, maar ik begrijp niet waarom het dragen van maskers eerst als overbodig- en zelfs als gevaarlijk werden beschouwd, terwijl nu steeds meer stemmen opgaan voor een draagplicht. Het zal eventuele toename van besmettingen niet tegenhouden, of toch wel? Een flink aantal jongeren vindt dat het tijd is om te feesten en hebben daarbij lak aan de regels. Die gaan echt tijdens het feesten geen mondkapje dragen en de anderhalve meter lukt vaak niet in de feestzaal. Voor hen is het virus niet zo gevaarlijk. Het is alleen jammer dat ze na het feesten weer bij ouders, grootouders en collega's komen.

-In het televisieprogramma Op1 werd geprobeerd met enkele bekende influencerende jongeren de jeugd te beïnvloeden om toch de regels in acht te nemen. Dat men dar nu juist de zesentwintigjarige Dave Roelvink voor heeft uitgenodigd gaat mijn realiteitszin te boven. Meestal komt hij niet erg positief in het nieuws dus hij is nu juist niet een voorbeeld voor jongeren om ze te laten zien hoe het moet. Dave vertelde dat hij tegen het verspreiden van het virus is, maar dat hij de maatregelen krom vindt. Volgens hem werken ze niet. Beste Dave, ik weet niet waar jij al je wijsheid vandaan hebt, toch vraag ik mij af of je enig idee hebt waar je mee bezig bent. Jij laat je tanden in Turkije voor zo'n slordige zesduizend euro voorzien van witte hoesjes. Dat je bij terugkomst in Nederland twee weken in quarantaine moet neem je voor kennisgeving aan. Niet nodig toch? Jij voelt je tenslotte gezond en vindt eigenlijk dat ouderen en mensen met onderliggend lijden maat thuis moeten blijven. Zo'n boodschap komt vast goed over bij jouw volgers.

 

Actie  18 juli 2020

-Een groep milieuactivisten die zich inzette voor de goede zaak was even vergeten dat je niet zomaar overal je tenten kunt opslaan. Zij besloten het weiland van een boer te bezetten om te protesteren tegen genetisch gemodificeerd voedsel op zijn land. Nu vinden boeren dat ze wel erg veel maatregelen opgelegd krijgen van de overheid en zij zeggen dat het water hun aan de lippen staat. Wie weet, kwam de eigenaar van het weiland juist van de zoveelste boerendemonstratie, maar in ieder geval was hij niet blij met de demonstranten. Met een volle mestwagen achter zijn trekker reed hij zijn weiland op. Bij de demonstranten trok hij de mestschuif open en reed hij enkele rondjes om het groepje. Even dreigde hij de mensen onder te spuiten, maar dat vod hij waarschijnlijk toch te ver gaan. Het resultaat van zijn actie was dat de milieuactivisten het veld ruimden. Nu maar hopen dat de boer geen proces-verbaal krijgt voor het illegaal mest uitrijden.

-Dat de gewelddadige door van George Floyd de wereld op zijn kop zet kunnen we dagelijks ervaren. Beschuldiging van discriminatie en racisme in nagenoeg elke stad in veel landen. Floyd kwam om door politiegeweld, dus wordt gemakshalve ook het politiegeweld in Nederland meegenomen. En dat zegt meer over het intellect van de demonstranten dan over onze politie. Dat de zwarte bevolking in de VS demonstreert tegen politiegeweld is nog wel te begrijpen, maar om te ijveren voor afschaffing of radicale bezuinigingen op de politie is het paard achter de wagen spannen. Toch blijkt de burgemeester van New York gehoor te geven aan de demonstranten. Er is één miljard dollar uit het politiebudget gehaald om te besteden aan jongeren en gemeenschapswerk. Ook is de opleiding van ruim elfhonderd kandidaat agenten geschrapt. Och, in Amerika zijn veel wapens in omloop, dus men kan zichzelf beschermen. In de Amerikaanse grondwet staat dat iedere burger een vuurwapen mag bezitten. Dat heeft vorig jaar ongeveer veertienduizendzeshonderd dodelijke slachtoffers opgeleverd. Deze week op maandag zijn in New York zeventien mensen doodgeschoten. Het is duidelijk. Men kan het daar dus heel goed zonder politie.

- Het bekroonde Rotterdamse internationaal kantoor voor stedenbouw en landschapsarchitectuur West 8 steunt de Black Lives Matter beweging. Zij wijzen elke vorm van racisme af. Goed bezig die mensen. Het was wel even schrikken toen in het Amerikaanse Baltimore een foto uit tweeduizendtwaalf opdook, gemaakt in het kantoor van West 8, waarop een medewerker verkleed als Sinterklaas met drie kinderen als Zwarte Piet te zien zijn. Wie de foto heeft gestuurd is niet bekend, maar West 8 heeft een order van het stadsbestuur van Baltimore, goed voor bijna drie ton, onmiddellijk ingetrokken. Ik ben alvast begonnen met alle familiefoto's te controleren en...ja hoor, een foto waarop ik als kind bij Sinterklaas op schoot zit met een Zwarte Piet ernaast. Ik heb de foto snel vernietigd, want je kunt nooit weten of de Amerikanen of actiegroepen dat op de een of andere manier tegen mij kunnen gebruiken. Voor de zekerheid ga ik ook onderzoeken of een van mijn verre voorouders iets met slavernij te maken heeft gehad. afijn, als het coronagedoe een beetje achter de rug is gaan we misschien ook weer normaal doen.

-Na de chaotische verkiezingen op vijfentwintig mei in Suriname duurde het even voor men de uitslag bekend kon maken. De toen nog regerende partij van Bouterse vermoedde dat er fraude was gepleegd. Logisch, in de tien jaar dat Bouterse de macht had is alles altijd eerlijk en correct verlopen. Dat het land op de rand van een faillissement staat is een bijkomstigheid. Nu heeft het Surinaamse parlement Chan Santokhi als nieuwe president gekozen. De man mag de puinhopen in Suriname opruimen. Dat gaat vast lukken met Ronnie Brunswijk als tweede man. Ja, inderdaad, Ronnie is de man die van negentienzesentachtig tot negentientweeëntwintig als rebellenleider van het Junglecommando een bloedige oorlog voerde tegen Bouterse. Verder werd hij veroordeeld voor handel in drugs, maar je moet toch ergens van leven. Nee, het zal vast goed komen daar in Suriname.

-In de Engelse stad Bristol werd op zeven juli het standbeeld van Edward Colston tijdens een demonstratie van Black Lives Matter van de sokkel gehaald en in de Lower Avon-rivier gegooid. Dit gebeurde omdat de man in zestienhonderd handelde in Afrikaanse slaven. Was de man echt slecht met de kennis van toen? Hij verdiende een fortuin, waarmee hij veel scholen, ziekenhuizen, kerken en armenhuizen ondersteunde in Bristol en Londen. Misschien was dat laatste niet bekend bij de demonstranten. Betoogster Jen Reid moest zo nodig op de lege sokkel klimmen, waar ze met gebalde vuist een signaal wilde afgeven. Dat was aanleiding voor een beeldend kunstenaar om van haar een beeld te maken en dat in de nacht op de sokkel te plaatsen met als titel 'A Surge of Power' (een golf van macht). Schandalig, was de eerste gedachte die bij mij opkwam toen ik dat bericht las. Gelukkig dacht de gemeente er ook zo over en het beeld werd snel verwijderd. Ik vraag mij af of de Black Lives Matter beweging nu echt denkt dat men hiermee meer begrip krijgt voor hun acties.

 

Moeilijk   11 juli 2020

-Na tien jaar overleg, rekenen en veel koffiedrinken vertelde een zichtbaar opgeluchte minister Koolmees in het programma Op1 dat het nieuwe pensioenstelsel de goedkeuring heeft van de vakbonden en werkgevers. Op vragen van Jeroen Pauw en Fidan Ekiz legde de minister uit dat de wet in werking treedt op één januari tweeduizend tweeëntwintig. In die tijd moet de wetgeving zijn aangepast. Voordeel van het nieuwe stelsel? Volgens de minister zijn er zelfs drie voordelen. Het is nieuw en modern, de AOW-leeftijd stijgt minder snel en mensen met zware beroepen kunnen wel drie jaar eerder met pensioen. De vraag wat valt onder zware beroepen vond de minister moeilijk en hij kon daarop geen antwoord geven. Hij vindt het belangrijk dat er sneller geïndexeerd kan worden. Dat heeft te maken met beleggingsresultaten en kan zelfs voordelig uitwerken voor de huidige gepensioneerden, die al twaalf jaar niet geïndexeerd zijn. De minister moest toegeven dat het ook in het nadeel kan uit uitwerken. In ieder geval hoeft er dit jaar niet te worden gekort op de pensioenen. De vlag kan weer uit bij de pensionado's. Ook de vraag hoe de nieuwe rekenmethode er uit gaat zien vond de minister te moeilijk om daarop te antwoorden. Hoe dan ook, het hele verhaal van de minister was onduidelijk. Nu maar hopen dat hij het zelf wel begrijpt.

-Hoe komt het toch dat boze boeren niet melden waar zij gaan demonstreren? Och, men heeft de afgelopen periode gezien dat aanvragen tot demonstreren leidt tot verboden. Ook hebben we gezien dat velen zich daar niets van aantrekken, met als gevolg dat de ME moet opdraven om de orde te herstellen. O, ja, er waren ook demonstraties met toestemming. Die zijn over het algemeen rustig verlopen. Nu de boeren al enkele dagen op verschillende plaatsen overlast bezorgen met hun trekkers hebben de veiligheidsregio's Groningen en Drenthe besloten dat boeren deze week niet met trekkers en landbouwvoertuigen mogen demonstreren. Indien nodig kan de maatregel worden verlengd. Nu bekruipt mij toch het gevoel dat deze maatregel vraagt om moeilijkheden. Boze boeren laten zich niet tegenhouden. Dat lieten ze direct na het verbod zien in Wijster. Misschien is het toch verstandig om met de boeren in gesprek te gaan over veilig demonstreren. Door hun actie hebben zij minister Schouten wel zover gekregen dat ze de voermaatregel nog eens laat bekijken.

-Het is moeilijk om je ongelijk te erkennen. Het is daarom moedig dat het RIVM nu met de conclusie komt dat het coronavirus via kleine druppeltjes in de lucht (aerosolen) besmetting kan veroorzaken. Onderzoekers vinden steeds meer bewijs dat het virus zich in slecht geventileerde binnenruimten via de lucht verspreidt. Grote druppels bij hoesten of niezen blijven gevaarlijk en daarom moet de anderhalve meter worden aangehouden. Wie had dar ook alweer een uitgesproken mening over? Ja, Maurice de Hond, maar die naam werd door het RIVM niet genoemd. Maurice heeft op drie april over zijn onderzoek op besmettingsgevaar geschreven en op achttien april in het programma Op1 daarover gesproken. Zijn bewering dat in de buitenlucht het risico op besmetting zeer klein is werd gezien als een ongegronde mening van een ondeskundige onderzoeker. Dat hij de anderhalve meter regel in de buitenlucht eigenlijk overbodig vond was volgens het RIVM onverantwoord. Het gevaar schuilt in aerosolen in slecht geventileerde ruimten, beweerde Maurice. Dat werd toen door deskundigen van het RIVM afgedaan als te verwaarlozen. Nu komt het RIVM tot inkeer. Jamer dat het drie maanden heeft moeten duren. In ieder geval komt de erkenning van het RIVM niet goed uit voor de op handen zijnde anderhalve meter wet. Of zou minister Hugo de Jonge tegen beter weten in toch doorzetten?

- Waterstof is de toekomst als we Eurocommissaris Frans Timmermans mogen geloven. Veel deskundigen voor hem zeggen dat al enkele jaren, maar overheden zagen veel beren op de weg. Elektrische auto's, windmolens geperste houtkorrels (houtpellets) en zonnepanelen, daar zag men brood in. Wordt het nu dan toch waterstof? Volgens Timmermans moet de productie van duurzame waterstof in vier jaar verzesvoudigen. In tweeduizend dertig moet die veertig keer zo groot zijn. Tegen die tijd zou Nederland nog eens zoveel waterstof uit Afrika kunnen importeren. Ja, Timmermans ziet grote kansen. Het hele land is van gasleidingen voorzien en die kunnen volgens hem worden gebruikt voor waterstof. Daar ben je mooi klaar mee als je net voor twintigduizend euro een warmtepomp hebt aangeschaft.   

 

Machtsstrijd  4 juli 2020

-"Willen jullie meer of minder Marokkanen?" We waren het bijna vergeten, maar het openbaar ministerie weet ons weer fijntjes te herinneren aan de gewraakte uitspraak van politicus Geert Wilders. Dat was zes jaar geleden. Je mag van de man denken wat je wil, maar zijn uitspraak toen heeft een grote groep mensen aan het werk gezet en kost de belastingbetaler veel geld. Het recht moet zijn loop hebben, maar deze zaak begint op een uit de hand gelopen soap te lijken. Ik denk dat zes jaar geleden veel mensen zich hebben geërgerd aan de uitspraak. Als de aangevers toen hadden geweten waar hun aangifte toe zou leiden hadden ze waarschijnlijk twee keer nagedacht en zich niet door een oproep van enkele BN'ers laten beïnvloeden. Hoe zullen mensen zich voelen die al lang op de behandeling van hun zaak wachten?

- Nu gebeurt hetzelfde met het programma 'Veronica inside.' Niet echt mijn programma, maar ik begrijp dat daarin een uitspraak van Johan Derksen door Akwasi (ja, de man die Zwarte Piet hoogstpersoonlijk in z'n gezicht wilde trappen) als racistisch ervaren. Dat komt mooi uit in deze tijd van demonstraties tegen racisme. De pers was er als de kippen bij om de zaak op te kloppen. Een aantal BN'ers zag er ook brood in. Die hadden toch niets te doen en konden zich weer een keer laten horen. De populaire Arie Boomsma ging zelfs zo ver dat hij opriep om de advertenties rond het programma in te trekken. Hij kreeg het, met nog enkele BN'ers, voor elkaar. Wie had gedacht dat belangrijke zakenlieden zich door Arie lieten beïnvloeden? O ja, Arie is ook boos op Youp van 't Hek. De cabaretier heeft het gewaagd om hem in een column de les te lezen. Grappig dat Arie Youp verwijt dat hij op die manier mensen met een ongemakkelijke mening de mond probeert te snoeren. Beste Arie, waarom krijg ik toch het gevoel dat jij in je boosheid hetzelfde doet?

-Het huwelijk tussen Henk Krol en Henk Otten moet de nieuw opgerichte 'Partij voor de Toekomst' bij de verkiezing in tweeduizend eenentwintig minstens tien zetels opleveren. Goed, Henk Krol heeft jaren geleden met redelijk succes de ouderenpartij '50Plus' opgericht. Helaas, in april raakten de kopstukken verwikkeld in een machtsstrijd en vielen ze rollebollend over elkaar. 50Pus lijsttrekker Henk Krol gooide, na conflicten over voorzitter Geert Dales, de handdoek in de ring. Och, het is niet de eerste ouderenpartij die zichzelf om zeep helpt. Nu gaat Henk krol verder als lijsttrekker in de nieuw opgerichte 'Partij voor de Toekomst.' Voorzitter Henk Otten die, als je Thierry Baudet mag geloven bij 'Forum voor Democratie' niet zo'n goede beurt heeft gemaakt, geeft al aan dat hij Geert Dales niet op de kieslijst van de nieuwe partij wil zien. Logisch, hij duldt geen haantjes gedrag van een ander. Waarin vinden de Henken elkaar? Eén Henk gaat voor de belangen van ouderen en de andere Henk richt zijn pijlen op de economie en ondernemers. Allebei zijn ze met ruzie vertrokken bij hun partij, dus daar kunnen zij een les uit trekken. Otten brengt mede-senator Jeroen de Vries mee en Krol komt met Merel Femke van Kooten, het voormalig kamerlid van de 'Partij voor Dieren.' Succes verzekerd?

-Als iets te mooi is om waar te zijn is het meestal niet waar. Dat blijkt maar weer met de bonus voor zorgpersoneel. De bonus zou gelden voor alle sectoren voor de zorg en ondersteuning, zoals verpleeghuizen, ambulances, ziekenhuizen, gehandicaptenzorg, jeugdzorg en universitair medische centra. Ook zzp'ers maken er aanspraak op. Dat heeft minister De Jonge duidelijk gezegd. Achteraf blijkt hij iets te snel de toezegging te hebben gedaan, maar ja, dat gebeurde midden in de strijd bij het CDA om het lijsttrekkerschap. Is hij geschrokken van de kosten? Ik zal het wel verkeerd begrijpen, maar nu praat hij over zorgverleners die misschien niet op een corona-afdeling hebben gewerkt, maar meer werk moesten verzetten omdat collega's van hun afdeling werden gehaald om coronapatiënten te verzorgen. Hij zal toch niet bedoelen dat zorgverleners in zorg- en verpleeginstellingen, die zonder beschermingsmiddelen zorgden voor de 'opgehokte' bewoners, die geen bezoek mochten ontvangen, de beloofde bonus niet krijgen? Helden zijn het, die zorgverleners. Ondanks het voortdurend geharrewar over beloning blijven ze vol overgave hun werk doen. Zij hebben meer verdiend dan die luizige duizend euro.

 

Missers  27 jun 2020

Filmpjes die gemaakt zijn op zondag 20 juni circuleren op social media. Zij geven een beeld van politiegeweld. Mensen hielden een vreedzame demonstratie op het Malieveld tegen de zogenaamde anderhalve meter wet, die volgens velen tegen de grondwet ingaat. De demonstratie was verboden maar kennelijk door de hoge opkomst toch toegestaan. Na de eindtijd riep de politie dat de mensen moesten vertrekken. Daar werd door velen geen gehoor aangegeven. Wat de media, onder andere Hart van Nederland, liet zien was enig verzet van burgers en natuurlijk richtte de camera op de plaatsen waar het even uit de hand liep. Nee, niet bij de hooligans die later rellen schopten, maar bij de misschien wat recalcitrante demonstranten. Daar zaten helaas wat beelden bij waarin enkele politiemensen buitenproportioneel geweld gebruikten. Dat gaf mij als ex-politieman een naar gevoel en dit soort beelden schaadt het imago van de politie. Er zal veel goed zijn gegaan, maar daar richt de camera zich niet op. Natuurlijk hoor je gevolg te geven aan een oproep van de politie om te vertrekken. Als je dat bevel negeert loop je risico. Blijft de vraag waarom de burgers zo recalcitrant waren. Kan het zijn dat men boos was op burgemeester Remkes omdat hij juist deze demonstratie had verboden? Waren de duizenden mensen die de moeite hadden genomen om naar Den Haag te komen misschien echt bezorgd over onze democratie? Toch moeten we niet alleen kijken naar de missers. Minister Grapperhaus verklaarde achteraf dat de politie de zaak heel rustig en professioneel heeft opgelost. Ik denk dat hij gelijk heeft. Misschien moeten burgemeesters zich twee keer bedenken voor ze een demonstratie tegen een omstreden wet verbieden.

Een beetje jammer dat PvdA-leider Lodewijk Asscher net even te laat was om te stemmen voor salarisverhoging van het zorgpersoneel. Nadat was geconstateerd dat hij afwezig was kwam hij binnen, maar Kamervoorzitter Arib was onverbiddelijk. Asschers stem werd niet meegeteld. De blunder van Asscher werd iets verzacht door een verschil van twee stemmen, waardoor het zorgpersoneel het nakijken heeft. Ja...dat is het personeel waarvoor door heel Nederland werd geklapt. We weten het nog. Het werd door alle politieke partijen geprezen voor de uitzonderlijke prestaties die ze leverden. Mensen werkten door met gevaar voor eigen leven tot ze bijna bij de enkels afbraken. Natuurlijk, de overuren zullen worden betaald. De Belastingdienst is al aan het rekenen geslagen om, als het salaris door overwerk boven een bepaalde grens komt, denk daarbij aan subsidies en tegemoetkomingen in de kinderopvang, terug te vorderen. O ja, als doekje voor het bloeden kondigde minister Hugo de Jonge met trots aan dat iedere zorgverlener een bonus van duizend euro schoon in het handje krijgt. Leuk hoor, maar ik denk dat ze meer hebben aan een structurele salarisverhoging.

Duizenden huurders komen in de problemen door eventuele huurverhogingen. Minister Kasja Ollongren en verhuurders zeggen dat die verhoging hard nodig is om te kunnen investeren in nieuwbouw en verduurzaming. Misschien kan de huurprijs dit jaar worden bevroren als de overheid met de verhuurdersheffing een iets mindere greep doet in de kas van de woningbouwverenigingen? Kasja houdt vast aan haar besluit en negeert daarbij de motie van afkering van de eerste kamer. Zij kiest liever voor het helpen van huurders door maatwerk te leveren zoals uitstel van huur, betalingsregelingen of zelfs kwijtschelding. Zo zijn er ook weer verschillende ambtenaren aan het werk denk ik maar. Ik adviseer om de uitvoering te laten regelen door de belastingdienst. De kans is groot dat er dan verschillende huurwoningen vrij komen.

Het is niet te begrijpen waarom een groep ouders die om compensatie vroeg wegens de toeslagenaffaire bij de belastingdienst nog niet is gecompenseert. Een foutje van de onafhankelijke commissie noemt staatscecretaris Alexandra van Huffelen het.  Niet zomaar een foutje. Het gaat om duizenden ouders die willens en wetens in de ellende zijn gebracht door de belastingdienst. Op basis van verkeerde informatie aan de beoordelingscommissie werd hen medegedeeld dat ze geen recht hadden op compensatie. De commissie gaat opnieuw aan de slag. Het kan even duren, maar misschien komt het goed. Wat de hele affaire heeft gedaan met de slachtoffers? Misschien willen we dat helemaal niet weten. Ik wens Alexandra van Huffelen de nodige sterkte.

 

Politie  22 juni 2020

Met verbazing en pijn in het hart keek ik naar de beelden die zondag op en om het Malieveld in Den Haag zijn gemaakt. Ik was er niet bij en begrijp dat een verboden demonstratie wordt ontbonden, maar het geweld dat daarbij werd gebruikt door de politie is ongekend. Geen stenen gooiende jongeren, geen plunderende relschoppers, maar voornamelijk vredelievende mensen, waarvan een aantal de pensioengerechterde leeftijd heeft bereikt. Mannen en vrouwen, ze werden op hardhandige wijze weggestuurd. Discussie was niet mogelijk.Ik zag dat ouderen met kracht werden weggeduwd door ME'ers. Mensen die volgens de politie niet snel genoeg wegliepen kregen een zet in de rug en er werden flinke klappen uitgedeeld met de wapenstok. Als gepensioneerd politieman kan ik dit geweld niet begrijpen en ik vraag mij af hoe de betreffende politiemensen tegenover hun familie, vrienden en bekenden deze heldendaden verantwoorden.

Bizar is de reactie van premier Mark Rutte. Dat hooligans misbruik hebben gemaakt van de demonstratie? Daar heeft hij gelijk in. Voor de overige demonstranten heeft hij wel begrip. Hij verklaart dat de politie heel ordelijk heeft opgetreden. Beste Mark, ik kan mij niet voorstellen dat je het verwijderen van onder andere oudere demonstranten ordelijk vond. Voor wat ik op filmpjes heb gezien zullen op maandag verschillende ouderen met minstens blauwe plekken lopen. Het vertrouwen in de politie van juist die groep mensen heeft een enorme deuk opgelopen die niet snel zal worden vergeten. Oké, de hooligans hebben er om gevraagd, maar die kwamen pas later aan bod. Misschien moet je je afvragen waarom die hooligans zich bij deze demonstratie lieten zien. We zijn overspoeld met demonstraties tegen geweld en racisme. Als je dan een vreedzame demonstratie verbiedt kun je er op wachten dat een aantal extremisten hun opwachting maakt. De ME was volgens mij voldoende aanwezig om de hooligans bij de demonstratie weg te houden. Zondag 21 juni 2020 is voor velen een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. Burgemeester Remkes heeft weer een goede beurt gemaakt.  

 

Kleur  20 juni 2020

De demonstraties die begonnen als protest over de moord op de Amerikaanse George Floyd op vijfentwintig mei, zijn uitgelopen op massaprotesten in veel landen. We zijn nu vier weken verder. Ik vraag mij af of een aantal demonstranten nog weet waarvoor ze protesteren. Om even het geheugen op te frissen. Het ging over politiegeweld tegen de zwarte bevolking in Amerika. Is de Amerikaanse politie in het bijzonder gewelddadig tegen zwarte Amerikanen? Van de Amerikanen die vorig jaar door de politie zijn doodgeschoten waren er negen zwart en negentien wit. Natuurlijk is elke dode één te veel. Ik heb het even nagezocht. In dat jaar stierven ruim zevenduizendvierhonderd zwarte Amerikanen door geweld van zwarte Amerikanen. Misschien goed om daar ook eens tegen te demonstreren?

Actrice Tanja Jess deed tijdens een demonstratie tegen racisme een duit in het zakje. Vanaf een podium riep ze tegen zo'n zesentwintighonderd betogers dat witte mensen goed bij zichzelf te rade moeten gaan of ze zich schuldig maken aan racisme. Ze riep de demonstranten op om ook mensen in hun omgeving aan te spreken op discriminerend gedrag. Bedoel je hiermee zwarte en witte mensen Tanja? Als ik reportages bekijk van demonstraties en zie hoe voornamelijk gekleurde burgers zich afzetten tegen de wereld waarin we leven, vraag ik mij toch af of men de goede weg heeft gekozen. Mijn ervaring met gekleurde Nederlanders is positief, maar helaas zie ik in onze maatschappij ook veel mensen die zich op negatieve wijze afzetten tegen de bestaande norm.  Als 'witte' Nederlander heb ik ook verschillende vervelende ervaringen met zwarte medeburgers, waarbij ik mij in ons vrije land erg vernederd en gediscrimineerd voelde. Als je dan een kleurtje hebt verpest je het voor de goedwillenden. Ik vind mij geen racist, maar door de huidige demonstraties tegen alles waar generaties geen probleem mee hebben wordt het moeilijk om neutraal te blijven.

Het maakte mij even gelukkig. De foto van Patrick Hutchinson, een zwarte man, die in Londen tijdens een uit de hand gelopen demonstratie een witte tegendemonstrant in een brandweergreep wegdraagt. Een voorbeeld voor alle demonstranten tegen... ja waartegen eigenlijk? Patrick en zijn vrienden zagen dat er een woordenwisseling was tussen extreemrechtse hooligans en een aantal Black Lives demonstranten. De hooligans werden weggedreven, maar er bleef een zwaargewonde demonstrant, die ernstig werd bedreigd, achter. Patrick zag hoe zijn vrienden om de man heen gingen staan om hem te beschermen. Om de man in veiligheid te brengen pakte hij de gewonde man op en bracht hem, beschermd door zijn vrienden, in veiligheid. Patrick en zijn vrienden verdienen een onderscheiding en het zal mij niet verwonderen als de foto de World Press Photo van tweeduizen twintig wordt.

In een televisieprogramma vertelde minister Hugo de Jonge met droge ogen dat de verpleeg- en verzorgingshuizen tijdens de crisis niet een vergeten groep was. De grote sterfte onder de bewoners was aanleiding om de tehuizen op slot te doen, zei hij. Dat de corona ongewild door het personeel was binnengebracht vond hij te kort door de bocht. Ook beweerde hij dat in de tehuizen voldoende beschermingsmiddelen voor het personeel aanwezig was. Beste Hugo, als minister stond je voor een moeilijke taak. Dat er fouten zijn gemaakt is begrijpelijk, maar geef dat dan ook eerlijk toe. Vanaf de werkvloer weet ik dat in verschillende huizen geen beschermingsmiddelen waren. Verzorgenden die verkouden waren moesten gewoon aan het werk. Ik ben bang dat mede daardoor en door de eenzaamheid van de 'opgehokte' ouderen de sterfte in de tehuizen hoog was. Ben ik nu de enige die dat ziet?

We hebben massaal geklapt voor de verpleging. Eindelijk de nodige erkenning. Zij hebben keihard gewerkt en nu wordt het tijd dat ze daar ook financieel voor worden beloond. Dat dachten we tenminste. Nou, er is al een CAO met acht procent loonsverhoging, hoorde ik de minister op tv zeggen. Inderdaad, een loonsverhoging in fasen, waarin de bijna acht procent in tweeduizend eenentwintig wordt bereikt. Een aardige smoes minister. De CAO was afgesloten voor de coronacrisis en geldt niet voor alle medewerkers. Gezien de verantwoordelijke en zware taak zal de overheid flink in de portemonnee moeten tasten om personeel te houden en jongeren te stimuleren om voor een baan in de zorg te kiezen. De opstelling van de minister is een klap in het gezicht van de verpleging.

Waarnemend burgemeester Johan Remkes van Den Haag heeft er vast goed over nagedacht om een demonstratie op zondag op het Malieveld tegen de coronamaatregelen te verbieden. De organisatie verwacht tienduizend bezoekers en dat maakt het moeilijk om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Remkes vindt het een gevaar voor de volksgezondheid en vreest wanordelijkheden. Heeft hij een punt? Amsterdam heeft aangetoond dat tienduizend demonstranten in de buitenlucht geen besmetting heeft opgeleverd. Misschien komt een demonstratie tegen de coronamaatregelen wat ongelegen nu minister De Jonge zijn best doet om in een wet de macht naar zich toe te trekken?

 

Losgeslagen  13 juni 2020

Een goed initiatief van minister Hugo de Jonge? Een speciale coronawet met de verplichting om anderhalve meter afstand te houden? Nee, het is geen nepnieuws. De anderhalve meter lag natuurlijk al vast in de noodwet, maar die maatregel is een tijdelijke bevoegdheid van de burgemeester. Met een coronawet, die al op één juli in moet gaan, kan de minister de regel in stand houden tot hij denkt dat het niet meer nodig is. Ook wil hij kunnen beslissen waar en wanneer we met een mondkapje moeten lopen. Zou het kunnen dat zo'n coronawet indruist tegen de grondrechten van burgers? Er is haast bij want het ontwerp moet nog voor advies naar de Raad van State en voor een debat naar de eerste- en tweede kamer. Benieuwd hoe de wijze dames en heren beslissen. Toch vreemd. We werden door de overheid geprezen omdat de regels goed werden nageleefd. Nu mogen we niet meer zelf uitmaken hoe we met elkaar omgaan. Wordt dat nu bedoeld met betutteling?

Je vraagt je toch af hoe mensen het in hun hoofd halen aangifte te doen tegen rapper Akwasi. De goede man kreeg op social media een hoos aan bedreigingen. Een aantal daarvan heeft hij gedeeld op Instagram omdat in vindt dat wij als maatschappij dit soort bedreigingen niet als normaal moeten vinden. Tsja...wat te vinden van de uitspraak: "Op het moment dat ik een zwarte piet zie, trap ik hem hoogstpersoonlijk in zijn gezicht." O, nee, dit is geen bedreiging naar Akwasi. Het zijn woorden die hij zelf heeft gebruikt. Trouwens, de demonstraties in Nederland gaan allang niet meer over de dood van George Floyd. Racisme in Nederland, de zwarte piet discussie, politiegeweld en zelfs de slavernij wordt uit de kast gehaald. Zouden de demonstranten nu echt niet weten dat het grootste deel van de Nederlandse bevolking, de overheid en de politie tegen racisme is en dat in achttienhonderddrieënzestig de slavernij in Nederland is afgeschaft? Demonstreren is een groot goed, maar je kunt ook te ver gaan en dan verlies je uiteindelijk de goedwillenden.

Raar volk die Amerikanen. Een vijfenzeventigjarige demonstrant offert zich op door in de stad Buffalo recht op een peloton politiemensen af te lopen. Natuurlijk kon hij verwachten dat hij een flinke duw zou krijgen van een politieman en ja hoor, het gebeurde. Precies zoals de demonstrand had gepland liet hij zich met een smak achterover vallen, want hij wilde natuurlijk wel zwaar gewond raken. We hebben het uitgebreid in het journaal kunnen zien. Wie haalt het in zijn hoofd om de twee betrokken agenten aan te klagen wegens geweldpleging? Gelukkig vinden beide agenten steun bij niemand minder dan president Donald Trump, want ook volgens hem was de demonstrant een provocateur van de extreem linkse antifa. Nou ja, als Trump het zegt zal het wel waar zijn...

Nog een keer dan. Burgemeester Femke Halsema. De Amsterdamse gemeenteraad heeft haar ter verantwoording geroepen. Duizendmaal excuses was nodig om vooral de VVD fractie, die met zes zetels in de raad zit, tevreden te stellen. Natuurlijk zijn er inschattingsfouten gemaakt. Het was ook de eerste grote demonstratie waarin de demonstranten lieten zien lak te hebben aan de coronamaatregelen. Daar sta je dan als burgemeester. Je kunt het eigenlijk niet goed doen. Een verhitte menigte van tienduizend mensen kun je vragen weg te gaan. Zij heeft kennelijk ingeschat dat men daar niet zonder slag of stoot gevolg aan zou geven. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam kon varen op de ervaring op de Dam. Uiteindelijk werd ook op de Erasmusbrug de anderhalve meter niet gehandhaafd en verzocht hij het publiek een klein half uur voor het einde om te vertrekken. Ja, dat hebben ze gedaan. Er was daarna voor enkele groepjes nog wat tijd om vernielingen aan te richten. Dat is niet gebeurd in Amsterdam. Waarom wordt de burgemeester van Rotterdam nu geprezen? Voor mij heeft Femke Halsema het goed gedaan.

Doemdenkers gaan ervan uit dat de demonstraties nieuwe besmettingen gaan opleveren. Dat is na Hemelvaartsdag niet gebeurd, terwijl toen veel mensen dicht op elkaar hebben gezeten. Die hebben beslist geen mondkapjes gedragen omdat die werden afgeraden door het RIVM. Veel onderzoekers zeggen dat besmetting in de buitenlucht nagenoeg niet voorkomt. Waarschijnlijk heeft het crisismanagement die berichten niet doorgekregen. Minister De jonge heeft kennelijk ook een kokervisie en doet wat hem wordt geadviseerd. Vandaar de voorgestelde anderhalve meter wet.

Het is al enkele eeuwen geleden dat in Nederland een beeldenstorm was. Och, vergeleken met de ontwikkeling van de moderne mens waren die Nederlanders zeer argeloos. Maar nu lijkt de geschiedenis zich te herhalen en moeten beelden en straatnamen van 'helden' uit het verleden worden verwijderd, vindt een klein deel van de bevolking. Op school leerde ik over de positieve- en negatieve geschiedenis van Nederland en heldendaden werden gezien in de geest van die tijd. Moeten we die geschiedenis maar vergeten? Mij lijkt het van belang dat de huidige generatie ook de keerzijde van de geschiedenis kent. Daar horen de standbeelden en straatnamen bij.

 

Demonstratierecht   6 juni 2020

De uit de hand gelopen demonstratie op de Dam heeft de politiek flink bezig gehouden. Minister van justitie Grapperhaus was erg snel met het commentaar dat hij geschokt was toen hij de beelden zag. Achteraf blijkt dat hij om vijf uur in de middag is bijgepraat door burgemeester Halsema. Uit zijn verklaring achteraf blijkt dat hij wel begrip heeft voor de beslissing van de driehoek, bestaande uit het openbaar ministerie, verantwoordelijk voor handhaving van de wet, de burgemeester, verantwoordelijk voor de openbare orde en de politie, die als enige bevoegd is geweld te gebruiken indien nodig. Na de demonstratie is het niet moeilijk om te vertellen wat fout is gegaan en hoe de grote toeloop op de Dam voorkomen had kunnen worden. Verontwaardiging over het feit dat velen zich steeds aan de beperkingen hebben gehouden en dat daardoor ouderen de kinderen niet meer mochten zien en dat veel ondernemer in de problemen zijn gekomen is begrijpelijk.Toch ligt de grootste fout bij de demonstranten. Als je ziet dat een plein te vol raakt is het onverstandig om je bij de menigte aan te sluiten.

De Dam was een goede leerschool.De organisatie van de demonstratie in Denm Haag Wordt geprezen om de aanpak. Ook de burgemeester kon terugkijken op een ordelijk verloop. Dat was ook niet zo moeilijk op het Malieveld.Een veel groter terrein en beduidend minder mensen. De demonstratie was gepland op Koekamp, maar daar bleek na overleg met de organisatie te weinig ruimte. Daarom is men uitgeweken naar het Malieveld. Ook in Groningen verliep de demonstratie zonder grote problemen. Even dacht ik aan nepnieuws,maar het bleek waar te zijn. De organisatie in Groningen vond dat zwarte mensen vooraan moesten zitten. Nu dacht ik toch dat het ging om gelijkheid van alle kleuren?

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft op tijd ingezien dat tachtig demonstranten niet reëel is. Eerder had hij gemeld dat de demonstratie niet doorging als er meer mensen kwamen. Toen bleek dat zeker honderdvijftig demonstranten zouden komen heeft hij de lokatie verplaatst naar de Erasmusbrug. Het werden er een paar duizend. De mensen stonden dicht op elkaar en ondanks waarschuwingen van de organisatie dat het protest door de autoriteiten gestopt zou worden als de anderhalve meter niet werd gehandhaafd bleef men staan om te luisterennaar wat de organisator te vertellen had. Misschien was het toch handig geweest om luidsprekers op verschillende punten rond de brug te plaatsen? Een half uur voor het einde van de demonstratie heeft de burgemeester ingegrepen. De meesten keerden rustig huiswaarts, maar toch werd het op sommige plekken nog onrustig. Er werden ruiten, terrasstoelen en hekken vernield. Liet men hier nu in het klein zien wat burgemeester Halsema heeft voorkomen?

De demonstratie tegen racisme en politiegeweld is wat ondergesneeuwd door het negeren van de anderhalve meter afstand. Velen waren uit verontwaardiging over de moord op George Floyd de straat op gegaan. Een aantal demonstranten greep de dood van George Floyd aan om een vergelijk te trekken met politiegeweld in Nederland. Jammer. De Nederlandse politie maakt net als iedereen fouten bij het werk. Helaas werd de dood van Mitch Henriquez in tweeduizendvijftien aangehaald. Een schoffering van de Nederlandse politie. Mitsch heeft de agenten uitgedaagd door meerdere keren te roepen dat hij een wapen droeg. Daarbij wees hij weliswaar op zijn kruis en werd de informatie niet al te serieus genomen. Vrienden, beveiligers en de politie hebben geprobeerd hem van het terrein weg te krijgen, maar omdat hij bleef roepen is hij aangehouden. Door zijn hevige verzet was het noodzakelijk hem met de geoorloofde nekklem in bedwang te houden. Helaas heeft dat waarschijnlijk de dood van Mitch tot gevolg gehad. Betreurenswaardig en zeker voor de familie en  de betrokken agenten traumatisch. Het is daarom een verkeerd signaal om de zaak van Floyd hiermee te vergelijken. 

 

Mensen  2 juni 2020

Eindelijk is het zover. We hoeven niet meer zo voorzichtig te zijn. De maatregelen om het coronavirus te beteugelen waren waarschijnlijk nodig en de meeste mensen hielden zich er ook aan. Rutte wordt geprezen door voor zijn aanpak, maar hij vertaalt alleen wat het RIVM hem influistert. We hadden een goed draaiende economie en kunnen wel wat aan. Daarbij vergeten we gemakshalve dat tien jaar Rutte aan het roer ervoor heeft gezorgd dat we, mede door privatisering van overheidsdiensten, voornamelijk afhankelijk zijn van goedkope lonenlanden. De politie, de zorg en het leger konden wel een tandje minder en daar plukken we nu de wrange vruchten van. Voetselbanken konden voor de crisus de vraag niet aan en komen nu in nog grotere problemen. Mark heeft het dus goed aangepakt. Door ons regelmatig als een schoolmeester toe te spreken hebben we braaf zijn beperkingen gepikt. O, ja, de bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen hebben ook geprofiteerd van het doordachte beleid. Och, het waren oudjes die hun leven wel geleefd hadden. Goed gedaan Mark.

Staadsecretaris Mona Keijzer van economische zaken adviseerde in het televisieprogramma WNL op zondag om op tweede pinksterdag vooral naar de terrassen te gaan. Nu denkt ze misschien dat haar advies is opgevolgd, maar je hoeft geen deskundige te zijn om te kunnen voorspellen dat veel terrassen overvol zouden raken.Vroege vogels hadden een kleine kans om een fel begeerd stoeltje te bemachtigen, maar vaak waren alle stoelen gereserveerd. In restaurants was vaak nog plaats. Je moet de etentjes wel erg gemist hebben als je het gezellig vindt om onder beperkte voorwaarden uit eten te gaan.

Schandalig dat Jayme, een eenjarig kind, met een dodelijke spierziekte niet de nodige medicijnen kan krijgen. O, Ja, het is er wel, maar het moet eenkomma negenmiljoen euro kosten. Natuurlijk is veel onderzoek gedan om het medicijn te ontwikkelen. Het mag daarom best duur zijn, maar door de hoge prijs wil de ziektenkostenverzekering het geld er niet voor neertellen. De fabrikant moet eerst de prijs flink verlagen voor het in het basispakket wordt opgenomen. Jammer voor Jayme? Nou, ook daarom zijn wij Nederlanders. Een actiegroep bracht het uitzichtloze probleem onder de aandacht. Er werd flink gedoneerd en vooral na een oproep van Jaymes tante Varda in een uitzending van Beau stroomde het geld binnen. De behandeling van Jayme kan beginnen. Kijk, daarom ben ik er trots op Nederlander te zijn.

Gespierde taal van justitieminister Grapperhaus. Vijfduizend mensen op de Dam die demonstreren tegen politiegeweld is te veel, zegt hij. Volgens de minister had burgemeester Femke Halsema, samen met de politie en justitie de betoging moeten stoppen. Ja, goed gezegd, maar hoe had hij, en vele andere critici op afstand, zich dat voorgesteld? Via megafoons de demonstranten vragen om de anderhalve meter te respecteren? Ze hadden het waarschijnlijk niet eens gehoord en bovendien was het plein daar te klein voor. De mensen vorderen weg te gaan? Ik denk dat men daaraan geen gehoor had gegeven. Dan maar met de harde hand? Voor de geplande demonstranten was genoeg politie aanwezig, maar voor meer dan vijfduizend heb je toch enkele pelotons ME nodig. En dan? Traangas, een waterkanon en er op slaan?.Waar was de demonstratie ook alweer voor? Gelukkig was Femke Halsema verstandig. Zij zal beslist in overleg met de driehoek de afweging hebben gemaakt om niet in te grijpen. De demonstratie is vredig verlopen en de meeste demonstranten hadden mondkapjes op. Minister Grapprhaus en vele zijlijn deskundigen hebben makkelijk praten. Zij hoefden geen beslissing te nemen.

 

Veiligheid 30 mei 2020

Binnen twee maanden zijn er achtentwintig zendmasten door brand vernield. Een knappe prestatie van enkele figuren die de masten in verband brengen met het G-5 netwerk en de verspreiding van het coronaviris. Natuurlijk weten we allemaal dat straling niet goed is voor de mens. Protesteren tegen de uitrol van het G-5 netwerk is een recht. Toch ben ik bang dat de figuren die de zendmasten in brand steken al te veel bloot zijn gesteld aan straling door gegruik van mobieltjes, wifi en andere straling.Hierdoor moet er iets mis zijn gegaan in de hersenen, waardoor ze niet beseffen waar ze mee bezig zijn. Straling zal alleen maar toenemen. Ik wens de brandstichters sterkte nu ze hun mobieltje, de wifi en alle andere stralingsgevoelige apparaten in de ban hebben gedaan.

De week voor pinksteren. De horeca maakt zich op om op tweede pinksterdag de klanten te ontvangen. Het was de overheid goed uitgekomen als het met pinksteren had geregend, maar nee, er wordt een warm en zonnig weekeind voorspeld. Veel mensen zullen er op uit trekken en tweede pinksterdag mogen de terrassen om twaalf uur in de middag open. Helaas dus geen kopje koffie met een broodje in de ochtend. In de stad is dat niet zo erg. Terraszitters kunnen dan wat later uit bed komen en dan is er een mogelijkheid om de lunch in de buitenlucht te nuttigen. Zorg wel dat je er vroeg bij bent. Ik verwacht dat heel snel alle tafeltjes bezet zijn. Ook tijdens fietstochtjes kun je onderweg uitrusten op terrasjes, maar dan moet je wel geluk hebben dat er net mensen weggaan als je er aankomt. Ik adviseer om drinken en broodjes mee te nemen. Horecaondernemers maken zich wel zorgen. Zij moeten er op toezien dat alles ordelijk verloopt en slechts bij excessen mogen ze de politie bellen, die dan natuurlijk direct aanwezig is.

Het is al meermalen in praatprogramma's gezegd, maar volgens diverse deskundigen was het niet bewezen. Nu eindelijk komen wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, de Cardiologie Centraal Nederland en het Amsterdam UMC na onderzoek met laserlichttechnieken tot de conclusie dat ventileren van groot belang is om kleine druppetjes te laten verdwijnen. Vele weken geleden kwam onderzoeker Maurice de Hond al met  het verhaal dat met goede ventilatie en samenzijn in de buitenlucht de kans op besmetting met het corona viris minimaal is. Daar wilde het RIVM niet aan. Wie was De Hond nou helemaal? Nee, we houden de anderhalve meter maatschappij fijn in ere.

Verwonderlijk dat het aantal bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen sterk is afgenomen? Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek komt dat vooral door de hoge sterfte. Niet onlogisch. Als je niet van eenzaamheid sterft, krijg je wel het coronaviris van het personeel, dat soms nog steeds onbeschermd het werk moet doen. Daarnaast ben je gek als je een familielid, dat het nog eniszins thuis kan redden, opsluit in een van die huizen, waar men het in een huis zelfs presteerd om grote hekken om een gebouw te plaatsen om bezoek op afstand te houden. Ook als de crisis voorbij is moet je er niet aan denken dat je in een zorginstelling moet gaan wonen. Stel je voor dad er een nieuwe crisis komt.

Met een beetje geluk kunnen de sportscholen per één juli de deuren openen. Dat zei premier Rutte na het crisisberaad van het kabinet. Natuurlijk moeten er allerlei maatregelen worden getroffen. De meeste sportscholen zijn er al klaar voor. Juist in deze tijd met beperkingen is sporten echt belangrijk. Mensen gaan zich er beter door voelen. Het crisiskabinet moest wel bezwijken onder de druk van sportschoolhouders. Naast sportscholen ook de sauna's maar open moet men gedacht hebben. Het is warm en droog in de cabines en de ventilatie is beperkt, dus dat lijkt mij nog een uitdaging.Dat ook de casino's open mogen heeft waarschijnlijk te maken met inkomen van de overheid. Holland Casino heeft vorig jaar nog zesenveertigmiljoen euro aan divident aan de Nederlandse staat betaald. Het wordt dus hoog tijd dat er weer winst wordt gemaakt.

Fijne pinksterdagen.

 

Onbegrip  23 mei 2020

Fijn dat we een privacywet hebben. Hoeven we tenminste niet te horen hoe het er nu in verpleeghuizen aan toe gaat. Komt er toch een burgemeester met iets wat we wel konden vermoeden, maar niet wisten. Burgemeester Breunis van de weerd vertelt in een interview dat aan het begin va de coronacrisis de toedracht van overledenen niet gemeld hoefde te worden. De GGD vond dat het melden van een bewoner die corona heeft een inbreuk zou zijn op de privacy van de patiënt. Het parlement debatteerde geestdriftig over te weinig ic-bedden en ondertussen was er een massale sterfte onder verpleeghuisbewoners. Nu vermoed ik dat het bezoekersverbod de bezoeker moet beschermen en niet de bewoners. Beste Mark Rutte, je wordt geprezen om je leiderschap. Wist je dit echt niet of maakt het niet uit. Ik weet het, die oudjes in verpleeghuizen kosten alleen maar geld. Zij hebben hun taak volbracht, dus...

Het is te voorspellen. Overvolle terrassen op tweede pinksterdag. De burgemeesters van vijfentwintig Veiligheidsregio's vinden het al ingewikkeld genoeg dat de horeca op die dag opengaat. Misschien is het ook te vroeg, maar men had aan het begin van deze week al een voorzichtige start kunnen maken. Hemelvaartsdag was dan een mooie testcace geweest en als het dan uit de hand was gelopen had men kunnen overwegen de datum van één juni op te schorten. Ik weet het, ik ben maar een leek en zal het wel niet begrijpen. Ook de mensen die van de horeca moeten leven weten niet waarover ze praten als ze eerder open willen. Nee, laat het aan Rutte en zijn kornuiten over. Zij hebben er verstand van.

Zwervend door de natuur kan het zo maar zijn dat er een wallaby, ook bekend als kangoeroe, rondhuppelt. Nee, ik ben niet in Australië, maar gewoon in eigen land. Het heeft ook niets te maken met klimaatverandering. Wel met een aantal onverantwoorde burgers, die zo nodig een speciaal dier in huis moeten hebben. Ook in een flinke tuin hebben die beestjes geen plezier. Ze houden van rennen en springen wel vijf meter hoog. Ze zijn supersnel als ze er vandoor willen gaan. Ze zullen zich wel reden in de natuur. Misschien is het toch beter om een hond of kat als huisdier te nemen.

Begint onze overheid eindelijk door te krijgen dat het niet handig is om afhankelijk te zijn van één land om producten af te nemen? Er wordt nu naarstig uitgekeken naar andere landen die de nodige producten zo goedkoop mogelijk kunnen leveren. En ja, er is een land in aanbiedig. India presenteert zich als veilige haven voor bedrijven en investeerders. Veel arbeiders werken daar onder erbarmelijke omstandigheden en verdienen net voldoende om het hoofd boven water te houden. Ze mogen blij zijn met ongeveer negenduizend Indiase roepie, dat is zo'n hondervijftien euro, per maand. Toch fijn dat we straks niet meer afhankelijk zijn van China en tenslotte hoeven bij ons de prijzen niet omhoog. Iedereen blij?

Dat de vakbonden boos zijn op het kabinet is berijpelijk. Onder het mom van de crisis was het niet moeilijk de ontslagboete van tafel te vegen. Terecht vrezen de bonden voor een ontslaghoos. Die zal er met- of zonder ontslagboete toch wel komen. Het kabinet vreest dat in de toekomst minder mensen op de arbeidsmarkt nodig zijn. Is er een oplossing of is het te laat? Het zou goed zijn om de marktwerking iets minder het werk te laten doen. Het leven is er niet goedkoper door geworden en veel producten kunnen in eigen land worden gemaakt. Misschien iets duurder, maar uitkeringen kosten ook geld. Ik weet het. Het is te eenvoudig. De huidige regering zit er om het inkomensverschil te vergroten. Dat wordt alleen maar ergerals de VVD, ondanks alle fouten die er worden gemaakt, volgend jaar groter uit de verkiezingen komt.

In mijn herinnering is Hemelvaartsdag vaak regenachtig. Nu hadden wij een dag met schitterend weer. Massaal trok men er op uit naar stranden, recreatieplassen en parken. Laten we vroeg gaan hebben velen gedacht en konden al snel aansluiten in de file. Parken werden ontruimd en parkeerplaatsen naar stranden gesloten.Voorzitter Hubert Bruis van het Veiligheidsberaad zag het met lede ogen aan. Had hij iets anders verwacht? Natuurlijk is het niet handig om je in de drukte te storten, maar je verwacht toch zeker dat anderen verstandig zijn en niet op weg gaan. Er is nog zo voor gewaarschuwd door onze premier, maar hij zei duidelijk blijf binnen als je ziek bent. Nou, de mensen die op pad waren voelden zich niet ziek. Anderhalve meter afstand bewaren moet wel, maar hoe dan op zo'n druk strand? Misschien was het toch verstandig geweest om de terrassen voor Hemelvaart open te stellen. Het had in ieder geval voor meer spreiding gezorgd.

Ons koningshuis kost geld en daar is niets mis mee. Het is ook logisch dat we met ons allen de inrichting van Willies werkplekken in zijn bescheiden onderkomen betalen. Tenslotte werkt hij ook thuis en weet je nooit wat privé vertrekken en werkplekken zijn. Natuurlijk is het daarom dat ook het privé interieur meegerekend is in de drieënzestig miljoen euro's die de verbouwing heeft gekost. Dat bedrag is inclusief de kosten voor verschillende Nederlandse ontwerpers. Een koopje dus. Willem heeft nu wel een probleempje. Wat te doen met de vijf miljoen euro die hij elk jaar ontvangt voor aankopen in de persoonlijke levenssfeer? Ik wens hem veel wijsheid toe.

 

Beleid  (16 mei 2020)

Drie vijftienjarige meisjes in het park op ruim anderhalve meter uit elkaar. Een overijverige BOA vond dat een bekeuring waard. Raar dat daar geen begrip voor is?

Vijfentwintig Mercedessen achter elkaar door Nijmegen? Nee, niet te snel, niet op te korte afstand, niet meer dan twee personen per auto en allemaal de veiligheidsgordel om. Toch werd er door de politie een einde aan de rit gemaakt. Op welke gronden? De corona maatregelen zijn er toch op gericht elkaar niet te besmetten? Wat mag/kan is niet duidelijk voor de meeste mensen, maar je zou toch verwachten dat de politie en BOA's weten hoe ze met de regels om moeten gaan.

Wandelennd door mijn buurt ontdek ik op een ontmoetingsplaats af en toe een klein groepje jongeren bij elkaar komen. Ze zullen vast al eens zijn aangesproken op hun gedrag, maar daar trekken ze zich niet altijd iets van aan. Gelukkig is onze buurt nog niet afgesloten met bouwhekken. Dat gebeurde wel bij verpleeghuis De Oude Plantaan (wie verzint zo'n naam) in Dieren. E nkele familieleden hielden zich ondanks waarschuwingen niet aan de regels. Hoe kom je op het idee om het hele huis te isoleren omdat enkele mensen zich niet aan de regels houden? Er moet iets mis zijn in de hoofden van de directie.

Ook bij zorginstellingen in Wapenveld en Elburg bleek het voor contactpersonen steeds moeilijker te worden zich aan de regels te houden. Daar zijn strenge regels om de bewoners te beschermen. Spullen die worden gebracht moeten door een sluis van hekken. Daarna moeten ze vierentwintig uur blijven staan voor het personeel de spullen bezorgt. Men vindt het raar dat mensen toch proberen om de spullen op een andere manier bij de bewoners te krijgen. Lijkt mij ook verstandig als het om bloemen of levensmiddelen gaat.

Dat drie maanden per jaar driekwart van het Kroondomein voor het publiek wordt gesloten is voor de veiligheid van dat publiek. Stel je voor, koning Willem Alexander loopt daar met zijn gevolg een aantal wilde zwijnen en herten af te knallen en hij raakt daarbij argeloze bezoekers?  Tijdens zijn verjaardagstoespraak, die hij van tien blaadjes oplas, zag heel Nederland dat hij eigenlijk een bril nodig heeft. Hij heeft er de leeftijd voor. Terug naar de jacht. Jagers geven steeds het belang aan van wildbeheer. Dat kan ik begrijpen, maar de koning heeft toch wel andere bezigheden dan voor zijn plezier dieren afschieten? Een groot deel van zijn - onderdanen- is tegen de jacht en daar zou hij rekening mee moeten houden. Natuurlijk zou hij, vanwege de subsidie in vijf jaar van vier komma zeven miljoen euro, het gebied driehonderdachtenvijftig dagen per jaar moeten openstellen, maar de koning hoeft de wet kennelijk niet na te leven. Nou ja, de man moet zich toch vrij kunnen bewegen in de natuur van zijn Kroondomein, want bij zijn woning met een tuin van zestien hectare is de ruimte beperkt.

Deze week reed ik langs een vleesverwerkende fabriek. Drie vrachtwagens vol varkens stonden te wachten om hun lading te laten verwerken. Op zo'n moment denk ik aan het leven dat die dieren hebben gehad. Hoewel ik al jaren vegetariër ben kan ik toch enige sympathie opbrengen voor de jacht. De dieren die worden afgeschoten komen meestal bij de poelier terecht. Zij hebben tot het schot hen velde in ieder geval een vrij leven gehad.

Een boze Astrid Francis bezorgde bij het hoofdkantoor van supermarktketen Deen zesduizend kilo van haar eigen aardappels, helemaal gratis. Algemeen directeur Leendert van Eck reageerde verrast. Terwijl de schuur van Astrid vol aardappelen ligt, en niet alleen bij haar, laat Deen de aardappelen per schip uit Israël komen. Zou dat nu echt minder co2 uitstoot opleveren of goedkoper zijn? Volgens Van Eck berust alles op een misverstand. Hij had van een tussenpersoon begrepen dat het einde seizoen was en dat er geen aardappels meer waren. Misschien moeten wij als consument er wat scherper op letten waar de producten in de supermarkten vandaan komen.

Als het aan het kabinet ligt kunnen de cafés nog voor het pinksterweekeind open. Wat zullen we genieten. Eindelijk weer gezellig een pilsje drinken. Moet ik nu geloven dat iedereen daar anderhalve meter afstand houdt? De sportscholen hebben het ook voor elkaar. Grote ruimten helemaal coronaproef ingericht. Helaas, de plannen voor de sportscholen zijn onveranderd. Zij moeten wachten tot september. Benieuwd hoeveel sportscholen er dan nog zijn.

Vijfendertig zetels zou de VVD binnenhalen als er nu verkiezingen zouden zijn. We vergeten snel. De tekorten bij verplegend personeel in ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere dienstverlenende beroepen hebben we te danken aan de jarenlange bezuiniging op die diensten van de kabinetten Rutte. Gaan ze in de toekomst het beleid echt veranderen? Ik durf er niet op te rekenen. 

 

Bevrijding  (9 mei 2020)

Het zat er aan te komen.Partijleider Henk Krol van 50Plus heeft de handdoek in de ring gegooid.Nagenoeg de enige partij die nog voor ouderen opkomt.Het is niet de eerste ouderenpartij die sceuvelt. Ook nu weer ging het over ego's en te verdelen baantjes. Het kan ook een srtategische zet geweest zijn van de VVD. Geert Dales werd ingehuurd om wat vlekjes binnen de partij  weg te werken. Nou, dat kun je aan een VVD'er overlaten.Geert is niet de eerste VVD'er die zichzelf heeft weggewerkt.Henk Krol gaat niet bij de pakken neerzitten. Samen met het ex-lid van de dierenpartij, Femke Merel van Kooten, wil hij verder gaan met een nieuwe politieke partij om volgend jaar mee te doen aan de verkiezingen. Moeten we nu echt geloven dat 50Plus en de nieuwe partij van Henk hoge ogen gaan gooien bij de komende verkiezingen? Beste Henk, je bent zeventig jaar, je hebt je best gedaan, maar misschien is het verstandig om nu met pensioen te gaan. Financieel kun je je vast redden.

Herdenken doen we het liefst groots. De ceremonie op de Dam en andere herdenkingsplaatsen is van groot belang om iedereen bewust te maken over de offers die zijn gebracht om ons in vrijheid te laten leven. Dit jaar verliep he sober zonder hoogwaardigheidsbekleders, maar misschien was het de waardigste herdenking tot nu toe. Het was ook het moment om stil te staan bij de corona slachtoffers die in enkele maanden tijd over de hele wereld vielen en nog vallen.

Het was de eerste herdenkingstoespraak van onze koning. Het geldt niet voor zijn eerdere toespraken, maar nu stond er een koning. Hij vertelde met vaste stem over het belang van herdenken en zonder er de nadruk op te leggen vergeleek hij de keuze die door de bezetter vijfenzeventig jaar geleden werd opgelegd en de keuze die we nu maken in belang van leven en gezondeid.

Opvallend was zijn verklaring dat de mensen in nood zich in de oorlog in de steek gelaten voelden, ook door zijn overgrootoma, koningin Wilhelmina, die vanuit Londen toch standvastig en fel was in haar verzet. Dat laat hem niet los, zei hij.

"Oorlog werkt generaties lang door," zei hij. "Nu, vijfenzeventig jaar na de bevreiding, zit de oorlog nog steeds in ons. Niet wegkijken, niet goedpraten, niet uitwissen, niet apart zetten en niet normaal maken wat niet normaal is."

Misschien niet bedoeld, maar de laatste zin zou de nieuwe slogan van Mark Rutte kunnen zijn in plaats van het negatieve 'nieuwe normaal.'

Het is echt de moeite waard om de toespraak nog eens te lezen.

Het moest een groot feest worden. Vijfenzeventig jaar bevrijding. Velen voelen zich op dit moment niet vrij. Vooral jongeren staan te popelen om weer de bloemetjes buiten te zetten. Begrijpelijk? Natuurlijk, je bent jong en vol energie. een aantal maanden, of misschien wel een jaar onthouding valt zwaar. Misschien is het goed om eens de geschiedenis in te duiken? Vijfenzeventig jaar geleden had jong en oud alleen maar honger en zeker geen luxe. In de vele jaren daarna groeide de jeugd op in grote armoede. Ik weet dat het gevaarlijk is als ik stel dat een groot deel van onze jeugd in weelde is opgegroeid. Ik gun het ze, maar laten we even stilstaan bij de mensen die in ons mooie land buiten hun schuld niet in vrijheid leven. Voor velen in verzorgings- en verpleeghuizen valt er niets te feesten. Nog altijd zitten ze zonder bezoek opgesloten in hun kamer. Daar zijn ook mensen bij die vijfenzeventig jaar geleden vijf jaar in grote angst en onderdrukking hebben geleefd. De meesten van hen hebben daarna hard gewerkt en zuinig geleefd om het land weer op te bouwen. Laten wij genieten van onze, nu even beperekte, vrijheid.

Een veertigtal jongeren was voor de Bevrijdingsdag alvast aan een feestje begonnen. Dat gebeurde in Arnhem aan de Boulevard Heuvelink. Helaas voor hen kwam de politie het feestje verstoren. De eigenaar van de woning kreeg een boete en de feestgangers een officiële waarschuwing. Burgemeester Marouch Ahmed was niet blij met de gang van zaken. Boos op de politie dat niet elke deelnemer was bekeurd. Er zal een pittig gesprek bvolgen met de politie. Marcouch heeft in het verleden tien jaar bij de politie gewerkt, maar of hij begrepen heeft hoe het daar functioneert betwijfel ik.

Beste burgemeester, de politie is er om de orde te handhaven en zo nodig verbaliserend op te treden. Het lijkt mij dat u daarmee bekend bent. Hoe oud de feestgangers waren werd niet vermeld, maar ik verwacht dat het adolescenten, of mensen die de adolescentenperiode nog niet helemaal hebben afgerond, waren. De adolescent reageert vanuit emotie en denkt niet met het hoofd zoals volwassenen. Ik neem aan dat u dat ook weet. Dat de politie het feest liet stoppen en alleen de organisator een boete gaf heeft waarschijnlijk te maken met het inzicht ter plaatse. Gelukkig kan in ons land de individuele agent beslissen of hij waarschuwt of verbaliseert. Als dat niet meer mag is het beter om robots in te zetten. Die kennen geen emotie of empathie. Door hun handelswijze hebben de betreffende agenten eerder een pluim verdiend dan een repremande. Overigens, een boete zal veelal door de ouders moeten worden betaald.

Wat Mark Rutte en Hugo de Jonge woensdag hadden te vertellen was voor de persconferentie al verschillende keren in het nieuws geweest en ook daarna kon je de versoepeling van de maatregelen niet missen. Na een lange omweg kwam dan toch een veplichting om mondkapjes te gaan dragen in het openbaar vervoer. Zouden die dingen dan toch enig nut hebben? Overigens vind ik het een schrikbeeld als we misschien in de toekomst buitenshuis allemaal ons gezicht grotendeels moeten bedekken. Ik denk dat ik me dan echt in huis opsluit.

 

Vrijheid  (2 mei 2020) 

Koningsdag 2020. Aan het weer heeft het niet gelegen. Om halfacht heb ik de vlag met wimper opgehangen. Niet omdat ik zoveel om onze koning geef, maar om in deze tijd toch een beetje vrolijkheid te brengen. Om tien uur het Wilhelmus zingen in de voortuin. Ik was er klaar voor, maar toen ik de deur opendeed zag ik niemand uit de buurt buiten. In sommige huizen waren de gordijnen nog dicht en ik wilde niemand wakker maken. Stilletjes heb ik mij teruggetrokken.

Binnen luisterde ik naar de toespraak van onze koning. Eigenlijk voorspelbaar wat hij zou zeggen, maar toch, veel mensen zullen er met genoegen naar hebben geluisterd en hebben gekeken hoe zijn dochters met veel geduld de saamhorigheid in het gezin stonden uit te beelden. Opvallend was het aantal bladzijden waarop de toespraak van nog geen anderhalf A-viertje stond uitgeschreven. Misschien tijd voor een leesbril Willem? Een autocue lost ook het gehannes met papier op.

Best jammer toch dat veel mensen koningsdag gebruikten om te winkelen. Begrijpelijk dat mensen het binnenzitten zat zijn en dat er af en toe iets nieuws moet worden aangeschaft, maar juist op deze stralende dag was er nog altijd voldoende ruimte in de bossen en parken. Eigenlijk ook gezonder om daar je vertier te zoeken. De overheid vraagt te winkelen als het nodig is en dan het liefst alleen en zonder kinderen, maar ja, we blijven Nederlanders.

Een groot voordeel heeft deze koningsdag thuis. De koningsnacht is rustig verlopen, de straten liggen niet vol met afval en de bushokjes zijn nog heel.

Op onze vaste wandelroute in het park zagen wij zes kinderen gillend en rennend spelen. We genoten van de onbezorgdheid die ze uitstraalden. Een dag later kwamen we op dezelfde plek een dame tegen die haar hond, een Labrador retriever, los liet lopen. Waarschijnlijk was ze op weg naar een hondenspeelveld tweehonderd meter verderop. Omdat de dame op het niet al te brede pad bleef lopen deden wij maar enkele stapjes opzij het gras in om haar te laten passeren. De hond liep niet met haar mee, maar begon te draaien op het speelveld om daar een flinke hoop neer te leggen. Wij keken om naar de dame, die een eind verderop rustig stond toe te kijken tot de hond weer verder kon. Ze  was te ver weg om haar aan te spreken. Had waarschijnlijk ook geen verschil gemaakt. Misschien maken de kinderen er met hun schoentjes een glijbaantje van.

Gelukkig is IKEA weer open. Het werd hoog tijd, want veel mensen hadden een huis waarin van alles ontbrak. De lange wachtrijen om naar binnen te mogen nam men op de koop toe. Jammer dat je geen gratis koffie kreeg en dat de Zweedse balletjes niet te koop waren. Het dagje uit was daardoor toch niet helemaal compleet.

In spanning en vol verwachting wachtten we op de uitslag van het advies dat minister De Jonge van het Outbreak Management kreeg over beperkte openstelling van verpleeghuizen. Toch moet familie zeker nog tot elf mei wachten voor vader of moeder kan worden bezocht. Het is te hopen dat de kinderen nog worden herkend na al die weken.

Op dertig april werd Volkert van der Graaf weer vrij man. Nou ja, hij liep al enkele jaren vrij rond. Oké, iedereenn kan een fout maken en je kunt mensen na één moord niet levenslang opsluiten. Levenslang geldt alleen voor de nabestaanden. Ik vraag mij af of de man iets van de straf heeft geleerd. In ieder geval weet hij hoe hij de overheid steeds in het nauw kan drijven. Op de valreep moest de rechter hem achtentwintighonderd euro toekennen. Minister Grapperhaus was vergeten een handtekening onder een document te zetten.Slordig natuurlijk, maar het toont ook hoe Volkert over de samenleving denkt. Toch jammer dat de man zijn kennis niet op een positieve manier gebruikt.

Triest en onmenselijk is het dat de tweeëntachtigjarige Wil haar dementerende man al zeven weken niet meer heeft mogen bezoeken. Bijna zestig jaar is ze met hem getrouwd. Nu kan ze alleen bij het verpleeghuis voor het raam staan zwaaien en dat maakt haar intens verdrietig. Thuis hield ze het niet meer uit. Urenlang zit ze naast de deur van het verpleeghuis. Ze is van plan dit vol te houden tot de overheid perspectief biedt en ze haar man weer fysiek kan ontmoeten. Wil vertegenwoordigt ongewild alle mensen in dezelfde situatie. Misschien wordt het tijd dat Mark met zijn team wat meer empathie toont en mensen in de laatste lavensfase wat meer vrijheid gunt.

Gelukkig, de jeugd mag weer sporten. In een reportage op tv zagen we hoe de uitgelaten kinderen reageerden. Een klein meisje antwoordde op een vraag hoe ze het vond. "Leuk," zei ze eenvoudig, maar haar pretoogjes en de vrolijke lach sprak voor zich. Een jongetje vond het niet fijn dat hij niet dicht bij de trainer mocht komen. "Hij kan nu je veters niet strikken," zei hij in alle ernst. De camera draaide naar zijn schoenen. "Je hebt klittenband," constateerde de verslaggever. "Ja," was het eenvoudige commentaar. Wat zou het fijn zijn als de jeugd altijd zo onbevangen bleef. 

 

Dansen  (25 april 2020)

We zetten de stoelen in onze woonkeuken opzij en schuiven de tafel tegen de muur. Goed voor de spierontwikkeling want we hebben een zware eikenhouten tafel. Daarna zetten wij een cd op en dansen wij op de muziek van musicall Hair. Ik weet het, muziek uit negentien zevenenzestig, maar nog altijd populair. Gelukkig werd ik bij het vierde nummer wakker.

Toch is dansen een goede vrijetijdsbesteding. Het helpt tegen depressie en uit onderzoek is gebleken dat je je tevredener voelt als je regelatig danst. Dus... misschien toch ruimte maaken in huis?

Wees lief voor ouderen die de deur niet uitkunnen. We horen het regelmatig en hoewel wij liever niet gaan winkelen boden wij een zesentachtigjerige overbuurvrouw onze diensten aan. Ze vertelde dat er een aardige vrouw aan de deur was geweest die ook boodschappen voor haar wilde doen. Ze kende de vrouw niet en had gezegd dat ze niets nodig had. Heel verstandig, maar ons gaf ze zonder aarzelen haar betaalpas en een boodschappenlijstje met daarop de pincode. ABN.AMRO probeert fraude tegen te gaan met een speciale seniorenlijn. Financiële zorgcoaches gaan ouderen via die lijn uitleggen hoe zij in deze moeilijke tijd veilig kunnen bankieren. Nu maar wachten op handige criminelen die namens de bank aanbellen.

Topman Pieter Elbers moet nog even bijkomen van de commotie over het voorstel om hem een hogere bonus te betalen. Waarom begrijpen de mensen niet dat hij in deze moeilijke tijd zich extra moet inspannen om KLM overeind te houden. Aankloppen bij de Nederlandse regering voor steun en ondertussen vijftienhonderd tot tweeduizend mensen ontslaan kost een hoop energie. Dat mag best beloond worden toch?

Na kritiek van Tweede Kamerleden en van minister Wopke Hoekstra van financiën heeft Pieter ingezien dat hij nu beter kan afzien van elke inkomensverhoging.

Heeft men er iets van geleerd? Topman Ben Smith van Air France-KLM werd even zo vrolijk voorgedragen om een flinke bonus in ontvangst te nemen. Ook nu weer zag men ervan af na de begrijpelijke consternatie in de politiek. Om de imagoschade wat terug te dringen liet Ben weten dat hij vijfentwintig procent van zijn salaris inlevert. Pieter volgde door eenvijfde van zijn salaris af te staan. Wat fijn toch dat die mannen zo meeleven. Het zou leuk zijn als ze daar na de crisis dubbel en dwars voor worden beloond.

Vol spanning zaten we te wachten op wat, de inmiddels door de pers gepromoveerde "staatsman Mark Rutte" dinsdag zou melden. Helaas, voorzichtig gaan de scholen weer open en daar blijft het voorlopig bij. Of het verstandig is moet de toekomst uitwijzen. Het bestuur van het noordelijk Japanse eiland Hokkaido meldde half maart met trots dat de scholen weer opengingen. Vorige week werden ze weer gesloten omdat er in een week honderd nieuwe besmettingen waren. Dit zal Rutte toch ook wel mee hebben gekregen?

Tenenkrommend hoorde ik hoe Rutte zich in alle ernst richtte tot de ouderen en de mensen met een zwakke gezondheid. Hij realiseert zich de zorgen en zegt dat het absolute prioriteit is de risico's voor hen zo klein mogelijk te maken. Beste Mark, je hebt mij echt boos gemaakt met die woorden. Tot nu toe is weinig gedaan om, met uitzondering van ziekenhuizen, de zorg in woon- en zorgcentra weg te nemen.

Gelukkig is de controle van binnenkomende reizigers op Schiphol wel verzwaard. Nu moeten mensen een gezondheidsverklaring invullen. Verder wordt hen dringend verzocht om in thuisquarantaine te gaan. Met deze maatregelen zal met wel twee keer nadenken voor men in een vliegtuig naar Nederland stapt? Dit kan alleen een groot staatsman verzinnen en het gaat ons vast helpen. 

De reguliere zorg gaat ondanks de crisis gewoon door  Dat werd enkele weken geleden door onze overheid beweerd. Nu blijkt het toch niet helemaal waar te zijn. Och, er werden wel meer sprookjes verteld. Gezichtsbescherming was overbodig. Nagenoeg in alle Europese landen in gebruik, maar niet in Nederland. Deskundigen verkondigen al enkele jaren dat we een pandemie krijgen. Er wordt wel meer beweerd heeft het kabinet gedacht. Bezuinigen, bezuinigen en nog eens bezuinigen was het motto en daarmee zitten we nu zonder beschermingsmiddelen, onvoldoende ic-bedden en veel te weinig personeel. Fouten worden gemaakt en dat is begrijpelijk, maar het zou het vertrouwen in onze overheid bevorderen als men er eerlijk voor uit komt.

Blijf binnen!

De tekst wordt voortdurend in beeld gebracht. Natuurlijk gehoorzamen we braaf. Is het een straf? Wel als je op een flatje woont en slechts een klein balkon tot je beschikking hebt. Ook in de steden, waar de woningen elkaar verdringen valt binnenblijven niet mee. Dat mensen dan de natuur ingaan is begrijpelijk. Jammer dat men vaak de drukbezochte plaatsen opzoekt.

Mensen met een tuin kunnen genieten van wat er om hen heen gebeurt, tenminste als de tuin niet vol is gelegd met stenen. Misschien een goed moment om nu de tuin te vergroenen?

Voor het eerst dit jaar nestelt een roodborstje in onze klimop. De mussen zijn druk aan het bouwen, het huisje voor de koolmeesjes is bezet en de Turkse tortels zijn druk met hun verleidingsdans. Regelmatig zoemt een dikke hommel om onze oren, kleine bijtjes doen zich tegoed aan de appelbloesem en af en toe zie ik dansende vlinders langskomen. Niet iedereen zal warm lopen voor deze natuurverschijnselen, maar wij worden er blij van.

 

Thuis  (18 april 2020)

Blijf thuis, hoest in je elleboog, houdt anderhalve meter afstand en gebruik papieren zakdoekjes. Mark Rutte kan het niet vaak genoeg zeggen en ja... de zakdoekjes worden gebruikt. Ik zie ze vaak in bermen en in het bos liggen. Gelukkig zijn de meeste mensen sociaal, maar wat doe je met een gebruikt zakdoekje als je nergens een prullenbak ziet? Moeilijke vraag.

De hoge sterftecijfers in zorginstellingen zijn verontrustend. Ondanks toezeggingen van de minister dat er voldoende beschermingsmiddelen zijn, weet ik dat in een huis met dementerende mensen nog geen beschermingsmiddelen zijn. Zelfs handgel is onvoldoende aanwezig. Een kind met hoge koorts thuis en zelf behoorlijk verkouden? Door personeelsgebrek is het geen optie om thuis te blijven. Dit beeld doet zich voor in meerdere zorginstellingen. Nu is een begin gemaakt met testen van zorgmedewerkers die zich ziek voelen. Kan het zijn dat er wat achter de feiten wordt aangehold?

Minister de Jonge zegt dat mondkapjes niet nodig zijn om te verdoezelen dat er gewoon een tekort is. Viroloog Jaap van Dissel adviseerde ook om geen mondkapjes te gebruiken. "Het voegt niets toe", zei hij steeds. Nu geeft hij voorzichtig toe dat er te weinig mondkapjes zijn. In Frankrijk, toch niet het rijkste land, deelt de politie op straat mondkapjes uit. Hoe komen zij er aan vraag je je dan toch af.

Het ministerie meldt dat er veel mondkapjes zijn besteld, maar nog niet zijn aangekomen. Nu blijkt dat heel veel artikelen uit China komen. Misschien overwegen om meer in eigen land te produceren? O, ja, ook wij proberen onze artikelen zo goedkoop mogelijk aan te schaffen. Na deze crisis gaan we daar nog eens over nadenken.

Het Internationaal Monetair Fonds meldt dat door de Covis-19-pandomie de wereldeconomie terecht komt in de zwaarste crisis sinds de jaren dertig. De tv en kranten hebben het voornamelijk over het virus, we moeten langer binnenblijven, vakantieafspraken kunnen we vergeten, psychologen laten ons regelmatig weten dat veel mensen de huidige situatie niet langer volhouden en tot overmaat van ramp blijkt de bierverkoop met zesendertig procent te zijn gedaald. Hoe komt het toch dat mensen depressief worden?

Er zijn ook grote zorgen over onze gedetineerden. Zij kunnen geen kant op, mogen geen bezoek ontvangen, niet sporten, kunnen zich niet vrij bewegen en verslaafden komen niet meer aan de nodige drugs. Het personeel heeft geen beschermingsmiddelen en men is bang geïnfecteerd te worden. Advocaat Gerald Roethof pleit ervoor verslaafde gedetineerden tenminste softdrugs te geven en een aantal vrij te laten, op zijn minst de mensen in voorlopige hechtenis.  Ik kan het de man niet kwalijk nemen. Hij heeft wel vaker rare ideeën. In onze rechtsstaat zit je niet voor kleine vergrijpen en veel ouderen, die een belangrijke positieve bijdrage hebben geleverd aan onze huidige welvaart, zitten in dezelfde situatie als gedetineerden. Zij klagen niet en dreigen niet met opstand.

In Washington staat een groot wit gebouw met een aantal pilaren en een mooie fontein in de tuin. Daar hebben beroemde mannen gewoond, maar nu is het bezet door een man die regelmatig vreemde uitspraken doet en het heel goed heeft getroffen met zichzelf. Natuurlijk zijn er weer mensen en vooral journalisten die nepnieuws over hem verspreiden, maar de man gelooft dat hij de wereld gaat redden. Wie weet wordt hij nog eens voorgoed opgesloten. Altijd fijn om een droom te hebben.

Geniet van het mooie weekeindweer en blijf gezond. 

 

Verleiding  (11 april 2020)

Een prachtig weekeind. Gelukkig hebben wij een tuin. Toch was de verleiding zondagavond te groot. Om halfzeven maakten wij een wandeling. Niet door de parken, maar door de wijken, waar niemand op straat was. Wel veel geuren van geroosterd vlees vanuit tuinen. In de parken wel jongeren in groepjes van vijf of zes bij elkaar. Hen kan niets gebeuren.

Anders is dat in verzorgingshuizen. Veel nieuwe besmettingen, terwijl de bewoners geen bezoek krijgen. Blijf thuis als je verkouden bent, waarschuwt de overheid met klem. Helaas geldt dat niet voor zorgmedewerkers. Een vergeten groep? De overheid reageert weer alert.Verzorgenden worden nu getest als ze verkouden zijn, tenminste... als er voldoende testmateriaal is.

Na de uitzending van Eva Jinek op maandag , waarin ter sprake kwam dat katten mogelijk besmetting overbrengen, hebben we onze kat dinsdagochtend naar het dierenasiel gebracht. We moesten ons opstellen in een lange rij wachtende dierenliefhebbers want er mocht steeds maar een persoon met kat naar binnen. Besmetting door katten werd wel wat afgezwakt door viroloog Osterhous, maar toch?

We moeten  medelijden hebben met onze nationale yup Jort Kelder. Door de crisis teert hij in op zijn bescheiden vermogen, dat wordt geschat op een slordige vijfendertig miljoen. Logisch dat hij vindt dat economie voor gezondheid moet gaan. Oké, hij heeft spijt van zijn uitspraak dat er niet helder wordt nagedacht tijdens de coronacrisis en de economie op het spel wordt gezet voor te dikke tachtigplussers die gerookt hebben, maar hij heeft zijn punt weer gemaakt. Wees voorzzichtig Jort. Je bent tenslotte zesenvijftig jaar. Gelukkig zit hij niet zonder inkomsten, of zou hij geen geld krijgen voor de keren dat hij zijn mening mag uiten in praatprogramma's?

In de strijd tegen het coronaviris overweegt het kabinet de inzet van een app. Ongecontroleerde uitbraken moeten zo voorkomen worden, doordat je smartfoon een waarschuwing geeft als je contact had met iemand die besmet is. De discussie over privacy is losgebarsten. Nu hoest ik af en toe en als ik buiten ben moet ik wat vaker mijn neus snuiten. Hoe weet ik nu of ik het virus heb? Zolang niet iedereen getest wordt blijft het onzeker. Ik vraag mij af of zo'n app werkt als je je vrijwillig moet melden.

Minister Hugo de Jonge van volksgezondheid vindt de berichtgeving over hoge sterftecijfers in een Rotterdams verpleeghuis aanleiding voor een inspectieonderzoek. Hij vraagt zich onder andere af hoe het zit met de hygiënemaatregelen. Beste Hugo, laat dat onderzoek maar zitten. De coronauitbraak komt niet alleen voor in Rotterdam. Veel verpleeg- en verzorgingshuizen kampen daarmee. Alle aandacht was gericht op ziekenhuizen. Heel belangrijk, maar misschien kunt u zich beter afvragen waar uw beleid tekort is geschoten.

De crisis heeft ook positieve kanten.Er is minder verkeer op de weg en in de lucht. De uitstoot van fijnstof is fors gedaald. Uit metingen blijkt dat er plaatselijk tot zestig procent minder stikstof in de lucht wordt aangetroffen. Fijne paadagen. 

 

Regeren (4 april 2020)

Regeren is vooruitzien heb ik altijd begrepen. Dat doet onze regering prima. Door bezuinigingen van de laatste jaren heeft ons land genoeg financiële reservers om calamiteiten op te vangen. Wel jammer dat er in ons welvarende land een tekort is aan verschillende hulpmiddelen. Onder andere onvoldonde beschermingsmiddelen voor zorgverleners, te weinig ic-bedden of beademingsapparatuur. Soms denk ik heel stiekum dat onze regering steeds net iets te laat reageert op de actualiteit. 

Nog erger, er is niet genoeg geneeskundig personeel om het werk naar behoren uit te voeren. Voortdurend korten op allerlei diensten betaalt zich nu uit.Gelukkig heeft onze minister president beloofd dat alle bedrijven die door de crisis moeten sluiten worden gecompenseerd.

Kleine middenstanders die niet hoeven te sluiten krijgen geen compensatie. De klanten blijven weg. Ondernemersrisico? Dat de verplichte sluiting beperkt blijft zal toch niet te maken hebben met eventuele uitkeringen?

Het vakantieseizoen begint, maar de gezamenlijke voorzieningen in vakantieparken moeten gesloten zijn.

"Vakantieparken kunnen open, maar ga er niet heen," adviseerde minister Koolmees. Wie wil daar nu vakantie vieren?

KLM heeft de loonkstenregeling aangevraagd. Hierdoor kunnen banen worden behouden. Toch worden ongeveer tweeduizend mensen met flexcontact ontslagen.

"Dat is tegen de regels," zei Kolmees donderdag in een tv-programma.

Een dag later zei hij: "Het verlies van circa tweeduizend banen dat KLM onlangs heeft aangekondigd is 'in de geest van de regels' rond de loonkostenregeling die het kabinet heeft ingesteld.

Zo zijn we weer een stuk wijzer. Heb ik toch altijd gedacht dat de Nederlandse staat iets te zeggen had over KLM.

Iets positiefs: We krijgen een mooi weekeind. Genieten in de tuin of op het balkon. Mark Rutte waarschuwde wel keer op keer met klem om er niet op uit te rekken. Dat geldt helemaal voor he paasweekeind. Duitsers en Belgen zijn nu niet welkom. Je kunt je afvragen of ze wel willen komen. Er is niets te beleven. Restaurants en attracties zijn gesloten.

Beangstigend om te horen dat mensen die vanuit besmette landen in vliegtuigen worden aangevoerd niet gecontroleerd worden. Gelukkig grijpt Rutte in.

"Ga veertien dagen in quarantaine," adviseert hij.

Natuurlijk volgt iedereen dat advies trouw op, denk ik.

Afijn, we hebben er weer een week opzitten. Voorlopig hebben we er een maand bij. Dat nieuws werd groots gebracht door de media. Er was weer voldoende stof voor praatprogramma's met opnieuw diverse wetenschappers. Ben ik nu de enige die wist dat de maatregel werd velengd? 

 

Veilig  (28 maart 2020)

Het zal toch niet waar zijn, dacht ik het afgelopen weekeind. De zon scheen volop en de overheid benadrukte dat iedereen zoveel mogelijk binnen moest blijven. Hallo... wij zijn Nederlanders. De vertel je niet zomaar wat ze moeten doen of laten. Prachtige beelden op tv van het bloesempark in het Amsterdamse bos. Vierhonderd kersenbomen staan daar in bloei. Dat duurt niet lang, dus gingen we massaal op pad om het prachtige schouwspel te bewonderen. Tsja, natuurlijk moest de overheid zich er weer mee bemoeien. Op zondag zelfs een Amber alert om te benadrukken dat we anderhalve meter afstand moeten houden.Hoe dan? Het is maar een keer in het jaar lente zullen de uitgaanders gedacht hebben.

Schoonmakers, een vergeten groep harde werkers die er elke dag voor zorgt dat in ziekenhuizen, praktijkruimtes en winkels het virus wordt weggepoetst. Eindelijk ziet onze regering dat deze mensen ook van vitaal belang zijn. Nu nog de passende beloning.

Enkele weken geleden deden we nagenoeg elke dag boodschappen. We liepen dan naar de winkels. goed voor het millieu toch? We kregen wel te maken met lege schappen. We hadden niet veel nodig en in plaats ven een blikje kidneybonen namen we een potje capucijners mee. Nu gaan we met de auto en proberen we alle boodschappen in een keer te doen. We worden door sommigen boos aangekeken. Hamsteraars, zie je ze denken.

Ik volgde het advies op van onze minister-president die zei: "Spreek mensen aan als ze geen afstand houden." 

Bij de Action stond een forse vrouw, die ook in de risicogroep valt, bij de kassa haar inkopen op de band te zetten terwijl ze mij daarbij bijna wegdrukte.

"Mevrouw, wilt u afstand houden?" vroeg ik.

Ze keek mij met een dodelijke blijk aan.

"Ik praat niet met jou," zei ze met een zware rokersstem, om vervolgens onverstoorbaar door te gaan met haar arbeid.

Het heeft dus weinig zin om volwassenen op het gedrag aan te spreken. Gelukkig was de klant voor mij doorgelopen en kon ik weer een vrije ruimte maken.

Op woensdag was onze boter op. Moesten we toch weer naar de winkel. Met één winkelwagen mocht een van ons de boter halen. Wel goed. Zo houdt iedereen afstand. Toch een beetje raar om maar één boodschap in zo'n karretje te hebben.

Er is lang over nagedacht, maar dinsdag bleek de Jpanse premier er uit te zijn. Hij besloot samen met de IOC-voorzitter dat de olumpische spelen worden verschoven naar 2021. Het nieuws werd groots gebracht, maar we wisten het al...toch?

Deze week reed ik op een middag over de A50. de cruise control vastgezet op honderd. Het was niet druk, maar over een afstand van vijf kilometer kwamen enkele bestuurders van een bepaald merk auto met hoge snelhed voorbij. Logisch, ze hebben toch niet voor niets betaald voor al die kilowatts (pk's) onder de motorkap?

Om de bevolking wat op te beuren kwam het Centraal Planbureau (CPB) met de mededeling dat de economie meer gaat krimpen dan in 2009. Het CPB heeft hiervoor vier scenario's gemaakt. In het gunstigste geval een korte maar harde klap en daarna weer een snelle groei, tot een diepe crisis met veel werkloosheid en een langdurig herstel. Ik ben vast niet de enige die al begreep dat deze crisis niet goed is voor de economie. Zou het CPB nu echt denken dat we blij worden van dit soort voorspellingen?

Enkele ondernemers hebben zich gestort op het maken van mondkapjes voor de zorg. Ook hele ladingen worden aangevoerd vanuit China. Het probleem van de tekorten opgelost zou je denken. Maar je gelooft toch niet dat die kapjes zomaar door de overheid worden aangeschaft? De ambtenaren die daar over gaan doen alleen maar zaken met ondernemers die direct kunnen leveren. Geen idee welke belangen daarbij een rol spelen. 

Zondag ga ik op tijd naar bed. Maandag om zes uur op. Om zeven uur gaat de supermarkt open. Kan ik zonder boze blikken in mijn eentje tussen leeftijdsgenoten de wekelijkse boodschappen inladen. Ben benieuwd hoe druk het is.

 

Somber  (21 maart 2020)

Iedereen heeft een mening over het huidige virus. Best logisch, het grijpt enorm in op het dagelijkse leven. Natuurlijk zijn mensen bang dat ze van de honger omkomen of dat het toiletpapier op raakt. Rutte kan dan wel beweren dat er genoeg voorraad is, hij heeft wel meer beloofd. Nee, ik begrijp die zogenaamde hamsteraars wel. Tenslotte leven we in een individuele wereld.

Gelukkig heeft onze overheid wel begrepen dat de werkers in de zorg niet voor niets hebben gedemonstreerd. Ze zullen na de crisis rijkelijk worden beloond... of ben ik nu te optimistisch? Dag en nacht staan deze mensen voor ons klaar. Daar zijn we ze heel dankbaar voor. Fijn dat de winkels ook in de avond open zijn. Na een lange dienst kunnen ze nog naar de super. Natuurlijk zijn de schappen dan nagenoeg leeg, maar er zijn altijd wel artikelen die eigenlijk niemand wil.

Het gezeur van de AMBO over het vrije koopuurtje voor ouderen slaat nergens op. De ouderen kunnen best om zeven uur hun inkopen doen. Er is op dit moment geen spits, dus kunnen zij rustig naar de supers rijden en om die tijd is er ook voldoende parkeerruimte. 's Avonds moeten ze maar op tijd naar bed gaan. Op de televisie hebben e het alleen maar over besmettingsgevaar. Daar worden ze niet wijzer van.

We hebben er even op moeten wachten, maar deze week kwam onze koning dan toch met zijn toespraak. Ik ben er eens goed voor gaan zitten, maar achteraf bleek hij niets nieuws te hebben gezegd. "Als een vader des vaderlands," hoorde ik commentatoren na afloop zeggen. Iedereen werd gewezen op zijn verantwoordelijkheid voor een ander. Ik heb het Rutte ook al verschillende keren horen zeggen. Afijn, er is nog lang over de toespraak nagepraat. Er is nagenoeg geen sport, dus kon men hiermee een flink deel van de avond vullen. Laten we hopen dat de toespraak voor veel mensen een troost is.

Ik vraag mij af wat mensen nu met de vrije tijd moeten. De verpleeg- en verzorgingshuizen zijn gesloten voor bezoek. Stel je voor dat je in het verpleeghuis bij opa of oma op bezoek gaat en een besmetting overbrengt. Natuurlijk, opa of oma weet misschien amper wat er in de wereld gebeurt en zit misschien te wachten op de verlossende dood, maar toch...

Zoveel mogelijk thuis blijven is het advies. Gelukkig ben ik in het bezit van een redelijke tuin. Die ziet er over een tijdje uit om door een ringetje te halen. Toch een positieve afsluiting van de week.

 

Belastindienst

Het moet voor Jaap Uijlenbroek een opluchting zijn dat hij na zijn ontslag bij de belastingdienst een goede baan krijgt aangeboden bij de gemeente Den Haag. Na de toeslagenaffaire was zijn huidige baan niet meer houdbaar. Hij zal zich vast slachtoffer voelen. Oké, er zijn duizenden gezinnen slachtoffer geworden van foute beslissingen, maar was heeft het voor nut om een man met zijn kennis op non actief te zetten? Gemeentesecretaris, de hoogste baas in de gemeente. Dat is een passende baan voor de man. Toch jammer dat verschillende partijen het daar niet mee eens zijn.

Geen probleem. Het bed van Uijlenbroek is hoe dan ook gespreid. De vertrekkende fiscusbaas wordt  bijzonder adviseur bij de ABD (Algemene Bestuursdienst) en zal zich richten op werkzaamheden buiten het ministerie van financiën.

Hoe geloofwaardig is onze overheid?

 

Kritiek op ouderen

Wanneer houdt het op ouderen in kwaad dachlicht te zetten? De vraag in De Stentor van 28 december 2019 "Is kritiek op ouderen terecht?" maakt het makkelijk ouderen de schuld te geven van graaien in pensioenpotten. Men gaat voorbij aan het feit dat die ouderen de pensioenpotten zelf hebben gevuld. Zij hebben in het begin van hun werkzame leven eerst de pensioenen betaald voor hun voorouders, die op 24 mei 1947 voor het eerst AOW kregen. Veel ouderen zijn op 14-jarige leeftijd begonnen met werken en hebben dus meer dan 50 jaar bijgedragen aan de overheidsfinanciën en vele jaren pensioen betaald. Ook hebben zij mede gezorgd voor de huidige welvaart. Door beleggingen zijn de pensioenpotten dik gevuld en dat was van eind 1980 tot halverwege de jaren 1990 voor de kabinetten Lubbers en Kok reden om van het ABP (Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds) zo'n 30 tot 32 miljard gulden te roven. Dit om de overheidsfinanciën op orde te brengen. Geld dat was opgebracht door werkgevers en werknemers.

"Of ouderen minder aan zichzelf moeten denken," is de vraag in De Stentor.

Veel ouderen doen vrijwilligerswerk, passen op kleinkideren en doen aan mantelzorg. Met AOW en een aanvullend pensioen (sinds 2008 niet geïndexeerd) zijn de meesten niet arm, maar mogen zij ook een klein beetje meegenieten van de huidige welvaart? Stop met ouderen neer te zetten als egoïstische graaiers en geef ze het respecct dat ze hebben verdiend door een leven lang hard werken.

 

Bloot
Een aandoenlijke foto op Instagram, waar 7 onschuldige kinderen in alle vrijheid op een strand spelen, werd nagenoeg onmiddellijk verwijderd. Natuurlijk, de kinderen waren naakt en dat is aanstootgevend. We leven tenslotte in 2018 en hebben te maken met een groot aantal mensen met een bepaalde afwijking die de foto zouden kunnen gebruiken als lustobject.
Schrijfster Saskia Noord was een van de kinderen op de foto, die in 1970 door haar vader, die beroepsfotograaf is, werd gemaakt en in die tijd werd gepubliceerd in een tijdschrift. Zij plaatste de foto uit nostalgie op Instagram. Dat leverde haar veel negatieve reacties op.
Gelukkig vond zij de moed om zich te verantwoorden in het programma van Pauw. Op de vraag van Pauw of je een foto met blote kinderen wel op Instagram moet zetten, zei Saskia dat ze er helemaal niet bij heeft stilgestaan. Ik sta zelf op de foto en de mensen die er ook op staan vinden het allemaal een goede foto.
Volgens Saskia zijn de mensen die verkeerde gedachten hebben bij zo’n foto bedreigender. Zij is geschrokken van de negatieve reacties. Gelukkig zijn er ook positieve reacties. Op de vraag of ze een foto van haar kinderen op die leeftijd nu zou plaatsen twijfelde ze. Volgens haar zou ze het in alle onschuld doen, maar door de commotie die is ontstaan over de foto twijfelt ze.
Ik kan mij de twijfel voorstellen. Toch vind ik het beangstigend dat een foto van blote kinderen zoveel ophef teweeg brengt. Terecht zegt Saskia dat mensen die het willen genoeg foto’s kunnen maken van kinderen gekleed of ongekleed. Op een strand/naaktstrand, maar ook op sportcomplexen, worden foto’s geschoten met de mobieltjes en het is zelden dat iemand daar iets van zegt. Meestal valt het ook niet op.
Op dezelfde dag zie ik een bericht over de 68-jarige kunstenaar Bar, die op een stille plek diep in het bos het blote lichaam Sarah beschilderde met kleurrijke herfstbladeren. Helaas voor hem waren er toch mensen die het zagen en er aanstoot aan namen. Zij waarschuwden de politie, die hem daar wegstuurde. Bar is toen verder het bos ingegaan om zijn werk af te maken.
We leven in een tijd dat bloot op de televisie en in theaters gewoon kan. Welke gedachten hebben de kijkers van een programma als ‘Adam en Eva?’ Natuurlijk moet dat kunnen, maar de kans is groot dat de mensen die naar dergelijke programma’s kijken zich storen aan een foto van blote kinderen of een naaktmodel in het bos.
Misschien moeten we niet al te veel aandacht schenken aan de mensen die negatief reageren op bloot in de natuurlijke vorm. Als zij daar foute gedachten bij hebben is dat hun probleem.

 

Boer krijgt boete voor in leven laten van een ziek kalf
Las ik in de Stentor van 3 augustus 2018. De boerenfamilie Van Hierden uit Meerveld in de gemeente Apeldoorn weigerde een kalfje af te maken dat net een maand oud was en kreeg een boete van € 9000,00.
De familie bezit een bescheiden melkveehouderij en heeft daarnaast noodgedwongen een boerencamping, waar ongeveer 25 kampeerplaatsen zijn.
Veehouders zijn gebonden aan regels die voorschrijven hoeveel dieren zij maximaal mogen houden. Dit heeft te maken met wetgeving met het doel de uitstoot van fosfaat terug te dringen. Alle veehouders zijn gebonden aan deze wetgeving.
Na de geboorte van het kalfje moest het na 35 dagen worden vervoerd naar een bedrijf dat nog niet aan het maximaal aantal dieren zat. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) constateerde dat het kalfje niet binnen de gestelde termijn was afgevoerd en bezorgde de familie een boete van € 9000,00.
Was de boete terecht?
Volgens de letter van de wet had de RVO volkomen het recht een boete op te leggen. Het kalf zou op tijd worden afgevoerd, maar het was ziek. Het had een kaakontsteking. Zieke dieren mogen niet worden vervoerd.
Als de boer het kalf op de 35e dag had afgemaakt had hij € 700,00 van de overheid gekregen, maar de ziekte was niet zo ernstig dat het dier daar niet snel van zou genezen. Dat gebeurde een week later. Het dier is toen naar een ander bedrijf gebracht.
Dat de regels worden gehandhaafd is een goede zaak, maar misschien was het netter geweest om eerst te informeren waarom het kalf te lang op de boerderij was.
“Het is zo langzamerhand niet leuk meer om boer te zijn,” gaf de boer aan.
Het is niet voor het eerst dat er hoge boetes uit worden gedeeld in de agrarische sector. Misschien juist, maar een boete uitschrijven zonder eerst de overtreder te horen leidt tot frustraties en brengt de ondernemers onnodig op hoge kosten.
Volgens de krant was RVO niet in staat te reageren.


ING
ING trekt het omstreden voorstel voor de salarisverhoging van topman Ralph Hamers in, meldt NRC op 13 maart.
Het voorstel voor de loonsverhoging van meer dan 50 procent zal in de aandeelhoudersvergadering niet in stemming gebracht worden.
In een persbericht liet president-commissaris Jeroen van der Veer weten dat deze beslissing noodzakelijk was om een voortdurende discussie te voorkomen die schade toebrengt aan ING en zijn werknemers.
Ik heb altijd gedacht dat ING bestuurders de nodige kennis bezitten om het bedrijf succesvol te leiden. Er wordt flinke winst gemaakt, dus dat zit wel goed. Verder staan de bestuurders kennelijk ver buiten de samenleving.
”Wij realiseren ons dat we de publieke reactie in Nederland op deze duidelijk gevoelige kwestie hebben onderschat,” zegt Jeroen van der Veer.
Het idee dat je denkt weg te komen met een salarisverhoging van 50 procent bewijst dat hij, en kennelijk de top van ING, weinig begrip heeft voor de samenleving. Het imago van ING is en blijft voorlopig beschadigd.
Toch blijft het sneu voor Ralph Hamers. De man had natuurlijk al een bestemming voor de extra ‘beloning.’ Gelukkig kan hij solliciteren in het bedrijfsleven, of nog beter… een mooie baan in het buitenland?


RTL
Kijkend naar commerciële zenders valt het mij op dat programma’s, waarin mensen die eigenlijk tegen zichzelf beschermd moeten worden voor schut worden gezet, hoog scoren. Programma’s als Temptation island, Naked attraction, Love island, Shock doc, en vele andere, waarin tranen rijkelijk vloeien en waarin reclames worden afgewisseld met duurbetaalde presentatoren. RTL kan er avonden mee vullen.
Zo ook het programma RTL Late Night, waarin tussen de reclames door voornamelijk de programma’s van RTL worden gepromoot. Om het bijna ter ziele gegane programma nieuw leven in te blazen is Tan Huys ingehuurd. Een contract van 3 jaar met een vergoeding tussen € 750.000 en € 1000.000 per jaar. Hij had het ook wel nodig want bij de publieke omroep kreeg hij slechts € 180.000. Oké, Twan staat bekend om het overtuigend brengen van het nieuws, maar moet de kijker nu nog 3 jaren dit programma voorgeschoteld krijgen, of krijgt Tan na een jaar een riante vergoeding voor zijn poging Late Night uit het slob te halen?
Het is nu wel duidelijk waarom de kijker om de 10 minuten 10 minuten reclame voorgeschoteld krijgt.


Gordon
Het boek van Gordon heb ik niet gelezen en dat ga ik ook beslist niet doen. Wel heb ik in de media gehoord en gelezen hoe de arme man telkens weer door bekenden en vage kennissen wordt bejegend. De fans die in de nacht waren samengekomen om een boek te bemachtigen zorgden ervoor dat grote stapels boeken al snel verdwenen. Dat zegt volgens mij veel over de fans en een deel van de Nederlandse bevolking.
Nu is het de autobiografie van Nederlands grootste relschopper. De man deinst er niet voor terug om bekende en onbekende Nederlanders te beschuldigen. Ik heb delen van veel bekeken programma’s gezien waarin hij mensen op een misselijkmakende manier bejegent. Hoog tijd dat de man tegen zichzelf beschermd wordt.


Preuts
Vrouwen in minirokjes met weinig verhullende topjes. Stranden vol mannen in zwembroek en vrouwen in bikini. Theaters met dansers en danseressen in strakke pakjes en zelfs nagenoeg bloot. Televisie met naakte mensen op een eiland die de liefde voor het leven hopen tegen te komen. In Tempation island proberen schaars geklede mensen elkaar te verleiden om vreemd te gaan. BN-ers die geen gelegenheid voorbij laten gaan om zich te tonen in jurken waarvan het decolleté tot de navel reikt of splitten in jurken die bij de heup eindigen. Mannen of vrouwen die elkaar openlijk zoenen. Het mag allemaal. Tenslotte leven wij in een vrij land waar nagenoeg alles kan, of…
Berichten over het verbieden van pitspoezen op het circuit of sexy dames op autoshows. Dames die bij huldigingen “degelijk” gekleed moeten zijn. Discussie over vrouwen in korte rokjes. Wat volgt?
Niet te geloven dat wij in Nederland zo preuts worden. Kan het zijn dat sommige mensen zich storen aan onze vrijheid omdat ze een andere cultuur aanhangen? Op straat zie ik vouwen met hoofddoeken, gekleed in lange gewaden. Het mag in ons tolerante Nederland.
Helaas is die tolerantie lang niet altijd aanwezig bij Nederlanders die van oorsprong uit andere culturen komen. Het is zorgelijk hoe actiegroepen, soms gesteund door de overheid, de vrijheid in Nederland proberen te beïnvloeden.
Rookverbod in speciale rookruimten
Het gerechtshof in Den Haag heeft bepaald dat rookruimtes in cafés, restaurants en andere horecagelegenheden niet langer zijn toegestaan.
Een belangrijke stap vindt een woordvoerder van de vereniging CAN (Clean Air Nederland).
Sinds 1975 rook ik niet meer en ik vind het vies als ik een rooklucht, zowel binnen als buiten ruik. Dat roken slecht is voor de gezondheid weet iedereen. Natuurlijk, de anti rookcampagnes zijn niet verkeerd. Het feit dat de tabaksindustrie wordt aangeklaagd juich ik toe, maar in ons vrije Nederland moet het toch mogelijk zijn om zelf te bepalen of je rookt, zeker als je in speciale ruimten doet.
Dat horecagelegenheden geen aparte rookplek meer mogen hebben voor rokers is volgens Koninklijke Horeca Nederland dramatisch. Ongeveer 25 procent van de cafés en discotheken in Nederland heeft duizenden euro’s geïnvesteerd in een aparte rookruimte.
Zoals met veel zaken gaan de antirook lobbyisten tot het uiterste en ze krijgen nog gelijk ook. Wie weet komt er ook nog eens een actiegroep die pleit voor het afschaffen van alcohol in de horeca en andere openbare gelegenheden. Misschien maken ze een goede kans, gezien het feit dat mensen die niet met alcohol om kunnen gaan veel ellende en schade veroorzaken.
Waar zijn we mee bezig in onze mooie samenleving? De laatste jaren hebben we al veel moeten veranderen. Het begon met de negerzoen. Gek eigenlijk dat we nog steeds Jodenkoeken kunnen kopen. Allochtoon (volgens Van Dale: van elders aangevoerd of afkomstig, niet-inheems) mag niet meer. Blank moet wit worden. Zwarte Piet doet sommige mensen denken aan de slaventijd en de kerstman kan ook wel weg. Plaats/straatnamen van vroegere zeehelden moeten veranderd worden, evenals een aantal standbeelden.
Ach, ik ben niet tegen verandering, maar sommige zaken gaan mij echt iets te ver. Het wordt tijd dat actiegroepen zich met echte zaken bezig houden.
Minister Zijlstra loog over ontmoeting met Poetin
In een vraaggesprek met De Volkskrant heeft minister Halbe Zijlstra toegegeven dat hij meerdere keren heeft gelogen over een ontmoeting die hij in 2006 zou hebben gehad met de Russische president Poetin. Hij zou van de Russische president hebben gehoord wat die verstond onder Groot Rusland.
Geconfronteerd met de leugen vertelde Zijlstra dat hij als medewerker was weggestopt in een achterafzaaltje, waar hij goed kon horen wat het antwoord was van Poetin op de vraag wat die verstond onder Groot Rusland.
Nu uit onderzoek van De Volkskrant gebleken is dat Zijlstra er nooit bij is geweest, komt hij met de verklaring dat hij het verhaal van iemand anders heeft gehoord.
“Ik heb toen de keuze gemaakt: oké, dit is een belangrijk geopolitiek verhaal. De implicaties daarvan zijn stevig. Ik heb het verhaal toen naar mijzelf toegetrokken om te zorgen dat de persoon die er toen wel bij was zelf niet de onthullende factor werd, omdat dit ook implicaties voor hem of zijn bedrijf kon inhouden.”
Nobel? Wij noemen dat “Pronken met andermans veren.”
Belangrijk doen omdat hij met de grote Poetin heeft gesproken? Daarna het verhaal dat hij als medewerker in een achterafzaaltje het gesprek met Poetin heeft kunnen afluisteren en tenslotte blijkt het verhaal van iemand anders afkomstig. Moeten wij dit gedraai geloven?
Dat een mimister niet altijd de bron kan vermelden is te begrijpen. Hij vond de informatie belangrijk genoeg om het te delen, maar zonder schade aan zijn integriteit had hij kunnen zeggen: “Uit betrouwbare bron heb ik vernomen…”
Ik heb geen rotsvast vertrouwen in de politiek. Toch ga ik ervan uit dat dat een minister de waarheid vertelt en als dat niet in het algemeen belang is hoeft bepaalde informatie ook niet te worden gedeeld, maar bewust liegen is een onvergeeflijke fout.
Hoeveel VVD-ministers/Staatssecretarissen zijn al de fout ingegaan? Ik ben de tel kwijtgeraakt.


Kinderen van 0 tot 18 jaar in hun blootje screenen
Misschien heeft kinderarts Riane Teeuw de beste bedoelingen met haar proefschrift. Bij het lezen van een artikel daarover in de Stentor van 25 januari kwam de herinnering van de schoolarts uit mijn jeugd weer boven. Ik werd de klas uitgehaald en moest mij in de kamer van de arts tot op het ondergoed uitkleden. Vanaf het moment dat ik wist wanneer het moest gebeuren sliep ik slecht. Het idee dat ik in mijn ondergoed voor die man moest verschijnen. Uiteindelijk trok de man ook nog mijn onderbroek naar beneden om mijn geslacht te bekijken. Van schaamte wilde ik in de grond zakken.
Natuurlijk was dat in een tijd dat wij als kinderen weinig tot geen voorlichting over het lichaam kregen. Daar praatte je niet over. Toch lijkt het mij voor veel kinderen, zeker al ze wat ouder zijn, zeer ingrijpend als ze zich uit moeten kleden terwijl ze komen voor letsel aan handen of voeten. Volgens mij is het een inbreuk op de lichamelijke integriteit.
Mevrouw Teeuw denkt dat het wel mee zal vallen. “Ze hoeven niet helemaal bloot,” verklaart ze. “Eerst de bovenkleding uit, die weer aan, dan de onderkleding, die weer aan en dan aan het einde de voeten.”
Er is reeds een verplichte vragenlijst, maar die haalt niet alle zaken boven. Dat zal bij een lichamelijk onderzoek ook niet gebeuren met kinderen die geestelijk mishandeld worden. Als er toch meer tijd besteedt gaat worden aan onderzoek kan dat misschien beter gebeuren tijdens een goed gesprek met een psychloog of een verpleegkundige die daarvoor speciaal is opgeleid. Lijkt mij minder ingrijpend voor het kind.
Gelukkig blijkt dat veel proefschriften in een la belanden zonder dat er verder iets mee gebeurt.


Zorgkosten
Een zondag met veel regen. Tijd om eens uit te zoeken welke zorgverzekeraar voor mij het voordeligst uit de bus komt. Na 2 uur vergelijken geef ik het op en besluit ik om maar niet te veranderen. Bij de meeste zorgverleners kom ik uit rond de € 120,00. De vergoedingen die ik daarvoor krijg zijn voor 2018 drastisch verminderd. Als ik in dat jaar medische zorg nodig heb ben ik ook nog eens de eigen bijdrage van € 385,00 kwijt, plus eventuele medicijnen die niet meer worden vergoed.
Ooit hadden wij het zogenaamde ziekenfonds, waar iedere werknemer met een modaal inkomen premie betaalde die door de werkgever werd ingehouden. Boven een bepaald inkomen moest een particuliere verzekering worden afgesloten. Het ziekenfonds was een collectieve verzekering. Iedere werknemer betaalde premie en was daarmee, met gezinsleden, verzekerd voor alle ziektekosten plus medicijnen.
In 2006 werd de verplichte verzekering vervangen door de zorgverzekering of basisverzekering. Een verplichte ziektekostenverzekering voor ingezetenen van Nederland. Deze verzekering dekt de noodzakelijke op genezing gerichte zorg. Naast de premie werd in 2018 een eigen risico ingevoerd.
De hoogte van de premies en het eigen risico, wordt volgens de overheid bepaald door de hoge zorgkosten. Om de premie laag te houden bieden de particuliere zorgverzekeraars de mogelijkheid om enkel de basisverzekering te nemen. Als iemand geen tandzorg, brilvergoeding, alternatieve geneeswijze, oog-lazeren, etc. kiest, kan men de premie laag houden.
Hiermee wordt de solidariteit ondermijnd. In het verleden betaalde je de premie voor het totale pakket. Dat was de kracht van verzekeren. Door een keuzepakket worden mensen die minder geluk hebben met de gezondheid extra gedupeerd.
Ooit heb ik ergens gehoord dat privatisering de kosten laag zou houden in verband met de concurrentie. Ik geloof allang niet meer in sprookjes.


Mitch
Na een aanrijding werd een dronken bestuurder, die ervandoor wilde gaan, door omstanders tegengehouden.
Met een collega nam ik de man over. Ik vertelde hem dat we naar een politiebureau zouden gaan voor onderzoek naar zijn gebruik van alcohol.
‘Dat wil ik niet,’ zei de man. ‘Ik ga naar huis.’
Hij wilde weglopen. Ik pakte de man aan de mouw van zijn lederen jas en zei dat hij moest blijven.
‘U bent aangehouden,’ zei ik, terwijl ik hem tegenhield.
De man zette door. Hij probeerde zich los te rukken. Mijn collega, die gegevens van getuigen noteerde zag wat er gebeurde en pakte de man bij een arm, maar hij duwde de collega van zich af. Ik pakte de andere arm vast en zette een klem aan. In eerder voorkomende gevallen werden mensen daar rustig van, maar deze man scheen door de alcohol zo verdoofd dat hij geen pijn voelde. Met moeite werkten wij de man naar de grond en probeerden hem de handboeien om te doen. Hij verzette zich uit alle macht. Een boei kreeg ik om zijn pols. Die was zo dik dat de boei maar net paste. Het kostte veel inspanning om de tweede pols in de boei te krijgen. Toen wij de man onder controle hadden bleken we in een droge greppel te zijn beland. Het kostte enig trek en duw werk om de man uiteindelijk achter in de surveillanceauto te krijgen en af te voeren naar het politiebureau.
De volgende ochtend verhoorden wij de, nu nuchtere, man. Zijn polsen waren bloederig en opgezet. Er zaten kraswonden in zijn gezicht en hij klaagde over pijnlijke ribben. Gelukkig heeft de man er geen blijvend letsel aan overgehouden. Wij wilden de man geen letsel toebrengen, maar konden niet anders handelen.
Ik heb begrip voor de familie van de overleden Mitch Henriquez. Voor hen is het moeilijk te verteren dat de politiemensen die hem hebben aangehouden mogelijk geen verdere straf krijgen. Geen straf is in hun ogen hoog genoeg. Zij zijn een geliefde kwijt. In hun verdriet gaan ze voorbij aan wat de betreffende politiemensen nu doormaken. Ook zij hebben de dood van Mitch niet gewild.
Ik denk dat de aandacht in de media en in verschillende actualiteitenprogramma’s de zaak geen goed heeft gedaan. De familie wordt voortdurend neergezet als slachtoffer. De advocaten van de familie roepen dat er buitenproportioneel geweld gebruikt is. Achteraf is het achter de tafel makkelijk om te constateren dat de nek klem een te zwaar middel was.
Er wordt vaak voorbijgegaan aan de aanleiding van de arrestatie. Mitch Henriquez was onder invloed en provoceerde de politiemensen. Door hevig verzet van de man moest men hem wel stevig aanpakken. Dat het verkeerd is gelopen is bedroevend, maar geen enkele politieman houdt iemand aan om te mishandelen. Dat na de aanhouding een onderzoek wordt ingesteld is gebruikelijk, maar dat de twee agenten in het verdachtenbankje zitten is naar mijn inzicht ook buitenproportioneel. Voor hen zal deze zaak ook hun hele leven bijblijven.


Seksuele intimidatie
Een mannelijke minister greep het CDA-Eerste Kamerlid Ria Oomen, toen zij in de jaren 80 kamerlid was, bij de borst.
Dat verklaarde zij onlangs tijdens een debat over seksuele intimidatie op de regionale omroep.
De man had gedronken en meende kennelijk zich dat te kunnen permitteren. Hij kwam van een koude kermis thuis. Zij sloeg hem van twee kanten in zijn gezicht. Het was voor hem duidelijk dat ze zijn gedrag niet accepteerde.
Een goede reactie van mevrouw Oomen.
Ik ben benieuwd wie die minister was. Was het Scholten, Wiegel, De Geus, Van Lent of Beelaard van Blokaard? Zomaar wat namen van ministers uit die tijd die mij te binnen schieten.
Helaas, de door mij genoemde namen horen bij heren van onbesproken gedrag. Door de bekentenis van mevrouw Oomen vraag je je toch af… wie?
Ook goed dat ze haar verhaal vertelt, maar om de onschuldige namen te zuiveren van alle verdenkingen, lijkt het mij goed als mevrouw Oomen de naam van de dader noemt. Dat geldt volgens mij voor alle vrouwen/mannen die een bekentenis doen over grensoverschrijdend gedrag.


Onderzoek code 95
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft kennelijk wat geld in een potje waar ze geen weg mee wisten. Een slimme ambtenaar kwam met een oplossing. Een onderzoek onder rijbewijsbezitters die code 95 op het rijbewijs hebben staan. Personen die voor 1 juli 1955 zijn geboren en in het bezit zijn van rijbewijs C (vrachtauto) en/of D (autobus) kregen vrijstelling van nascholing voor beroepschauffeurs. Dit werd op het rijbewijs aangeduid met code 95. Kennelijk ging men ervan uit dat die chauffeurs voldoende ervaring hadden.
In 2015 is deze vrijstelling van nascholing voor code 95 afgeschaft. Nu wil het ministerie weten hoeveel van deze rijbewijshouders nog beroepschauffeurs zijn. Daarvoor is het onafhankelijke bureau I&O research ingeschakeld. Dat heeft twee voordelen: 1. Het teveel aan financiën heeft een weg gevonden. 2. Het research bureau heeft weer werk.
Mij, als houder van een rijbewijs met code 95, lijkt zo’n onderzoek totaal overbodig. De jongste beroepschauffeur met die code is 62 jaar. Hij/zij heeft jaren gereden zonder de “belangrijke” nascholing. Het is mij niet bekend of deze groep chauffeurs echt meer ongevallen veroorzaakt dan chauffeurs jonger dan 62 jaar. Om zich staande te houden zullen zij zonder de verplichting op de hoogte blijven van de huidige regelgeving. Het is mij ook niet bekend hoeveel code 95 chauffeurs nog beroepsmatig rijden. Het lijkt mij een minderheid, die overigens binnen enkele jaren aanzienlijk zal afnemen.
Het ministerie wijst op de mogelijkheid om vrijwillig 35 uur nascholing te volgen (kosten voor C of B rijbewijs tussen 550,00 en 850,00 euro). Vrijwillig? Als de nascholing niet wordt gevolgd ben je de aantekening ook kwijt.
Ik denk dat het onderzoekgeld en tijd beter aan andere zaken kan worden besteed.


Betaald parkeren
Van het treinstation in Apeldoorn ging ik vrienden ophalen. Ik ging op tijd van huis omdat ik hen op het perron wilde begroeten. Het regende, maar op een afstand van nog geen vijftig meter kon ik de auto parkeren. In het verleden stond op enkele meters afstand van die parkeerplaats een meter om een kaartje te kopen. Om een of andere duistere reden was die meter verdwenen. Even dacht ik dat er niet betaald hoefde te worden, maar een bord wees mij naar de dichtstbijzijnde parkeerautomaat. In die richting was echter geen automaat te bekennen. De gedachte om de auto dan maar tien minuutjes te laten staan zonder kaartje liet ik snel varen. In de regen liep ik in de richting die de pijl op het bord had aangegeven en ja hoor, toen ik de hoek omliep zag ik op een afstand van ongeveer honderd meter een parkeerautomaat. Daar aangekomen kon ik alleen betalen met mijn bankpas. Na twee pogingen accepteerde het apparaat mijn pas en kon ik aangeven hoelang ik wenste te parkeren. Redelijk nat geworden liep ik snel terug om het gescoorde kaartje zichtbaar in de auto te leggen. De klok wees mij dat de trein juist het station was binnengelopen. Hollend, alsof ik de trein moest halen, liep ik naar het perron. Voor ik daar was moest ik eerst een lange trap af, om daarna weer via zo’n zelfde trap naar boven te gaan. Enigszins buiten adem kwam ik op het gewenste perron. Mijn gasten stonden al naar mij uit te kijken. Ik heb hen maar niet verteld waarom ik zo laat was. Ze zouden een verkeerde indruk kunnen krijgen van de gemeente Apeldoorn.
Om van betaalproblemen af te zijn heb ik de app van Yellowbrick gedownload. Nu kan ik via mijn telefoon de parkeertijd instellen.


Lief
Wij reden naar het Beatrixtheater in Utrecht. Uit het verleden wist ik de parkeergarage naast het theater te vinden en ook nu reed ik zonder problemen tot dicht bij het theater. De vroegere parkeergarage bleek een grote bouwput en de wegen daaromheen waren afgesloten of verlegd. Zoeken naar een parkeergarage in de buurt van het theater bleek niet eenvoudig. De nodige verkeersborden ontbraken. Eerst reed ik bijna een garage in van de Rabobank, die uitsluitend voor bezoekers bleek te zijn. Na enkele malen hetzelfde rondje te hebben gereden kwamen we na twee keer vragen en een half uur zoeken in parkeergarage P5. Leuk, maar waar was nu het Beatrixtheater. Wij liepen naar buiten en stonden op een groot plein. Geen enkele aanwijzing naar de schouwburg.
Er liep een jonge vrouw met een natuurlijk kleurtje waar veel Nederlanders jaloers op zijn. Ik vroeg haar hoe wij bij het theater konden komen. Zij keek bedenkelijk. “Dat is een beetje moeilijk uit te leggen”, zei ze en wees naar een straat die wij moeten volgen. “Och ik loop wel even met u mee”.
Het werd een flinke wandeling, de stad in, via een gangenstelsel naar Hoog Catharijne en van het begin tot het einde het centraal station over. Onderweg wees ze op de borden die we na afloop konden volgen om de auto terug te vinden.
Met zulke mensen heb je in de stad geen VVV-kantoor nodig.
Na de voorstelling wisten we door haar informatie de lange weg terug eenvoudig te vinden. Omdat wij in parkeergarage P5 stonden, konden we in het Beatrixtheater geen uitrijkaart kopen. Dat kon alleen voor P4. De parkeerautomaat vroeg voor de 6 uur staan € 24,00.


Wildplassen
Op zaterdag was John met 3 vrienden en 2 meisjes in het Oranjepark. Die avond waren ze daar om zijn zestiende verjaardag te vieren. Ze hadden wat frisdrank gekocht en hielden een gezellig onderonsje.
Na enige tijd moest John nodig plassen, evenals zijn vijftienjarige vriendje zocht hij een boom op. Terwijl ze hun blaas stonden te legen werden ze plotseling in een lichtbundel gezet. Twee agenten op een citybike hadden de jongens betrapt op het zogenaamde wildplassen. Beide jongens werden door de, overigens aardige politieagenten, opgeschreven voor het wildplassen. John kreeg een schikkingsvoorstel van €100,00 en de vriend, die nog geen zestien was kreeg er een van €50,00.
Ik begrijp dat het zogenaamde wildplassen niet is toegestaan en als in het uitgaansgebied door dronken feestgangers in portieken wordt geplast lijkt mij een boete zeer op zijn plaats. Echter in een park, waar twee broodnuchtere jongens hun blaas ledigen omdat in de verste omtrek geen openbaar toilet aanwezig is, lijkt mij een schikkingsvoorstel van een dergelijk hoog bedrag op zijn minst sterk overtrokken. Beide jongens zijn scholier. Gezien de leeftijd van het groepje konden ze in het uitgaansgebied nagenoeg nergens terecht. Overigens hadden ze daar ook geen geld voor.
In het park worden veel honden uitgelaten. Van deze dieren is bekend dat zij ongegeneerd plassen op plaatsen waar het hen uitkomt. Terecht is het voor de eigenaren verplicht om de hondenpoep op te ruimen. De plassen blijven echter achter in de natuur.
Het vriendengroepje gebruikt geen drugs, drinkt geen alcohol, rookt niet en pleegt geen vernielingen. Derhalve een makkelijke prooi voor de politie. Het schikkingsvoorstel van €100,00 is naar mijn menig onevenredig gezien de overtreding.


Zora
Het wordt steeds moeilijker om aandacht te geven aan ouderen. In onze samenleving heeft men daar geen tijd en geld meer voor (over). Ik was al huiverig voor de toekomst. Ik zag mij al zitten, eenzaam in mijn huis, pratend in mijzelf omdat ik dan toch mijn stem kan gebruiken. Ik kan niet weg uit mijn veel te groot huis omdat er geen plaats is in de schaarse verzorgingshuizen of 50+ woningen. De hele dag televisie kijken word ik niet vrolijk van en lezen gaat ook niet van vroeg in de ochtend tot in de late avond.
Toch ziet de toekomst er niet al te somber uit. Zora is uitgevonden. Een robot die vierentwintig uur aanwezig kan zijn. Speciaal uitgevonden en geprogrammeerd om ouderen gezelschap te houden. De robot kan praten, zingen, gymnastiekoefeningen voordoen, spelletjes spelen en nog veel meer.
Het is de bedoeling dat hulpbehoevenden in de toekomst door een robot uit bed worden geholpen. Steunkousen aantrekken zal ook geen probleem voor de machine zijn en zonder morsen helpen bij het eten behoort tot de mogelijkheden.
Even afwachten, maar ik denk dat het mogelijk is om de geur van een partner, de lichaamswarmte en de menselijke omgang na te bootsen. Ik hoop wel dat men er aan denkt een zacht omhulsel te maken, anders bezeer ik mij misschien als Zora naast mij in bed ligt.
Hoe komt het dat ik mij toch zorgen maak? Misschien kan ik straks Zora niet betalen. Ik klaag niet, maar mijn inkomen als gepensioneerd ambtenaar blijft ongeveer gelijk, hetgeen betekent dat het achteruit gaat. Moet ik dan toch maar hopen dat mijn veel jongere buurvrouw bereid is om mij in de toekomst uit bed te halen en mijn billen te wassen? Eén voordeel: toch iets van menselijke warmte in huis. Ik offer graag een kopje koffie als dank voor de hulp.
Ja, mocht u twijfelen? Ik woon echt in het rijke Nederland.


Pfff... wat een week
Het zat het kersverse kamerlid Fred Teeven niet mee deze week. Sinds hij geen staatssecretaris meer is moet hij zelf weer het stuur van zijn auto in handen nemen. Dat vereist natuurlijk enige gewenning en als de bestuurder van de Audi A6, die op de N44 voor hem reed, had geweten wie achter hem reed, had hij er vast rekening mee gehouden door niet zo hard te remmen. Uiteindelijk is de remweg van een Audi een stuk korter dan die van een Peugeot 205. Waarom Fred in de Peugeot van zijn vrouw reed is niet duidelijk. Dat in die Peugeot de veiligheidsgordel niet heeft gewerkt valt mij tegen van zo'n gerenommeerd automerk. Ik ga er toch van uit dat de voormalig officier van justitie en staatssecretaris van justitie en veiligheid zonder meer de veiligheidsgordel droeg.
Een driewerf hoera voor Eelco Blok, de topman van KPN. Hij stort zijn extra bonus van 425.000 euro geheel vrijwillig terug. Hij had het, naast zijn inkomen van 1,8 miljoen euro in 2014, eerlijk verdiend door zijn inspanningen rond de verkoop van dochterbedrijf E-Plus. Nu schijnen de bonden tijdens de cao onderhandelingen over dat bonusje te vallen. Dat vindt hij lastig en het heeft hem doen besluiten tot deze edele handreiking.
Minister Dijsselbloem laat weten dat de top van ABN Amro de komende jaren geen bonussen en zelfs geen salarisverhoging ontvangt. De bankiers van de staatsbank hebben 'vrijwillig' afgezien van de omstreden verhoging. Misschien heeft ook meegespeeld dat het bankpersoneel, dat geconfronteerd wordt met veel ontslagen, een beetje begon te mopperen en er waren ook wat politici die er niet blij mee waren. Het stelde mij wel gerust dat nog even werd vermeld dat er wel bijstellingen komen in verband met de geldontwaarding. O, ja, het doe mij deugd dat de in eerste instantie door de minister uitgestelde beursgang, na deze geweldige handreiking van de bankiers, nu waarschijnlijk nog dit jaar voor een deel verwezenlijkt kan worden.


KPN
Dat ik deze column op de website kan zetten is te danken aan de kunde van een KPN medewerker. Alleen duurde het verschillende mailtjes, telefoontjes en ingevulde formulieren voor het zover was. Mijn eigen schuld. Om als beheerder in te loggen op mijn website heb ik een wachtwoord nodig en op de een of andere manier heb ik dat fout ingevuld. Geen nood. Een mailtje naar KPN, waaronder deze site valt, en er werd mij via een mail een code toegestuurd om in te loggen. Wat er gebeurde... geen mailtje. Nog maar eens proberen. Na drie pogingen realiseerde ik mij dat ik sinds maanden een nieuw e-mail adres heb. Waarschijnlijk had ik dat niet doorgegeven aan KPN. Via het gratis nummer KPN gebeld. Als snel had ik, via het keuzemenu, een medewerker aan de lijn, die totaal niet begreep wat ik bedoelde met een website van KPN. Had hij nog nooit van gehoord. "U moet waarschijnlijk KPN zakelijk hebben," zei hij. De man was zo vriendelijk mij door te verbinden. Ik kreeg een vriendelijke dame aan de lijn. Na enkele pogingen bleek zij te begrijpen wat het probleem was. Ze verwees mij naar de website van KPN-zakelijk, waar ik een brief kon vinden om mijn e-mailadres te wijzigen. Ik vond de brief, vulde hem in, printte hem, ondertekende en scande hem om vervolgens digitaal te versturen. Zo simpel was het. Al snel kreeg ik een mail dat de mutatie was verwerkt. Opnieuw ingelogd op mijn website. Ging niet. Code aangevraagd. Kwam niet. Nog eens geprobeerd met hetzelfde resultaat. De volgende dag maar weer gebeld met KPN en na enige uitleg doorverbonden met KPN-zakelijk. Een vriendelijke mannelijke medewerker stond mij te woord. Aan hem het verhaal opnieuw gedaan. "Heeft u een momentje?" vroeg hij. Nog geen twee minuten later: "Bedankt voor het wachten. Uw e-mailadres is gewijzigd."
Tenminste één medewerker van KPN die van mij een bonus mag krijgen, maar... wie weet wordt hij straks wegbezuinigd. Ik heb voor de zekerheid het wachtwoord ergens genoteerd.


Nieuw verkeersbord
Het Nederlandse verkeer krijgt een nieuw bord, las ik in de krant. Op veertig plekken gaat Rijkswaterstaat borden plaatsen tegen het negeren van rode kruisen op matrixborden boven snelwegen.
Ik ben blij met dit bericht. De automobilist kan niet genoeg worden geïnformeerd. Op elke weg staan borden die aangeven hoe hard je mag rijden en om er zeker van te zijn dat de automobilist zich netjes aan de regels houdt, worden de snelheidsborden nog eens herhaald op de hectometerpaaltjes. Nog even en die vervelende theorie-examens om een rijbewijs te halen zijn niet meer nodig.
Ik wil, als gewezen verkeerskundige, de overheid graag helpen. Daarom stel ik het volgende voor:
· Zet naast de nieuwe blauwe borden groen geschilderd borden, die aangeven dat men op rijstroken zonder matrixborden gewoon mag rijden. Daarvoor moeten alle vluchtstroken wel worden voorzien van rode kruisen, maar daar hoeft geen extra blauw bord voor te worden geplaatst. Dat staat er immers al.
· Bij nadering van een parkeerplaats zie ik graag een vooraanduiding dat je er kunt parkeren om even te rusten, te eten of een sanitaire stop te maken.
· Voor benzinestations zijn geen extra maatregelen nodig. De eigenaren hebben zelf al borden geplaatst waarop staat aangegeven dat je er brandstof kan kopen.
· Bij afritten van snelwegen adviseer ik borden te plaatsen met de mededeling dat het verboden is om sneller te rijden dan op de naderende weg is toegestaan. Op de provinciale wegen kan de snelheid van 80 km/u worden aangegeven.
· Verder wil ik stimuleren dat er meer reclameborden langs de wegen worden geplaatst, het liefst fel verlicht. Zeker langs de autosnelwegen geven de enorme lichtreclames een klein beetje afleiding in de file.
Voorlopig wil ik het even bij deze adviezen laten. Ik verwacht binnenkort een uitnodiging van minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) om een en ander met haar door te nemen.
Natuurlijk weet ik dat in het verleden is afgesproken dat er zo min mogelijk borden moeten worden geplaatst. Dat was in de vorige eeuw, toen de weggebruikers nog enig denkvermogen hadden en voor ze zich in het gemotoriseerd verkeer mochten mengen een degelijk theorie examen moesten afleggen. In die tijd begrepen de mensen de gerenommeerde borden en tekens zonder verdere uitleg.
Onze minister heeft kennelijk ontdekt dat de huidige generatie weggebruikers tijdens het rijden enige uitleg nodig heeft. Een goede actie van mevrouw Melanie Schultz en haar adviseurs.


ING top uit de geldzorgen
Het was zwaar. Al vanaf 2009 stonden mannen als Patrick Flynn en Wilfried Nagel op de nullijn. Zij ontvingen slechts 772.000 euro aan vast salaris. Dat is ruim 64.333 per maand. Oké, je moet er wat voor over hebben dat de bank door de overheid overeind is gehouden, maar het heeft nu lang genoeg geduurd. Gelukkig kon ING hier en daar een kantoor sluiten. Dat scheelt in personeelskosten, waardoor er winst kon worden gemaakt en de schuld aan de staat terug betaald.
ING topman Ralph Hamers vindt ruim 28 % loonsverhoging een redelijke tegemoetkoming in het duurder geworden leven. Eindelijk kunnen de heren opgelucht adem halen. De wijnkelder moest hoognodig worden aangevuld en de tweede villa had nu echt een kwastje verf nodig. Ook goed voor de werkgelegenheid. O, ja. De eventuele bonus van 20% gaat waarschijnlijk voor een deel op aan het luxe jacht of andere zaken die de status als bewindvoerder nu eenmaal met zich meebrengt. Daar heb je dus niet veel aan. Hooguit een feestje voor vrienden van het geld dat overblijft. Het blijft dus moeilijk.
Het huishoudelijk personeel was solidair in de moeilijke tijden en had ook jaren op de nullijn gestaan. Men denkt nu vast na over een salarisverhoging van minstens 1 tot 3%. Kunnen die mensen ook weer eens uit hun dak gaan.
Onbegrijpelijk dat de vakbonden geschokt reageren. Zij noemen het ‘Graaicultuur’. Kennelijk beseffen ze daar niet de zorgen van de ING commissarissen. Door het bonusplafond in Nederland kan het wel eens lastig worden om goede bestuurders te vinden, denken zij.
Die gaan vast hun geluk beproeven in Griekenland.
Het is fijn te horen dat bestuurders van ABN/AMRO ook 17% verhoging krijgen. Schijnt een afspraak uit 2012 te zijn en volgens minister Dijsselbloem is daar weinig tegen te doen. Maar goed ook. Die bestuurders werken keihard om de bank er bovenop te krijgen. Ze hebben zelfs twee jaar afgezien van salarisverhoging en voor hen is het leven toch ook duurder geworden?
Even denken: Hoe lang is het geleden dat de pensioenen zijn verhoogd? De economie trekt aan. Dat betekent ruimte voor loononderhandelingen. In het bedrijfsleven denkt men soms over 0,60% tot hooguit 3%, maar in de zorg wordt personeel gevraagd salaris in te leveren.
Het gaat goed in Nederland, maar voor wie?


De weg kwijt
Een zaterdagmiddag. Veel winkelende mensen bij de noodwinkels op het plein aan de Salomonstraat in Apeldoorn. Naast de ingang van Albert Heijn (AH) zat een man te spelen op zijn accordeon. Het was koud en de man speelde met halve handschoenen aan om zijn vingers soepel te kunnen bewegen over de toetsen.
Een Turks uitziende man van midden vijftig liep over het trottoir voor de winkel en andere winkels heen en weer. Hij viel op omdat hij als enige op het plein geen jas droeg. Een zwart overhemd met opgerolde mouwen was kennelijk voldoende voor hem.
De Turkse man liep op zijn sokken. Hij ging bij AH naar binnen en kwam na korte tijd weer buiten met een bekertje koffie, dat hij aan de muzikant gaf. Daarna liep hij weer een eindje weg, om even later opnieuw bij AH binnen te lopen. Daar trok hij het zwarte overhemd uit. Even liep hij rond in een wit onderhemd zonder mouwen. Hij sloeg zijn overhemd uit en trok het weer aan.
Opnieuw liep hij naar buiten, verdween even uit het zicht, om na enkele minuten weer terug te komen. In kleermakerszit ging hij half voor de uitgang van AH zitten. Enkele klanten, die met de boodschappenwagen naar buiten kwamen, konden hem ternouwernood ontwijken.
De man trok zijn sokken uit en bleef voor zich uitkijken als was hij in trance. Een oudere Turkse man kwam aangelopen. Voor die bij AH naar binnen liep sprak hij de grondzitter aan, die daarop met luide stem kreten in het Turks uitte die deden denken aan vloeken. De oudere man liep hoofdschuddend door.
De man op de grond was duidelijk de weg kwijt. Ooit had Nederland een opvang voor dergelijke mensen. Zij moeten geholpen worden, maar dat kost geld. Daarbij zegt de wet dat niemand tegen zijn wil mag worden opgenomen, tenzij hij/zij onmiddellijk gevaar voor zichzelf of anderen vormt. In dat geval kan de burgemeester beslissen tot opname.
We moeten wachten tot er ongelukken gebeuren. Dat kan slecht aflopen voor de betrokkene, maar ook voor anderen. Dat is ook onze welvaartmaatschappij.


Declareren
Het is alweer een tijd geleden dat een politieman op non-actief werd gesteld omdat hij een fout had gemaakt met een reisdeclaratie. De man had volgens eigen zeggen naar eer en geweten de declaratie ingevuld, maar was de fout in gegaan door nieuwe regels. Het ging om een relatief klein bedrag in zijn voordeel. Zijn superieuren waren onverbiddelijk en de man beleefde enkele zware jaren.
De rechter moest er aan te pas komen en met behulp van de juridische afdeling van de Nederlandse Politiebond, werd beslist dat de man slachtoffer was van onduidelijke vernieuwde regels rond de declaraties. De man had volkomen ten goede trouw gehandeld. Hij kon weer aan het werk. Toch zal de affaire hem levenslang achtervolgen.
Kamerlid Mark Verheijen van de VVD blijkt, na onderzoek van NRC handelsblad, in zijn vorige functie als gedeputeerde een ruime uitleg te hebben gegeven aan het gebruik van zijn dienstauto en enkele declaraties onjuist hebben ingediend.
“Vergissing,” zegt Verheijen. “Bij zes van de 1300 declaraties zijn dingen door elkaar gelopen. Ik betaal het te veel gedeclareerde terug, dus er is niets aan de hand.”
Hoe hij het onjuist gebruik van de dienstauto denkt te compenseren? Wie het weet mag het zeggen.
“Ik vind het eerlijk gezegd allemaal erg opgepompt in de krant,” zegt premier Mark Rutten.
“Opgeblazen,” is de reactie van VVD fractievoorzitter Halbe Zijlstra.
Jammer dat de integriteit van een politieman in verband met één foute declaratie, waarbij het om een relatief klein bedrag gaat, in twijfel wordt getrokken, terwijl de ongetwijfeld forse bedragen die het kamerlid ten onrechte heeft opgestreken wordt afgedaan als een klein foutje.
Hoe geloofwaardig is politiek den Haag?


Sinterklaas intocht 15 november 2014
Gouda
Tijdens de ontvangst van Sinterklaas op het stadhuis van Gouda, ontstond zaterdag vlak achter het oude stadhuis een vechtpartij tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet.
Kopte de Telegraaf
"Een grimmige sfeer", zei een teleurgestelde burgemeester Schoenmaker.
Maanden heeft men gediscussieerd over de kleur van Zwarte Piet. Die discussie bleef kleine kinderen bespaard. Uitgerekend op de dag van de intocht van Sinterklaas in Gouda, vonden enkele groeperingen het nodig om te demonstreren. Beide groepen, voor- en tegenstanders van Zwarte Piet, moeten zich diep schamen. Spandoeken, protesten, bedreigingen en beledigingen naar de politie. En dat temidden van duizenden kinderen.
Iedereen mag in ons vrije land een mening hebben over of Zwarte Piet wel of niet discriminerend is. In een multiculturele samenleving kan er altijd een bevolkingsgroep zijn die zich ergens over voelt aangesproken. Het overgrote deel van de Nederlanders, ongeacht van welke kleur of afkomst, zal het niet waarderen wat tijdens de intocht door de demonstranten is gedaan.
Tijdens de demonstraties van vandaag, over de hoofden van onschuldige kinderen, hebben de demonstranten zich zeker niet van de juiste middelen bediend.
Een gemiste kans.


EK rugby in Portugal
Na een succes in 2013 met achttienjarige rugbyspelers op het EK in Grenoble werd dit jaar een team van negentienjarigen samengesteld om het geluk te beproeven in Portugal.
Sylvan Vonken, toen een van de achttien jarigen, studeert inmiddels aan de rugby academie in Zuid-Afrika. Daar zou hij tot december blijven. De technisch bondscoach van Oranje zag hem daar spelen en vroeg of hij zich bij het negentienjarige team wilde voegen. Na overleg met de academie kreeg Vonken toestemming om twee maanden voor het einde van het studiejaar naar Nederland terug te keren om zich te voegen bij de selectie voor Portugal. Het theoretisch gedeelte van de studie kon hij via internet volbrengen, hetgeen een extra belasting zou betekenen.
Vol goede moed vertrok het Nederlands Team op 23 oktober naar Portugal. De eerste wedstrijd werd op 26 oktober gespeeld tegen Georgië, een sterk en op elkaar ingespeeld team, waarbij de Nederlandse ploeg met het onderspit moest delven. Vonken zat op de reservebank en bleef daar de hele wedstrijd.
De tweede wedstrijd speelde het team tegen Polen. Deze wedstrijd werd moeizaam gewonnen. Vonken zat opnieuw op de reservebank en bleef daar de hele wedstrijd zitten.
De derde en laatste wedstrijd werd op 1 november gespeeld tegen België. Het Nederlandse team was aanmerkelijk sterker en won opnieuw.
Vonken zat weer op de reservebank en… ja hoor… hij werd vier minuten voor het eindsignaal in het veld gezet.
Hierbij toonde hij karakter. Drie wedstrijden had hij zich zitten verbijten, maar evenzogoed stapte hij het veld op en speelde mee alsof hij de hele wedstrijd had meegedaan. Als toeschouwer vond ik dit knap. Ik had bedankt voor de eer.
Rijst bij mij de vraag waar de coach van de negentienjarigen mee bezig is. Had de man niet, zoals dat bij voetbal gebeurt, het team vooraf kunnen samenstellen? Begrijpt hij niet dat als je iemand twee maand eerder van school uit Zuid-Afrika laat komen, er mag worden verwacht dat die persoon ook wordt ingezet?
Naar de reden van de handelswijze kan ik alleen gissen. Toch heb ik het vermoeden dat hier een machtsstrijd wordt gespeeld over de ruggen van jonge mensen. Misschien voelde de coach zich gepasseerd door de bondscoach, die Vonken naar Nederland had gehaald?