V

Verhaal in vijfenvijftig woorden

 

Slachtoffer   16 juni 2024

Sneu dat Ali B wordt vervolgd. Drie jaar cel voor seksueel misbruik? Ali is zich van geen kwaad bewust. Wat de rechter ook beslist, Ali gaat in hoger beroep. Dan kan hij in vrijheid gebruik maken van zijn Marokkaans paspoort. Zien we hem waarschijnlijk nooit terug. Ali vindt zichzelf slachtoffer. Zijn de gedupeerden leugenaars?

 

 

 

Moeder   4 maart 2024

Een belangrijke stap van het demissionaire kabinet. Men wil het woord ‘moeder’ schrappen in het bevolkingsregister. Dat wordt ‘ouder uit wie het kind is geboren’ las ik. Zo doe je recht aan de weinige mensen die als man geregisterd staan maar de kenmerken van een vrouw hebben behouden. Gelukkig zijn er geen belangrijker zaken.

 

 

Demonstratie    1 maart 2024

Activisten kwamen de herdenking van de overleden oud-premier Dries van Acht verstoren. ‘Free free Palestine’, riepen ze vanaf de publieke tribune. Er hing een Palestijnse vlag. Oké, Van Acht was voorvechter van de Palestijnse zaak. Maar demonstreren bij de herdenking van een overledene? Dan ben je toch wel een beetje van het padje af.

 

 

Gevonden  23 februari 2024

We hadden ons al zorgen gemaakt. Ernst Kuipers was zomaar verdwenen. Gelukkig is hij teruggevonden in Singapore. Op één mei gaat hij aan de slag bij de Nanyang  Technological Universty. Ernst is daar benoemd tot vicevoorzitter van de onderzoeksafdeling en krijgt hij de titel van vooraanstaand professor. Klinkt toch even iets anders dan minister.

 

 

Corrupt   17 februari 2024

Vervelend voor Donald Trump. Hij mag de komende drie jaar niet voor bedrijven in de staat New York werken. Daarnaast moet hij een boete betalen van 354,9 miljoen dollar. Natuurlijk vindt de altijd correcte oud president de rechtszaak een schijnvertoning met een oneerlijke rechter en een totaal corrupte aanklager. Afijn, op naar de presidentsverkiezing.

 

 

Verbod    8 februari 2024

Paarden op een draaimolen of andere dieren?  Dat kan toch niet meer. Dat is de mening van PETA (People for the Ethical Treatment of Animals). Stel je voor. De kindertjes kunnen de dieren gaan zien als amusement en ze niet meer respecteren. Benieuwd wanneer de ruitersport niet meer mag. Of dierentuinen? Opdoeken misschien? Pff!

 

 

Gevlucht   7 februari 2024

Bij alle toestanden in de wereld hebben we ook nog Pieter Omtzigt. Onze twijfel Pieter wil niet verder onderhandelen over de formatie van een nieuw kabinet. De financiële situatie van het land valt hem tegen. Wat wist Pieter niet wat Nederland allang weet? Afijn, de problemen in het land kunnen nog wel even wachten.

 

 

Heet    4 februari 2024

Groot gelijk hebben de boeren. Demonstreren tot Brussel onbegrijpelijke maatregelen terug draait. Dat onschuldige burgers slachtoffer worden moet men maar voor lief nemen. En een fikkie stoken op de snelweg moet kunnen toch? Rijkswaterstaat draait wel op voor de schade. Maar… wat als boze burgers verhaal halen en fikkie gaan stoken op de boerenerven? 

 

 

Grapje   29 januari 2024

Dilan Yeşilgöz is best goed bezig. Op het VVD-congres grapte ze: ‘Als je heel vakkundig boze berichten de wereld instuurt, kan je er zelfs verkiezingen mee winnen.’ Dat gaat vast over die man die haar daarna op X ‘zuur’ noemt. Toch een beetje jaloers misschien?  Moeten deze mensen straks regeren? Dat schept vertrouwen  toch?

 

 

Wonen   28 januari 2024

Schandalig toch dat een Statushouder met vijf kinderen een woning krijgt toegewezen voor drie kinderen? Dat accepteert ze niet. Ze is twaalf jaar in Nederland, dus ze heeft wat te eisen. Helaas, nu staat ze op straat. Hoeveel Nederlanders zullen tevreden zijn met een tweekamer woning? Al jaren ingeschreven, maar er zijn geen woningen.

 

 

Gewond   14 januari 2024

Voor of tegen een geloof? Laat ieder zijn eigen geloof belijden. Natuurlijk mag Pegida tegen de Islam zijn, maar de koran verbranden gaat te ver. logisch dat moslims daartegen in opstand komen. Vervelend dat Pegida-voorman Edwin Wagensveld daarbij gewond is geraakt? Jammer dat de politie weer tijd moet vrijmaken om die dwaas te beschermen.

 

 

Verstand   9 december 2923

Verkopers van legaal vuurwerk besluiten geen vuurwerk meer te verkopen. Wereldnieuws dacht ik. Dat wordt een stille jaarwisseling. Hier en daar een illegaal bommetje, maar dan heb je het wel gehad? Verstandige mensen die vuurwerkverkopers, dacht ik. Maar nee, voortaan wordt vuurwerk Vierwerk. Om iets te vieren, zeg maar. Vierwerk? Dat zal echt helpen.

 

 

Geduld   3 december 2023

Arrogantie? Nee, Koningin Madonna kan het maken. Vrijdag duizenden fans gewoon anderhalf uur laten wachten in de Ziggo Dome. Ze blijven toch wel, want ze hebben peperdure kaartjes gekocht. Och men is wel wat gewend. Madonna neemt het niet zo nauw met de tijd. Gelukkig hoefden de fans zaterdag maar  een uur te wachten.

 

 

Twijfel  30 november 2023

Eigenlijk kon je het verwachten. Na het gesprek met Plasterk zei Pieter Omtzigt dat hij nog niet met Geert Wilders wil onderhandelen. Hij vindt dat Geert eerst afstand moet nemen van bepaalde gedachten. Is hij teruggefloten door zijn achterban? Heb ik toch gedacht dat je die zaken juist bespreekt om bij elkaar te komen.

 

Feest    18 november 2023

Sinterklaas is in het land. Het regende tijdens de intocht, maar dat maakte hem niet uit. Veel publiek en grote drukte voor de politie. KOZP vond het weer nodig Nederlanders hun wil op te leggen. Men geeft zelfs kledingvoorschriften. Voor of tegen zwarte piet? Mag iedereen dat gewoon zelf bepalen?

 

Haantjes   30 september 2023

Dan ben je goed bezig als partij. 50PLUS heeft zich duidelijk op de kaart gezet. Men kon zaterdag geen lijsttrekker kiezen. Waarom niet? Och enkele haantjes in het bestuur konden het niet met elkaar eens worden. Uiteindelijk heeft de politie een man met zachte dwang afgevoerd. Verder gaat het wel goed met die partij.

 

Baantje  27 september 2023

Voor de klas staan vindt Mark Rutte het leukste wat er is. Dan hoef je ’s avonds niet te denken: was het nuttig wat ik vandaag deed. Wat een inzicht. Nee Mark. Veel van wat je als minister president hebt gedaan was niet altijd nuttig. Maar leraar? Brussel lonkt. Wordt ook beter betaald toch?

 

Vergeten   1 juni 2023

Minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind, heeft snel geleerd van Mark Rutte. Hij zegt diep geraakt te zijn door het grensoverschrijdend gedrag van medewerkers in de vrouwengevangenis. Hij wist van niets, zegt hij met droge ogen, terwijk hij twee jaar geleden is geïnformeerd door advocaat Johan Oosterhagen. Daar heeft hij vast geen actieve herinnering aan.

 

Gedrag   10 mei 2023

De Deventer burgemeester legt zomaar een dwangsom van 2500 euro op aan zes hooligans van Go Ahead Eagles. Waarom? Om te voorkomen dat ze opnieuw betrokken raken bij bloedige vechtpartijen. Waar moet je dat geld vandaan halen? Zo is het voetbal niet leuk meer. O ja, een advies voor die zes. Gedraag je gewoon.

 

Herdenking  4 mei 2023

Vier mei, tien voor acht in de avond. Onze vlag hangt halfstok. Morgen vieren we de vrijheid. Een ongeveer vijfendertigjarige man met twee ongeveer negenjarige kinderen vierde dat al op het speelveldje voor ons huis. Om acht uur keken wij naar beelden op de Dam. Helaas gehinderd door de gillende kinderen. Goed voorbeeld toch?   

 

Winst   7 april 2023

Gelukkig, men heeft ontdekt dat er nog nikkel, kobalt en lithium in de bodem van het Indonesisch eiland Halmahera zit. Kunnen er weer baterijen gemaakt worden voor milieuvriendelijke auto’s. Kost wel wat bos. Ach er wonen maar drie- tot vijfhonderd stamleden. Die hebben al dat bos toch niet nodig?

 

Inzicht   25 mei 2023

Vicepremier Sigrid Kaag zegt dat het kabinet geen oogkleppen op heeft. Zij moet ze dan recentelijk hebben afgedaan. Geleerd van de verkiezingsnederlaag bij de Raad van Staten? Nou ja, volgens haar zijn gevoelige dossiers zoals stickstof en asiel ambities vastgesteld. Die kant wil het kabinet op. Heeft ze de oogkleppen nu verruild voor tunnelvisie?

 

Kleurrijk  12 maart 2023

Na een heerlijke lunch in Duiven reed ik terug naar Apeldoorn. Ik nam de afslag naar Beekbergen om in alle rust te genieten van de natuur. Daar in de bocht was het een en al kleur. Rood, groen, geel, afijn teveel om op te noemen. Uit auto’s gevallen blikjes en pakjes. Leve de natuur.

 

Inzicht   25 maart 2023

Vicepremier Sigrid Kaag zegt dat het kabinet geen oogkleppen op heeft. Zij moet ze dan recentelijk hebben afgedaan. Geleerd van de verkiezingsnederlaag bij de Raad van Staten? Nou ja, volgens haar zijn gevoelige dossiers zoals stickstof en asiel ambities vastgesteld. Die kant wil het kabinet op. Heeft ze de oogkleppen nu verruild voor tunnelvisie?

 

Parkeren    7 januari 2023

Fijn die plekken waar je elektrische auto kunt opladen. Even een boodschap doen? Geen parkeerplaats? Zet je auto aan de kabel. Met je benzineauto moet je de vrije laadplaatsen mijden. In woonwijken met weinig parkeerplaatsen wordt het een probleem, want een elektrische auto gebruikt twee parkeerplaatsen. Benieuwd hoe dat in de toekomst wordt opgelost.

 

Kijkwijzer   25 december 2022

Wat hebben we genoten van Pietje Bel. Onze kinderen waren zo rond de acht jaar en smulden van de films. Zij zijn toch goed terecht gekomen. Maar ja, de huidige zieltjes kunnen zoveel kattenkwaad niet aan. Die moeten al genoeg geweldsspelletjes en films verwerken.  Dus, vanaf twaalf jaar mag pas Pietje Bel gekeken worden.

 

Voorbeeldfunctie  19 oktober 2022

Is het vreselijk dat Feijenoord aanvoerder Orkun Kökçu weigert de regenboogband te dragen? Hij heeft een voorbeeldfunctie vinden velen. Ja, dat heeft hij en door zijn weigering laat hij zien dat je niet als een zombie achter de mening van anderen mee hobbelt. Zit het respect voor anders denkenden nu echt in zo’n bandje?

 

Gedrag   1 oktober 2022

Veel narigheid in onze samenleving. Onbehoorlijk gedrag van onze volksvertegenwoordigers. Misschien een debat over hoe men zich in de kamer hoort te gedragen of een onderzoeksbureau inschakelen? Ja, het gaat wel over intellectuele mensen. De gasprijs, de woningnood, de vluchtelingen, och het kan allemaal even wachten. De kamer is nog even druk met omgangsvormen.

 

Kou   30 september 2022

De gasprijs verdubbelen? De rakkers mochten dat niet onaangekondigd. Minister Rob Jette pleitte voor een maand uitstel. Ja, ze zijn gek. Ze laten de winst niet afromen. Een boete? Wat zegt een paar miljoen boete op miljarden wist? Nee, lekker doorgaan. Wat maakt het uit dat veel gezinnen in de kou komen te zitten?

 

Tentjes   17 augustus 2022

Gelukkig hoefden vluchtelingen in Ter Apel niet langer buiten te slapen. Een gulle gever gaf ze tentjes cadeau. Maar de pret was snel over. Te gevaarlijk en onhygiënisch, oordeelde de burgemeester. Je weet maar nooit wat in zo’n tentje gebeurt. De tentjes werden afgenomen. Goed bezig, die burgemeester. Waar komt nu ineens de verontwaardiging vandaan?

 

Dodenherdenking

Vier mei. Om acht uur ’s avonds twee minuten stilstaan bij oorlogsslachtoffers. Niet zo moeilijk toch? En dan ook denken aan de jonge mensen die vallen in Poetins vrijheidsoffensief. Gelukkig duurt het maar even. Twee minuten over acht kan het feest weer volop los gaan. Op vier mei feesten? Kennelijk is dat geen bezwaar.

 

Vermaak   18 april 2022

Leuk die paasvuren. Vermaak voor duizenden toeschouwers. Zelfs een stapel van 16 meter in Dijkerhoek. Daar kan een houtkachel niet tegenop. In het hele land gaan de vuren aan. Nou ja, een beetje milieuvervuiling moet kunnen. Met het uitkopen van boeren is dat zo weer geneutraliseerd. Toch benieuwd hoe de longpatiënten dit hebben beleefd.

 

Excuus    31 maart 2022

Mark Overmars vond het spijtig dat hij  bij Ajax over de schreef was gegaan, maar nu gaat hij toch een welgemeend excuus aanbieden. Wel wat laat, maar hij had wat tijd nodig om te beseffen dat hij slachtoffers heeft gemaakt. Nou ja, er moest iets gebeuren om de sponsors van Antwerp tevreden te stellen.

 

Verkiezingsstrijd   14 maart 2022

Zo, dat zal stemmen opleveren. Vorige week zaterdag kwam Wilders, voorafgegaan door politie in uniform en omringd door beveiligers, de Haagse mark opgemarcheerd. Stond daar Farid Azarkan van Denk zomaar in de weg en hij wilde geen plaats maken voor mijnheer Wilders. Daar wisten de beveiligers wel raad mee en… de sterkste won, of?

 

Geld    11 maart 2022

Per 1 april wordt de benzineprijs met 17 cent verlaagd en de diesel met 11 cent. Pas op 1 juli wordt de BTW op energie voorlopig verlaagd van 21 naar 9 procent. Het totale pakket kost de overheid 2,8 miljard euro. De extra miljarden winst door de hoge brandstofprijzen praten we gemakshalve niet over.

 

Fijn   7 maart 2022

Goed van onze koning en koningin. Zij hebben in Nederland woonachtige Oekraïners uitgenodigd op paleis Noordeinde. Ik stel mij voor dat het voor die mensen een goede bijeenkomst was. Wel een beetje laat natuurlijk, maar het koninklijk paar kon het welverdiende skiweekje in Oostenrijk toch niet laten schieten? Die miljoenen vluchtelingen komen toch wel.

 

Wappies   4 maart 2022

Nu de mensen zich door corona niet meer bang laten maken, moeten Thierry Baudet, Willem Engel en de voorvrouw van Moederhart toch iets nieuws vinden. Gelukkig helpt Poetin daarbij. Zij staan volledig achter de ‘vredesmissie’ van Poetin. Gelukkig voor hen worden ze in Nederland niet voor jaren opgesloten als ze een andere mening verkondigen.

 

Perfectie  18 februari 2022

Rechtbanktekenaar Petra Urban doet haar werk te goed volgens de rechtbank. Verdachten zijn haast fotografisch getekend. Oké, fotograferen mag niet. Maar persvrijheid is een groot goed en een tekenaar doet waarvoor die wordt betaalt. Bepaalt de rechtbank nu dat er alleen slecht lijkende tekeningen mogen worden gemaakt? Misschien dan toch maar een amateur inschalen?

 

Moeilijk  29 januari 2022

De 24-jarige Dilara Sahin zal niet herstellen en men wilde de behandeling op één februari stoppen waarna ze vredig zou sterven. De familie is het daarmee niet eens. Erdogan bracht uitkomst. In een ziekenhuis in Ankara gaan ze haar uit de coma halen. Nu maar hopen dat de familie daar geen spijt van krijgt.

 

Schoppen  22 januari 2022

Het zit Ali niet mee. Na aangifte van verkrachting ontkende hij. Oké, hij geeft nu toe dat hij seks met de aangeefster heeft gehad op vrijwillige basis. Waarom dan die aangifte? Kennelijk heeft zij het niet als vrijwillig ervaren. Misschien machtsverhouding? Ali heeft haar nu voor leugenaar uitgemaakt. Hij geeft haar een schop na.

 

Subsidie  12 januari 2022

Eindelijk gebeurt er iets. 10.000 euro voor aardbevingsschade is mooi meegenomen. Wel even aanvragen natuurlijk. Via internet? Je komt niet binnen. Dan maar naar het gemeentehuis. Een niet te overziende rij. Eindelijk aan de beurt. Te laat. Het  geld is al vergeven. Onvoldoende geld gereserveerd? Ach dat was al voorzien. Voortschrijdend inzicht, zeg maar.

 

Politiegeweld  17 december 2021

Hoe durven ze. Die politiemensen slaan er zomaar op los. Je was een gewone demonstrant. Nou ja, je hebt wel lopen treiteren en gebruikte op jouw manier proportioneel geweld tegen de politie. En dan krijg je klappen bij je arrestatie. Blijkt politiewerk toch mensenwerk te zijn. Soms kan een druppel de emmer doen overlopen.

 

Boosteren   19 december 2021

Fijn dat door de vaccinaties de vrijheid werd herwonnen. Helaas, er kwam een kink in de kabel. Volgens de overheid waren onvoldoende mensen volledig gevaccineerd, dus de vrijheid werd beperkt. Gelukkig was daar de Boosterprik. Maar toch iets te laat? Opnieuw alles volledig dicht. Daar zit je dan met je drie prikken. Fijne feestdagen.

 

Excuus   12 december 2021

Voor het slavernijverleden bied ik mijn excuus aan. Heb ik daar dan mee te maken gehad? Nou nee, maar als burgemeesters excuus aanbieden doe ik dat ook maar. Wie weet, hebben mijn verre voorvaderen wel een slaaf gehad, of misschien waren ze slaaf. Maar… nu ben ik wel even klaar met al die excuses.

 

Idee    4 december 2021

Een goed idee van Apeldoorns burgemeester Ton Heerts. Ambtenaren inzetten om mensen uit bed te helpen, aan en uit te kleden, naar de wc te gaan enz. Toch een kleine kanttekening. Na een driejarige MBO opleiding ben je verzorgende. Zij hebben er voor geleerd. Goed bedoeld burgemeester, maar een grove minachting van de professionals.

 

Eis    3 december 2021

Moslimhaat? Het merendeel van de Nederlanders heeft niets tegen geloven. Moslimhaat bestaat vast bij een klein deel van de bevolking. Maar eisen dat een televisiemaker als Talpa, door een uitspraak van een Meilandje, stopt met een programma? Is dat niet een grove beperking van de vrijheid? Dergelijke eisen wakkeren misschien ongewild juist haat aan.

 

Piet    21-11-2021

De discussie is weer in volle gang. Op de Veluwe zijn de pieten bruin, grijs of met een roetveeg. Dat is het resultaat van tien jaar actie door Jerry Afriyie. Hij zal er blij mee zijn. Zwart  mag niet. Alleen jammer voor zwarte mensen. Zij zijn uitgezonderd als hulp van sinterklaas. Lijkt op discriminatie.

 

Geweld  20 november 2021

‘Weerzinwekkend om te zien. Misdadig gedrag.’ Dat zijn opnieuw krachtige woorden van minister Ferd Grapperhaus. Hij heeft het dan over de rellen in Rotterdam, waarbij 20 mensen zijn gearresteerd wegens extreem geweld. Opnieuw zal hij krachtig optreden. Dat zal ze leren. Er komt wel een grondig onderzoek omdat de politie schoten heeft gelost. Tsja?

 

Slim   06-06-2021

Je moet het maar bedenken. Negenmiljoen winst op afgekeurde mondkapjes. Van Lienden heeft dat dus knap gedaan. Natuurlijk zijn er jaloerse mensen die hem dat niet gunnen. Nu wil hij de winst weggeven voor kankeronderzoek. Wil het KWF het niet aannemen. Misschien eerlijker om dat onfatsoenlijk geïnde belastinggeld terug te geven aan de belastingbetalers?

 

Peilingen  24-01-2021

Mark doet het goed in de peilingen van Maurice de Hond. Na tien jaar afbraak van verschillende diensten lijkt het of men Mark nog  een keer een kans wil geven. Natuurlijk, er zijn vaste VVD-stemmers, maar heeft Maurice het ook gevraagd aan zorgpersoneel, politie, winkeliers, horecaondernemers en kermisexploitanten? Misschien zijn er te weinig alternatieven?

 

Dave  18-01-2021

Die arme Dave Roelvink. Kreeg zo maar enkele corrigerende tikken van de politie. Waar halen ze het lef vandaan? Deed je op het Museumplein verslag van een verboden demonstratie en krijg je zomaar klappen. Beste Dave, we hebben met je te doen. Misschien is het goed om eens te praten met een verstandig persoon.

 

Sport   11-01-2021

Winkels, restaurants, sportscholen, scholen, allemaal dicht. Een strenge lockdown om de corona er onder te krijgen. Gelukkig mogen de topcompetities weer beginnen. Volleyballen in de sporthal. Zweten, schreeuwen, high fives. Het kan allemaal. Wel zelf de bal en de vloer ontdoen van zweet. Toch gek dat er verenigingen en sporters zijn die niet meedoen?

 

Voetbalplaatjes  8 januari 2021

Hartverwarmend al die kinderen bij de uitgangen van Albert Heijn. Er worden weer voetbalplaatjes uitgedeeld. Vragende gezichtjes, uitgestoken handjes. Vooral ouderen die de gekregen plaatjes graag aan de kinderen geven. Omringd door enkele kinderen worden twee of drie plaatjes uitgedeeld. Natuurlijk, geven is toch leuker dan ontvangen. Waarom moesten de scholen ook alweer dicht?

 

Demonstratie   21 november 2020

Kick Out Zwarte Piet heeft het in Venlo weer helemaal gemaakt. Hoe durft men daar Grijze Pieten in te voeren. Een geslaagde demonstratie? O, Ja, als je discriminatie in de hand wil werken helpt dit zeker. Lijkt het toch niet een beetje op doordrammen? Afijn, de politie heeft weer genoeg onzinnige uren moeten maken.

 

Toeslagen  november 2020

Hij wist het wel, maar kon er niets aan doen, verklaarde Hans Blokpoel, oud directeur van de belastingdienst, tijdens de parlementaire ondervraging. Ouders die een foutje hebben gemaakt met de aanvraag van kinderopvangtoeslag moesten zonder pardon alles terugbetalen. Geen kans zich te verdedigen. Buikpijn had hij er van. Een zielig mannetje met veel salaris?

 

Mondkapjes     november 2020

Goed van de gemeente Apeldoorn. Gratis mondkapjes voor de minima. Moeten nog wel even gemaakt worden en men bekijkt nog hoe ze moeten worden uitgedeeld. Is dat niet enkele weken te laat? Fijn dat je straks aan gezichtsbedekking mensen kunt herkennen. Misschien is een bon waarmee men naar keuze een mondkapje kan kopen handiger?

 

Griepprik   (2020)

Ben je tussen de zestig en negenenzestig jaar? Haal je elk jaar de griepprik? Doe maar niet, adviseert het ministerie van Volksgezondheid. Zijn de gevolgen van een eventuele griep dit jaar minder dan andere jaren? Natuurlijk niet. Daarom laten meer mensen zich inenenten. Dat was te verwachten. Wie op het ministerie heeft zitten slapen?

 

Onbegrijpelijk  (oktober 2020)

Wat een prachtfeest had moeten zijn in het natuurgebied bij Hilversum werd door de politie beëindigd. Onbegrijpelijk vindt niet alleen de politie, maar een groot deel van de Nederlanders. De deejay en een recalcitrante dame zijn aangehouden. De overige bezoekers verlieten zonder problemen het feestterrein. Las ik dat goed? Driehonderd sukkels die vrijuit gaan?

 

Onderzoek

Verpleeghuisbewoners leden niet onder bezoekersverbod tijdens Lockdown, blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC. Nou ja, de uit eenzaam gestorven mensen konden niet meer geïnterviewd worden. Natuurlijk geloven wij wat de onderzoekers zeggen, maar er zijn vast geen achtergebleven familieleden betrokken geweest bij dat onderzoek. Je kunt de mensen ook van alles wijsmaken, toch?

 

Druk

Te veel verkeer op straat is niet goed om het coronavirus te bestrijden. Daarom wordt de opening van een aantal zaken uitgesteld. Nou ja, een aantal kleine kleding- en schoenenzaken gaan open. Ook tuincentra, bouwmarkten en niet te vergeten IKEA zijn onmisbaar. Volgens Rutte komt er te veel verkeer op straat als kappers opengaan.

 

Triest

Een rouwauto rijdt door de straat. Buren staan aan beide zijden van de rijbaan, keurig op anderhalve- tot twee meter van elkaar. Mensen maken een buiging als de auto langsrijdt. Voor de nabestaanden een waardig afscheid. Het is een samenscholing zeggen sommige burgemeesters en dat mag niet. Te gek voor woorden.

 

Boos

Woedende reacties van de Italianen. Geld uit het noodfonds wordt tegengehouden. Nederland lijkt de boosdoener. De suggestie dat Nederlanders niet meer welkom zijn in Italië hakte er kennelijk fors in bij premier Giuseppe Conte. "Woede is niet gericht op de Nederlandse bevolking," verklaarde hij. Begrijpelijk, de Nederlandse vakantieganger brengt veel geld in het laatje.

 

Geld

Politie, brandweer, zorg en onderwijs. Jaren vragen die diensten meer geld en personeel. Het water staat al heel lang tot aan de lippen. Met een fooi scheepte het kabinet de diensten af. Nu is het crisis. Artsen en verpleegkundigen maken overuren. Gelukkig wordt het bedrijfsleven met vele miljarden geholpen.Geld, uitgespaard op de hulpverleners?

 

Nut

Geen evenementen, geen bezoek, scholen dicht, hamsterende mensen, thuiswerken, het is ongekend. De economie staat nagenoeg stil, de beurzen zijn onderuit gegaan en wat staat ons verder nog te wachten? "Elk nadeel heb zijn voordeel" zei ooit een bekende Nederlander en zie... De lucht wordt schoner. De zon grijpt zijn kans. Het wordt lente.

 

Milieu

Omdat we zuinig zijn op het milieu heeft Nederland de maximum snelheid op autosnelwegen overdag gesteld op 100 km/u. In België houdt men 120 km/u. aan en in Duitsland is de snelheid op autosnelwegen onbeperkt met een advies van 130 km/u. Nederland maakt met de beperking echt het verschil voor het milieu... denk ik.

 

Snelheid

Max heeft zijn eerste rondjes op het circuit van Zandvoort kunnen maken. Zelfs in bochten kan 330 kilometer per uur gereden worden. Bernhard kan tevreden zijn. Prachtig voor de raceliefhebbers, die nu met een snelheid van 100 kilometer per uur naar het circuit mogen rijden. Alles voor de natuur. Waarom begrijp ik het niet?


Terug
Zanger André is terug bij zijn Monique. Zij prijkt weer trots op zijn Instagram. De digitale sporen over de hoogtepunten met Brigitte zijn verwijderd. Nieuwe foto’s van Monique en zijn zoontje laten zien dat André voor altijd bij haar hoort. Hij heeft een manier gevonden om ongestraft vreemd te gaan. Wie wordt de volgende?

Jammer
Drie lange maanden duurde de romance tussen Hazes en Maasland. Kennelijk waren de buikvlinders gevlogen. Geen goed voorbeeld voor beide kinderen. Dat het sneuvelde komt vooral door commentaar en bedreiging van het publiek. Sneu hoor. Elke knuffel, uitje en nieuwtjes over je relatie gedeeld. Gek toch dat een groot publiek daar wat van vindt.

Tweeduizendnegentien
De jeugd protesteert massaal tegen de oudere generatie die niet goed voor het milieu heeft gezorgd. Zij eisen een beter beleid. Zij hebben gelijk. Nu is er discussie over vuurwerk. “Een keer in het jaar moet dat kunnen” vindt men. De schade voor het milieu is nu niet belangrijk. Ik begrijp het niet meer.

Mislukt?
Nee, de klimaattop in Madrid is niet mislukt. Overnachten in niet de minste hotels, uitgebreid dineren en de nodige consumpties. Petje af voor de onderhandelaars van ruim tweehonderd landen, die door de uitgelopen onderhandelingen doodvermoeid weer in het vliegtuig stapten. In tweeduizendtwintig komt men op een nieuwe top met concretere plannen. Het milieu? Tja…

Zandvoort
Gelukkig, Formule 1 wordt gered. Door de voorbereiding daalt de stikstofuitstoot, heeft men berekend. Winst is te halen bij boeren, het wegverkeer en maatregelen in de woningbouw. Prins Bernhard kan nu rustig slapen. Zijn investering gaat weer groeien. Kan hij nog een paar pandjes in Amsterdam kopen om daar de woningnood op te lossen.

Tegenstelling
Een forse camper met tandem as. Oudere man, vrouw en kleine hond. Groot grondzeil met verschillende kleedjes. Een trapje om binnen te komen en twee elektrische fietsen tegen de heg.
Er tegenover een oude Renault vier, een klein tentje. Twee jonge vrouwen met blikje bier, zittend op de grond. Vakantie beleving.

Volharding
Midden in de nacht kruipt hij dronken over de rijbaan. De politie helpt hem op te staan en naast zijn fiets waggelt hij huiswaarts. Een half uur later treft de politie hem knielend op dezelfde plaats. Opnieuw helpen ze de man overeind. “Bril” stamelt hij. De politieman raapt een platgereden montuur van de rijbaan.

Vakantie
Op een grondzeil met verschillende kleedjes, naast de kolossale camper met tandem as, keek ze naar twee mooie jonge vrouwen in bikini, die met een blikje bier tegenover haar bij een oud volkswagenbusje en een klein tentje op de grond zaten. Ze sloot haar ogen en vol jaloezie dacht ze aan veertig jaar geleden.

Vakantie 2
Op een grondzeil met verschillende kleedjes, naast de forse camper met tandem as, keek hij naar twee mooie jonge vrouwen in bikini, die met een blikje bier tegenover hem bij een oud volkswagenbusje en een klein tentje op de grond zaten. Hij keek naar zijn vrouw naast hem, en dagdroomde zich veertig jaar terug.

Liefde
Ik voel haar warmte als ze in bed tegen mij aankruipt. Haar mooie blauwe ogen kijken mij vol verwachting aan. Mijn hand woelt door haar blonde krullen en haar lippen voelen zacht tegen mijn wang. Ze fluistert in mijn oor “Ik hou van jou” en een onbeschrijfelijk geluk overspoelt mij. Mijn lieve vijfjarige dochter.

Voyeur
Half verscholen achter de deur kijkt hij naar haar terwijl ze een bad neemt. Hij heeft volledig zicht op het ranke lijfje met de prachtige borstpartij. Ze waant zich veilig en spettert vrolijk in het water. “Wat sta je daar te gluren!” roept zijn vriendin die plotseling binnenkomt. Hij verstijft. Het roodborstje vliegt weg.

Held
Op het veldje ziet hij hem komen. Hij begint te trillen. Het kleine stevige lijf komt als een tank op hem af. Hij kijkt in de felle bruingele ogen die haat uitstralen. Vluchten kan niet meer en in zijn wanhoop gromt hij zwaar. De Teckel druipt af met de staart tussen zijn poten.

Begaafd
Opgestapelde schimmelende blikken en ander afval op het aanrecht. Een woonkamer vol elektrische apparatuur, verpakkingen half opengescheurd. In de slaapkamer een bedstee met vette dekens en een kast met wel veertig witte overhemden. De deel was een parkeerplaats voor ontelbare uitwerpselen. De ingenieur was de hele week op zijn werk. Geen tijd voor schoonmaak.

Verlangen
Staand voor het raam kijkt ze verlangend de straat af. De week zonder hem was haast onoverkomelijk. Ze ziet de auto komen. Trillend van verlangen hoort ze de banden knarsen op het grint van de oprit. Ze rent naar de gang, slaat haar armen om zijn nek en haar benen om zijn middel. ‘Papa!’

 

Wonen 28 januari 2024


Schandalig toch dat een Statushouder met vijf kinderen een woning krijgt toegewezen voor drie kinderen? Dat accepteert ze niet. Ze is twaalf jaar in Nederland, dus ze heeft wat te eisen. Helaas, nu staat ze op straat. Hoeveel Nederlanders zullen tevreden zijn met een tweekamer woning? Al jaren ingeschreven, maar er zijn geen woningen.


Wonen 28 januari 2024


Schandalig toch dat een Statushouder met vijf kinderen een woning krijgt toegewezen voor drie kinderen? Dat accepteert ze niet. Ze is twaalf jaar in Nederland, dus ze heeft wat te eisen. Helaas, nu staat ze op straat. Hoeveel Nederlanders zullen tevreden zijn met een tweekamer woning? Al jaren ingeschreven, maar er zijn geen woningen.


Haantjes 30 september 2023


Dan ben je goed bezig als partij. 50PLUS heeft zich duidelijk op de kaart gezet. Men kon zaterdag geen lijsttrekker kiezen. Waarom niet? Och enkele haantjes in het bestuur konden het niet met elkaar eens worden. Uiteindelijk heeft de politie een man met zachte dwang afgevoerd. Verder gaat het wel goed met die partij.