Verhaal in vijfenvijftig woorden

 

Idee    4 december 2021

Een goed idee van Apeldoorns burgemeester Ton Heerts. Ambtenaren inzetten om mensen uit bed te helpen, aan en uit te kleden, naar de wc te gaan enz. Toch een kleine kanttekening. Na een driejarige MBO opleiding ben je verzorgende. Zij hebben er voor geleerd. Goed bedoeld burgemeester, maar een grove minachting van de professionals.

 

Eis    3 december 2021

Moslimhaat? Het merendeel van de Nederlanders heeft niets tegen geloven. Moslimhaat bestaat vast bij een klein deel van de bevolking. Maar eisen dat een televisiemaker als Talpa, door een uitspraak van een Meilandje, stopt met een programma? Is dat niet een grove beperking van de vrijheid? Dergelijke eisen wakkeren misschien ongewild juist haat aan.

 

Piet    21-11-2021

De discussie is weer in volle gang. Op de Veluwe zijn de pieten bruin, grijs of met een roetveeg. Dat is het resultaat van tien jaar actie door Jerry Afriyie. Hij zal er blij mee zijn. Zwart  mag niet. Alleen jammer voor zwarte mensen. Zij zijn uitgezonderd als hulp van sinterklaas. Lijkt op discriminatie.

 

Geweld  20 november 2021

‘Weerzinwekkend om te zien. Misdadig gedrag.’ Dat zijn opnieuw krachtige woorden van minister Ferd Grapperhaus. Hij heeft het dan over de rellen in Rotterdam, waarbij 20 mensen zijn gearresteerd wegens extreem geweld. Opnieuw zal hij krachtig optreden. Dat zal ze leren. Er komt wel een grondig onderzoek omdat de politie schoten heeft gelost. Tsja?

 

Slim   06-06-2021

Je moet het maar bedenken. Negenmiljoen winst op afgekeurde mondkapjes. Van Lienden heeft dat dus knap gedaan. Natuurlijk zijn er jaloerse mensen die hem dat niet gunnen. Nu wil hij de winst weggeven voor kankeronderzoek. Wil het KWF het niet aannemen. Misschien eerlijker om dat onfatsoenlijk geïnde belastinggeld terug te geven aan de belastingbetalers?

 

Peilingen  24-01-2021

Mark doet het goed in de peilingen van Maurice de Hond. Na tien jaar afbraak van verschillende diensten lijkt het of men Mark nog  een keer een kans wil geven. Natuurlijk, er zijn vaste VVD-stemmers, maar heeft Maurice het ook gevraagd aan zorgpersoneel, politie, winkeliers, horecaondernemers en kermisexploitanten? Misschien zijn er te weinig alternatieven?

 

Dave  18-01-2021

Die arme Dave Roelvink. Kreeg zo maar enkele corrigerende tikken van de politie. Waar halen ze het lef vandaan? Deed je op het Museumplein verslag van een verboden demonstratie en krijg je zomaar klappen. Beste Dave, we hebben met je te doen. Misschien is het goed om eens te praten met een verstandig persoon.

 

Sport   11-01-2021

Winkels, restaurants, sportscholen, scholen, allemaal dicht. Een strenge lockdown om de corona er onder te krijgen. Gelukkig mogen de topcompetities weer beginnen. Volleyballen in de sporthal. Zweten, schreeuwen, high fives. Het kan allemaal. Wel zelf de bal en de vloer ontdoen van zweet. Toch gek dat er verenigingen en sporters zijn die niet meedoen?

 

Voetbalplaatjes  8 januari 2021

Hartverwarmend al die kinderen bij de uitgangen van Albert Heijn. Er worden weer voetbalplaatjes uitgedeeld. Vragende gezichtjes, uitgestoken handjes. Vooral ouderen die de gekregen plaatjes graag aan de kinderen geven. Omringd door enkele kinderen worden twee of drie plaatjes uitgedeeld. Natuurlijk, geven is toch leuker dan ontvangen. Waarom moesten de scholen ook alweer dicht?

 

Demonstratie   21 november 2020

Kick Out Zwarte Piet heeft het in Venlo weer helemaal gemaakt. Hoe durft men daar Grijze Pieten in te voeren. Een geslaagde demonstratie? O, Ja, als je discriminatie in de hand wil werken helpt dit zeker. Lijkt het toch niet een beetje op doordrammen? Afijn, de politie heeft weer genoeg onzinnige uren moeten maken.

 

Toeslagen  november 2020

Hij wist het wel, maar kon er niets aan doen, verklaarde Hans Blokpoel, oud directeur van de belastingdienst, tijdens de parlementaire ondervraging. Ouders die een foutje hebben gemaakt met de aanvraag van kinderopvangtoeslag moesten zonder pardon alles terugbetalen. Geen kans zich te verdedigen. Buikpijn had hij er van. Een zielig mannetje met veel salaris?

 

Mondkapjes     november 2020

Goed van de gemeente Apeldoorn. Gratis mondkapjes voor de minima. Moeten nog wel even gemaakt worden en men bekijkt nog hoe ze moeten worden uitgedeeld. Is dat niet enkele weken te laat? Fijn dat je straks aan gezichtsbedekking mensen kunt herkennen. Misschien is een bon waarmee men naar keuze een mondkapje kan kopen handiger?

 

Griepprik   (2020)

Ben je tussen de zestig en negenenzestig jaar? Haal je elk jaar de griepprik? Doe maar niet, adviseert het ministerie van Volksgezondheid. Zijn de gevolgen van een eventuele griep dit jaar minder dan andere jaren? Natuurlijk niet. Daarom laten meer mensen zich inenenten. Dat was te verwachten. Wie op het ministerie heeft zitten slapen?

 

Onbegrijpelijk  (oktober 2020)

Wat een prachtfeest had moeten zijn in het natuurgebied bij Hilversum werd door de politie beëindigd. Onbegrijpelijk vindt niet alleen de politie, maar een groot deel van de Nederlanders. De deejay en een recalcitrante dame zijn aangehouden. De overige bezoekers verlieten zonder problemen het feestterrein. Las ik dat goed? Driehonderd sukkels die vrijuit gaan?

 

Onderzoek

Verpleeghuisbewoners leden niet onder bezoekersverbod tijdens Lockdown, blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC. Nou ja, de uit eenzaam gestorven mensen konden niet meer geïnterviewd worden. Natuurlijk geloven wij wat de onderzoekers zeggen, maar er zijn vast geen achtergebleven familieleden betrokken geweest bij dat onderzoek. Je kunt de mensen ook van alles wijsmaken, toch?

 

Druk

Te veel verkeer op straat is niet goed om het coronavirus te bestrijden. Daarom wordt de opening van een aantal zaken uitgesteld. Nou ja, een aantal kleine kleding- en schoenenzaken gaan open. Ook tuincentra, bouwmarkten en niet te vergeten IKEA zijn onmisbaar. Volgens Rutte komt er te veel verkeer op straat als kappers opengaan.

 

Triest

Een rouwauto rijdt door de straat. Buren staan aan beide zijden van de rijbaan, keurig op anderhalve- tot twee meter van elkaar. Mensen maken een buiging als de auto langsrijdt. Voor de nabestaanden een waardig afscheid. Het is een samenscholing zeggen sommige burgemeesters en dat mag niet. Te gek voor woorden.

 

Boos

Woedende reacties van de Italianen. Geld uit het noodfonds wordt tegengehouden. Nederland lijkt de boosdoener. De suggestie dat Nederlanders niet meer welkom zijn in Italië hakte er kennelijk fors in bij premier Giuseppe Conte. "Woede is niet gericht op de Nederlandse bevolking," verklaarde hij. Begrijpelijk, de Nederlandse vakantieganger brengt veel geld in het laatje.

 

Geld

Politie, brandweer, zorg en onderwijs. Jaren vragen die diensten meer geld en personeel. Het water staat al heel lang tot aan de lippen. Met een fooi scheepte het kabinet de diensten af. Nu is het crisis. Artsen en verpleegkundigen maken overuren. Gelukkig wordt het bedrijfsleven met vele miljarden geholpen.Geld, uitgespaard op de hulpverleners?

 

Nut

Geen evenementen, geen bezoek, scholen dicht, hamsterende mensen, thuiswerken, het is ongekend. De economie staat nagenoeg stil, de beurzen zijn onderuit gegaan en wat staat ons verder nog te wachten? "Elk nadeel heb zijn voordeel" zei ooit een bekende Nederlander en zie... De lucht wordt schoner. De zon grijpt zijn kans. Het wordt lente.

 

Milieu

Omdat we zuinig zijn op het milieu heeft Nederland de maximum snelheid op autosnelwegen overdag gesteld op 100 km/u. In België houdt men 120 km/u. aan en in Duitsland is de snelheid op autosnelwegen onbeperkt met een advies van 130 km/u. Nederland maakt met de beperking echt het verschil voor het milieu... denk ik.

 

Snelheid

Max heeft zijn eerste rondjes op het circuit van Zandvoort kunnen maken. Zelfs in bochten kan 330 kilometer per uur gereden worden. Bernhard kan tevreden zijn. Prachtig voor de raceliefhebbers, die nu met een snelheid van 100 kilometer per uur naar het circuit mogen rijden. Alles voor de natuur. Waarom begrijp ik het niet?


Terug
Zanger André is terug bij zijn Monique. Zij prijkt weer trots op zijn Instagram. De digitale sporen over de hoogtepunten met Brigitte zijn verwijderd. Nieuwe foto’s van Monique en zijn zoontje laten zien dat André voor altijd bij haar hoort. Hij heeft een manier gevonden om ongestraft vreemd te gaan. Wie wordt de volgende?

Jammer
Drie lange maanden duurde de romance tussen Hazes en Maasland. Kennelijk waren de buikvlinders gevlogen. Geen goed voorbeeld voor beide kinderen. Dat het sneuvelde komt vooral door commentaar en bedreiging van het publiek. Sneu hoor. Elke knuffel, uitje en nieuwtjes over je relatie gedeeld. Gek toch dat een groot publiek daar wat van vindt.

Tweeduizendnegentien
De jeugd protesteert massaal tegen de oudere generatie die niet goed voor het milieu heeft gezorgd. Zij eisen een beter beleid. Zij hebben gelijk. Nu is er discussie over vuurwerk. “Een keer in het jaar moet dat kunnen” vindt men. De schade voor het milieu is nu niet belangrijk. Ik begrijp het niet meer.

Mislukt?
Nee, de klimaattop in Madrid is niet mislukt. Overnachten in niet de minste hotels, uitgebreid dineren en de nodige consumpties. Petje af voor de onderhandelaars van ruim tweehonderd landen, die door de uitgelopen onderhandelingen doodvermoeid weer in het vliegtuig stapten. In tweeduizendtwintig komt men op een nieuwe top met concretere plannen. Het milieu? Tja…

Zandvoort
Gelukkig, Formule 1 wordt gered. Door de voorbereiding daalt de stikstofuitstoot, heeft men berekend. Winst is te halen bij boeren, het wegverkeer en maatregelen in de woningbouw. Prins Bernhard kan nu rustig slapen. Zijn investering gaat weer groeien. Kan hij nog een paar pandjes in Amsterdam kopen om daar de woningnood op te lossen.

Tegenstelling
Een forse camper met tandem as. Oudere man, vrouw en kleine hond. Groot grondzeil met verschillende kleedjes. Een trapje om binnen te komen en twee elektrische fietsen tegen de heg.
Er tegenover een oude Renault vier, een klein tentje. Twee jonge vrouwen met blikje bier, zittend op de grond. Vakantie beleving.

Volharding
Midden in de nacht kruipt hij dronken over de rijbaan. De politie helpt hem op te staan en naast zijn fiets waggelt hij huiswaarts. Een half uur later treft de politie hem knielend op dezelfde plaats. Opnieuw helpen ze de man overeind. “Bril” stamelt hij. De politieman raapt een platgereden montuur van de rijbaan.

Vakantie
Op een grondzeil met verschillende kleedjes, naast de kolossale camper met tandem as, keek ze naar twee mooie jonge vrouwen in bikini, die met een blikje bier tegenover haar bij een oud volkswagenbusje en een klein tentje op de grond zaten. Ze sloot haar ogen en vol jaloezie dacht ze aan veertig jaar geleden.

Vakantie 2
Op een grondzeil met verschillende kleedjes, naast de forse camper met tandem as, keek hij naar twee mooie jonge vrouwen in bikini, die met een blikje bier tegenover hem bij een oud volkswagenbusje en een klein tentje op de grond zaten. Hij keek naar zijn vrouw naast hem, en dagdroomde zich veertig jaar terug.

Liefde
Ik voel haar warmte als ze in bed tegen mij aankruipt. Haar mooie blauwe ogen kijken mij vol verwachting aan. Mijn hand woelt door haar blonde krullen en haar lippen voelen zacht tegen mijn wang. Ze fluistert in mijn oor “Ik hou van jou” en een onbeschrijfelijk geluk overspoelt mij. Mijn lieve vijfjarige dochter.

Voyeur
Half verscholen achter de deur kijkt hij naar haar terwijl ze een bad neemt. Hij heeft volledig zicht op het ranke lijfje met de prachtige borstpartij. Ze waant zich veilig en spettert vrolijk in het water. “Wat sta je daar te gluren!” roept zijn vriendin die plotseling binnenkomt. Hij verstijft. Het roodborstje vliegt weg.

Held
Op het veldje ziet hij hem komen. Hij begint te trillen. Het kleine stevige lijf komt als een tank op hem af. Hij kijkt in de felle bruingele ogen die haat uitstralen. Vluchten kan niet meer en in zijn wanhoop gromt hij zwaar. De Teckel druipt af met de staart tussen zijn poten.

Begaafd
Opgestapelde schimmelende blikken en ander afval op het aanrecht. Een woonkamer vol elektrische apparatuur, verpakkingen half opengescheurd. In de slaapkamer een bedstee met vette dekens en een kast met wel veertig witte overhemden. De deel was een parkeerplaats voor ontelbare uitwerpselen. De ingenieur was de hele week op zijn werk. Geen tijd voor schoonmaak.

Verlangen
Staand voor het raam kijkt ze verlangend de straat af. De week zonder hem was haast onoverkomelijk. Ze ziet de auto komen. Trillend van verlangen hoort ze de banden knarsen op het grint van de oprit. Ze rent naar de gang, slaat haar armen om zijn nek en haar benen om zijn middel. ‘Papa!’